Zagreb, 02.06.2019.g.

U drami ovog života plovi mala barka moje egzistencije. I ona pušta na sve strane ali ipak plovi. Kuda? Ka uviru vječnog života odakle bȋ i moje izvorište. Od rođenja pa do sada nosim milijune sjećanja na svakakva iskustva, na rane i radosti, na pesimizam i optimizam, na oduševljenja i razočarenja, na punu snagu, zdravlja i bolesti, na očekivanja i promašaje, na osjećaj podnošenja i ne podnošenja, na radosno pjevanje i suze tuge, na lutanja i usidrenu sigurnost itd..

Mogu reći da bijah zagledan u Isusa od trenutka kad me je majka držala u naručju pričajući mi o trpljenju Isusovom radi čega sam plakao pa sve do danas.  Zašto je ta jednostavna seljanka baš pričala o Isusu? Htjela mi je ucijepiti u dušu spoznaju da je Bog za nas umro. Znajući da je to izvor životne snage izravno od njega da lakše podnosimo svakojake patnje u životu. Ta siromašna hercegovačka seljanka to je iskusila kao udovica desetero preživjele djece, a ja sam bio najmlađi i trinaesti. Htjela mi je ukazati na ljubav Isusovu koja pobjeđuje sve nedaće. Radi takvih hercegovačkih majki koje neizmjerno patiše dođe majka Božja u Međugorje (Kraljica mira), u krilo Hrvatskog naroda. Znala je da će biti dostojno primljena. Ništa nije bez razloga i logike. Vjerujem da je bilo tako!

Ja sam zagledan u Isusa cijeli život i sve iziđe na dobro. Zagledani su i milijuni kršćana i dionika drugih religija po snazi Duha Svetoga kojega izli na nas nakon uzašašća. Zbog toga osjećamo zahvalnost, sreću, optimizam i hrabrost. Sve to se pretvara u ljubav prema Isusu, ljudima i svemu stvorenom. Ta ispunjenost ljubavlju isijava snagu i jednostavnost i življenje vječne ljubavi Oca kao stvaralačke harmonije i jedinstva.

Snaga zagledanosti u Krista uvjetuje strogo razdvajanje narodā od loših politikā, spoznaja da smo svi braća i sestre, stvara djelatnu samilost i solidarnost, hrabro nadilaženje svih razlika i u mom slučaju rad na stvaranju  mira na Balkanu i susjednim zemljama, a također i u cijelome svijetu. Političari i ostali moćnici bi trebali znati i prihvatiti: „Mir je djelo pravde!“ Radi tragedije rata kod nas nastojim gledati srčanost, hrabrost i poštenje Hrvata, spremnost Srba da svima pomognu – njihovu požrtvovnost i gostoprimstvo,  milosrđe Bošnjaka, korektnost i pravičnost Slovenaca, ponos i dostojanstvo Crnogoraca. Radinost, korektnost i slobodarski duh Albanaca te ponos i lojalnost Makedonaca. Susretoh ljude svih rasa, religija i skoro svih naroda. Svi razumiju jezik ljubavi koja poništava predrasude, koja spaja ljude umorne od podjela, osude i tereta svakovrsnih zāla. Stiče se bogatstvo prijateljstva i uzajamnog pomaganja. Ima tu šala i viceva, pjesme i igre, ima sporta i svih umjetnosti, ima i jēla i pīća, posjeta i rasprava, izmjene iskustava i poslovnih sastanaka. Iznad svega definirana svijest da smo svi ljudi i da ovisimo jedni o drugima. Na taj način postajemo svjesni da smo izvršili našu obvezu, dobivamo mir, čistu savjest i miran san. Isus nas blagoslivlja i priprema za prelazak u vječni život kojeg nam je obećao. Uskrsnuće od mrtvih postaje realno i činjenično. Usprkos strahu od smrti osjećamo radost sjedinjenja s Ocem po Kristu i Duhu Svetom. Naše srce to osjeća i srce zna da nam razum nije dostatan.

Našim stvaranjem smo zagledani u Isusa i on je zagledan u nas.

 

Krešo Čepo – Zagreb

(rođ. 1950. godine Tihaljina, Hercegovina)

 

O AUTORU

FOTO: Krešo Čepo

Krešo Čepo rođen je u Tihaljini,Hercegovina,1950 godine,gdje je završio osnovnu školu.Srednju ekonomsku završio je u Vinkovcima.Studirao je teologiju i komparativnu književnost u Zagrebu,što redovno,što uz rad.Kao hrvatski domoljub bio je dvadeset godina proganjan od UDBE.1984.godine bježi iz Hrvatske i četrnaest godina boravi u četiri zemlje;Austriji ,Njemačkoj,Australiji i Švicarskoj.1998.godine vraća se u Hrvatsku.Oženjen je i ima troje djece.

Za sebe kaže da je pjesnik,viši savjetnik za opću problematiku,ekumenist i kršćanski socijalist.Aktivist je za egzistencijalna,socijalna i politička prava preko trideset godina.U inozemstvu i tuzemstvu oduševljavaju ga čiste duše,iskrenost,jednostavnost i skromnost.

Objavio je kod Ćirilometodske knjižare dvije knjige:

1.) Plamena Hercegovina,književni radovi;pripovijesti,eseji,komentari,tužba za lustraciju Europskoj komisiji,Zagreb 2018.

2.)Plamena Hercegovina:pjesme,Zagreb 2018.

PODIJELI