Prvi električni ručni sat na svijetu (1957.)

Na današnji dan 1957. godine predstavljen je prvi električni ručni sat na svijetu. Proizvela ga je američka tvrtka Hamilton Watch Company, iz grada Lancastera u Pennsylvaniji (taj je grad tijekom kratkog vremenskog razdoblja bio de factoglavni grad SAD-a). Prvi model električnog sata zvao se Hamilton Electric 500.

Bitno je napomenuti da Hamilton Electric 500 još nije bio kvarcni sat. Naime, premda ga je pokretala struja iz malene baterije, vremenske razmake taj sat nije računao pomoću kristala kvarca, nego pomoću mehaničkih oscilatora, slično kao satovi na navijanje.

Margarin nije baš moderan proizvod (1869.)

Napoleon III. bio je francuski predsjednik (1848. – 1852.) i car (1852. – 1870.). Razmišljajući o prehrani vojske na bojišnicama, tražio je proizvod koji bi zamijenio maslac jer se brzo kvari i nije jeftin. Kemičar Hippolyte Mège-Mouriès proizveo je 3.1.1869. nadomjestak za maslac kojega je nazvao beurre économique (jeftini maslac), a kasnije margarine Mouriès, po svom prezimenu. Riječ margarin nastala je na temelju grčke riječi márgaron i znači biser. Margarin nema nikakve veze s biserima, nego boja kiseline tijekom proizvodnje podsjeća boju bisera.

U početku se margarin spravljao od mlijeka, vode, masti s kravljeg bubrega i enzima iz telećeg želudca. Već iste godine počela je industrijska proizvodnja. Njemački ljekarnik Benedikt Klein pokrenuo je prvu tvornicu margarina, a prvi margarin iz biljnih sastojaka stigao je na tržište 1952. u Njemačkoj.

Piše: Marsela Alić

Bitka kod Princetona (1777.)

Bitka kod Princetona odigrala se tijekom Američkog rata nezavisnost. Američka vojska pod zapovjedništvom Georgea Washingtona porazila je 3. siječnja 1777. britanske i plaćeničke njemačke trupe tijekom iznenadnog napada.

Nekoliko dana prije Bitke kod Princetona general Washington porazio je Britance u Trentonu, pa je odlučio iznenada ih napasti u njihovom zimskom logoru u New Jerseyju. Kad je britanski zapovjednik Mawhood saznao za napad, poslao je 6000 vojnika u protunapad. Međutim, Washingtonova vojska izbjegla je britansku te se stacionirala blizu tjesnaca Assunpink.

Washington je ostavio samo manji broj vojnika u logoru kako bi održavali vatru i proizvodili buku. Zapravo je većinu vojskepoveo na povoljniji položaj blizu Princetona. Dana 3. siječnja došlo je do borbe u kojoj se 7000 Amerikanaca borilo protiv 1800 Britanaca i Nijemaca. Pobjeda je Amerikancima bila zajamčena i toliko je podigla moral da je uskoro regrutirano 8000 novih vojnika.

Piše: Marsela Alić

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI