Dar mudrosti

112

Propovijed povodom blagdana Sedamdesetnice

Danas naša Crkva obilježava blagdan Sedamdesetnice, kojim ulazimo u pretkorizmeno razdoblje koje traje 3 tjedna a koje je u našoj Crkvi posvećeno Duhu Svetom.

Nakon božićnog razdoblja, koje je obilježeno iskrenom radošću zbog rođenja djeteta Isusa, a time i dolaska svjetla nade i vjere u život vječni te rađanja Krista u nama, slijedi pretkorizmeno razdoblje kojim smo pozvani pogledati u sebe, u svoju nutrinu, te uvidjevši svoje manjkavosti nastojati ih otkloniti i promijeniti se, da bismo tako obnovljeni dočekali blagdan uskrsnuća Gospodinovog, blagdan pobjede života nad smrti, pobjede vječnosti nad ništavilom.

Naizgled nagla preobrazba u crkvenoj godini – iz razdoblja veselja i radosti u razdoblje samoispitivanja i osobnog ispravljanja. No, ovaj nagli prijelaz nas podsjeća na nepredvidljivost života, na složenost nas kao ljudskih bića te na zahtjevan put koji je potreban da bismo osvijestili i postigli stupanj Krista u sebi. Pretkorizmeno, kao i korizmeno razbolje, te na koncu dolaskom uskrsnuća Gospodinovog,  u svom kratkotrajnom trajanju nam simbolično oslikavaju naš zemaljski život, naš put kojim nastojimo postići apsolutno savršenstvo koje je moguće postići u ljudskom tijelu, stupanj Krista u potpunosti, a na tom putu nam je primjer Gospoda Krista neminovni uzor.

Što nam je potrebno da bismo kroz proces samoispitivanja, pročišćenja prošli što bezbolnije? Vrlina mudrosti koju dobivamo preko Duha Svetog. Mudrost da u pravom trenutku uočimo svoje nedostatke, propuste, te mudrost koja nam omogućuje pronalazak najboljeg načina rješavanja istih. S dobrim razlogom, vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan započinjemo darom mudrosti. Također, s dobrim razlogom, vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan započinjemo posvetom Duhu Svetome. Trećoj osobi svetog Trojstva, čije je djelovanje ključno u djelovanju same Crkve kao mističnog tijela Kristovog, a time i djelovanja nas kao ljudskih bića, sukladno Kristu u nama.

Neka nam u procesu osobne transformacije tijekom vremena priprave i pročišćenja, Duh Sveti dade trajnu mudrost, da otkrijemo i spoznamo Krista u sebi.

Amen.

PODIJELI