25.prosinca 2014.g

BOŽIĆ: ROĐENJE GOSPODNJE

Božićno srce

Iz 52,7-10

Heb 1,1-6

Iv 1,1-18
Često sam se pitao, dragi čitatelju, zašto Božić i bliža priprava za tu svetkovinu Došašće u većini srca vjernika ne donosi mir, zadovoljstvo i radost. U predslavlju Došašća II sv. mise stoji napisano: „Njegovim darom već se unaprijed radujemo otajstvu njegova rođenja, da nas zateče i budne u molitvi i raspjevane u njemu na slavu“. U prvoj Večernoj Božića koja se moli u večernjim satima Badnjaka u kratkom otpjevu između ostalog piše: „Danas ćete znati da dolazi Gospodin…A sutra ćete vidjeti njegovu slavu. Jer će Gospodin doći..“

Dakle, Crkva garantira dolazak Isusov, njegovu stvarnu prisutnost u srcima vjernih i sukladno tome mir i radost. Zašto to onda izostaje u srcima tolikih vjernika?

Crkva kroz četri tjedna pruža svojim vjernicima izvanrednu priliku da se putem „zornica“, koje predstavljaju i pokornički čin zbog ranog ustajanja, na adekvatan način pripreme za božićne blagdane.

Advent je izrazito pokorničko vrijeme i pretpostavlja odbacivanje grijeha i revan popravak našeg života, intenzivan molitveni život i pomno čitanje Svetog pisma te usklađivanje života sa njegovim načelima. Skrušena i valjana ispovjed je neizostavni element tog liturgijskog vremena. Milosrđe iskazano siromasima, potrebitima, hendikepiranima, bolesnicima i zatvorenicima doprinosi dobroj pripravi za nadolazeća slavlja. Dragi čitatelju, u tom vremenu i za vrijeme božićnih blagdana nazovi prijatelje, poznanike i druge, obraduj ih nekim darom, nekom sitnicom, učini im neku uslugu, pokaži im ljubav. To će te samoga ispuniti i usrećiti.

Pripravljaš li se na taj ili sličan način za Božić iskusit ćeš mir i radost već za vrijeme Adventa, a uvjeren sam i kroz božićne dane.

„Bog se, naime, ne da nadmašiti u ljubavi!“

Tako se, kroz Advent i Božić, za susret s „Mladim kraljem“ pripravljaju oni koje Ivan u današnjem evanđelju naziva djecom Božjom: „A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo Ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje putene, ni od volje muževlje, nego od Boga“.

Koliki, naprotiv, poslje božićnog ručka kažu u sebi: „Zar je to sve od Božića, zar je to Božić? Očekivao sam više od tog velikog blagdana“.

Potrošačko društvo u kojem živimo sa svojim reklamama, kupnjom i prodajom, svijetlucanjem lampica u izlozima trgovačkih centara mami zavodi mnoge ljude, pa i kršćane. Adventski sajmovi i predbožićna kupovina, rasipnost i rastrošnost guše bit i značaj Božića u srcima ljudi. „Djed Mraz“ kao simbol komercijalizacije Božića zamjenjuje otajstvo rođenja „Mladog kralja“.

Površna i katkad razuzdana veselja na nekim domijencima i javnim manifestacijama, kompenzacija su za istinsku radost koju jedino pruža „betlehemsko dijete“. Bučne proslave Božića koje se očituju u nesmotrenim pucnjavama zasjenjuju „tihu noć“ i božićnu poruku mira.

Prepuni stolovi biranih jela i pića kao da bi željeli zamjeniti obilan stol riječi božje i Tijela Kristova u euharistiji koji se nude u božićno vrijeme.

U zajedništvu obitelji tih dana nerijetko izostane molitva prije objeda, a razgovori se vode o svemu i svačemu ne dotičući redovito ni jednom riječju veliko otajstvo Isusova utjelovljenja i rođenja. Uistinu, žalosno.

Promatranje božićnih jaslica, nerjetko, budi nostalgiju za nekim prošlim vremenima, naročito djetinjstvom, a ne izaziva potrebu za meditacijom nad neizrecivim božićnim otajstvom.

Naša braća i sestre koji površno slave rođendan Kristov gladuju i žeđaju za istinskim mirom, puninom i radošću Božića. Samo im mi, milošću Božjom, svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom božićnom otajstvu možemo pomoći. U nama je položen i njihov pravi Božić. Neka ti Bog daruje u sve dane božićno srce!

Vlč. Vinko Pilić

 

PODIJELI