Duhovna zajednica “Vjera i svjetlo”

330

 

 

 

 

 

 

 

alt

«Vjera i svjetlo» međunarodni je duhovni (ekumenski) pokret zajednica koji danas povezuje 1500 zajednica u 80 zemalja na šest kontinenta. Zajednice su obično ukorijenjene u svoje župe i život svoje Crkve.

Svaka zajednica »Vjere i svjetla« okuplja 15 do 50 članova. U srcu tih zajednica su osobe s intelektualnim teškoćama; djeca, adolescenti ili odrasli, okruženi svojim obiteljima i prijateljima.

To je prvenstveno evangelizacijski pokret koji organizira redovite, uglavnom mjesečne, susrete za vrijeme kojih se članovi međusobno povezuju vezama koje, kroz dijeljenje njihovih poteškoća i nada, slavlja, druženja, molitve i Euharistije postaju sve dublje. Prijateljstvo članova pojedinih zajednica, kao i s drugim zajednicama »Vjere i svjetla« iz čitave zemlje i svijeta gradi se susretima u međusobnu druženju, posjetima, zajedničkim ljetovanjima, hodočašćima, duhovnim obnovama, rođendanima i slično.

 

POVIJEST VJERE I SVJETLA

Blago osoba s intelektualnim poteškoćama naslutio je i otkrio Jean Vanier, te želeći podijeliti taj dar s drugima, osobito s roditeljima i njihovim obiteljima, odgovarajući na njihovu patnju i izoliranost, zajedno s Marie Helene Mathieu, na uskrsnom hodočašću u Lourdes 1971. potaknuo je osnivanje zajednice Vjere i svjetla s ciljem pomoći osobama s intelektulanim teškoćama i njihovim obiteljima pronaći svoje mjesto u Crkvi i društvu. U godinama koje su uslijedile stvorene su i druge zajednice širom svijeta. Danas je u svijetu oko 1500 zajednica u 80 zemalja svijeta.

 

POSLANJE VJERE I SVJETLA

Vjera i svjetlo utemeljena je na uvjerenju kako je svaka osoba s intelektualnim teškoćama potpuna osoba i da ima sva prava, ponajprije pravo da bude voljena, priznata i poštovana zbog sebe same i u izborima koje čini; s pravom također da prima potrebnu pomoć kako bi napredovala u svim područjima, kako duhovnim tako i ljudskim. Vjera i svjetlo vjeruje također da svaku osobu, zdravu ili hendikepiranu, Bog jedanko voli i da Isus živi u njoj, čak i ako to ona jedva može izraziti. Vjera i svjetlo vjeruje u riječi sv. Pavla: „Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake…“ (1 Kor 1,27).

Unatoč patnji i kroz nju, zajednica je mjesto mira i radosti. Posrednica je i objaviteljica darova što ih je Bog dao osobama s intelektualnim teškoćama: njihove sposobnosti prihvaćanja i ljubavi, njihove jednostavnosti. U društvu građenom na rentabilnosti i moći, osobe s intelektualnim teškoćama možda nisu efikasne ali one su proroci u području srca i nježnosti i onog što je najbitnije u ljudskoj osobi.

 

POZIV POKRETA – ČLANOVI U ZAJEDNICI

Vjera i svjetlo pruža osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost prepoznavanja i korištenja svojih darova te otkrivanja radosti prijateljstva.

Roditeljima Vjera i svjetlo pruža potporu u kušnjama, omogućuje im jasnije primjećivati nutarnju ljepotu njihova djeteta. Mnogi od njih s vremenom i sami postaju potpora i izvor snage drugim roditeljima koji su u žrvnju vlastitih patnji i svakodnevnih teškoća.

Zahvaljujući osobi s intelektualnim poteškoćama, prijatelji također počinju uviđati svijet različit od svijeta suparništva, novca i materijalnih užitaka. Slaba i neznatna osoba poziva ih u svijet nježnosti i vjernosti, slušanja i vjere.

„Duboko je iskustvo spoznati da smo u svoj svojoj slomljenosti i malenosti voljeni i nošeni Božjom rukom.“ Jean Vanier

Duhovnici zajednice-svećenici navijestitelji su poruke Evanđelja i svaku osobu nanovo vraćaju evanđeoskim vrijednostima koje su u srcu Vjere i svjetla. Ujedno su posebna sveza sa Crkvom-njihova prisutnost potvrđuje kako zajednica pripada Crkvi i želi biti dio župe ili lokalne zajednice pomažući osobama s intelektualnim teškoćama pronaći svoju ulogu u životu Crkve.

 

alt

„LAĐICA“ VUKOVAR

Vjera i svjetlo u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine i do danas je osnovano preko 20 novih zajednica ljubavi i prijateljstva.

„LAĐICA“ Vukovar – nastala je na blagdan Gospe Lurdske 11.02.2007. godine i nakon 4 godine aktivnog djelovanja 08.05.2011. godine i službeno je priznata od članova Nacionalnog vijeća. Djeluje pri župi sv. Filipa i Jakova, a okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, roditelje i prijatelje iz sve tri vukovarske župe. Duhovnik Lađice je fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova.

Susreti zajednice održavaju se svake druge nedjelje u mjesecu i obilježeni su trenutcima molitve, slavlja, radosti, pjevanja, razgovora i međusobnog slušanja i na taj način učimo jedni drugima nositi breme, ohrabrivati se, međusobno se podupirati i odgovarati na potrebe svakoga. Prijateljstvom punim nježnosti i vjernosti, postajemo jedni drugima znakom Božje ljubavi.

Susret se sastoji od tri dijela:

– prvi dio – dijeljenje zajedništva i prijateljstva kroz molitvu, razgovor i međusobno slušanje, pjevanje, umjetničku radionicu, igru, u skladu s temom mjeseca, a prema vodiču koji je jedinstven za sve zajednice Vjere i svjetla u svijetu /više pod nazivom Vodič/

– drugi dio – Euharistijsko slavlje – na kojem naša djeca aktivno učestvuju putem oživljavanja Evanđelja i pjevanja duhovnih pjesama uz pokrete

– treći dio – agape, gozba ljubavi – veseli dio zajedništva u kojem blagujemo, pjevamo,

plešemo, radujemo se i slavimo naše prijateljstvo.

Osim redovitih mjesečnih susreta organiziramo i kreativne radionice čiji je cilj poticanje

emocionalnog, motoričkog, perceptivnog, te socijalnog rasta i razvoja djece s posebnim

potrebama te osoba s invaliditetom kroz igru, maštu, kreativnost i stvaralaštvo.

Idemo na hodočašća, ljetovanja i međusobno se posjećujemo i družimo s ostalim zajednicama Vjere i svjetla iz Hrvatske.

Kako bi što bolje razumijeli, odnosno pomogli osobama s posebnim potrebama prisustvujemo seminarima koje organizira Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije (na čelu s povjerenikom vlč. Alojzom Kovačekom), za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom.

S radošću ćemo primiti svaku novu obitelj u kojoj žive osobe ranjene intelektualnim hendikepom, svakog novog prijatelja takvih osoba, a posebno mlade, jer oni kojima pomažemo pomažu nama čak i ako toga nisu svjesni. Pozivaju nas na ljubav i bude ono najdragocjenije u nama. U takvom odnosu Bog svakako prebiva! Jer Bog je ljubav, i u svakom odnosu iskrene ljubavi on je prisutan.

 

Ivanka Barbir- Matić

 

 

{fshare}

 

 

1
2
3
4
PODIJELI