Jeste li osjećali bol koju vam je nanio Gospod?

24

Rekao mu je treći put: “… ljubiš li Me?” —Ivan 21:17

Jeste li ikad osjetili bol koju vam je Gospod nanio u samom središtu vašeg bića, duboko u najranjivijem području vašeg života? Đavo tamo nikada ne zadaje bol, a niti to mogu grijeh niti ljudski osjećaji. Ništa ne može zarezati taj dio našeg bića osim Riječi Božje. „Ožalosti se Petar, što mu reče po treći put: “Ljubiš li me?””. Ipak, to ga je osvijestilo o činjenici kako je u srži svog bića bio predan Isusu. A onda je počeo sagledavati čemu služi Isusovo ustrajno ispitivanje. U Petrovu umu nije ostala više ni trunka sumnje; nikad se više ne bi mogao prevariti, a nije više bilo potrebe ni za strastvenim odgovorom; nema potrebe za trenutnom akcijom niti emocionalnim pokazivanjem. Bilo mu je pravo otkriće kad je shvatio koliko je ljubio Gospoda i ganut jednostavno je rekao: “Gospode, ti sve znaš …” Petar je počeo uviđati koliko je silno volio Isusa i nije bilo potrebe reći: “Vidiš li ovo ili ono, to je dokaz moje ljubavi.” Petar je počeo otkrivati koliko u sebi zaista voli Gospoda. Otkrio je kako su mu oči bile toliko uprte u Isusa Krista, da nikog drugog nije vidio gore na nebu ili dolje na zemlji. No, on to nije znao sve dok Gospod nije postavio svoje ispitivačka, bolna pitanja. Gospodnja pitanja uvijek otkrivaju istinskog sebe, meni samom.

O, čudesne li strpljive izravnosti i umijeća ophođenja Isusa Krista s Petrom! Naš Gospod nikad ne postavlja pitanja prije savršenog trenutka. Rijetko, ali vjerojatno barem jednom u životu svakog od nas, stjerat će nas u kut gdje će nas ražalostiti svojim prodornim pitanjima. Tada ćemo shvatiti kako Ga volimo daleko dublje nego što to riječima ikada možemo iskazati.

– Oswald Chambers – kapelan britanske vojske

A sada iskreno i vrlo osobno: je li Isus Krist za mene samo dio obiteljskog nasljeđa, lokalne tradicije, pojam iz opće kulture, je li On samo maglovit i pomalo nestvaran lik,  možda konceptualno atraktivan, ali ipak samo na razini teološke teorije i nedostižne ideje, neshvatljiv, nedokučiv i neprimjenjivo apstraktan… ili je On moja dnevna duhovna i emotivna, materijalizirana i opipljiva stvarnost?

PODIJELI