Sveti Mihael i svi anđeli

89

Propovijed povodom blagdana svetog Mihaela i svih anđela

Sveti Mihael slavi se i poštuje u sve tri monoteističke religije i spominju se mnoga čudesa koja je učinio.
Muslimani Mihaela opisuju kao vladara 7 neba, kao anđela s milijun lica, milijun usta i isto toliko jezika, od kojih svaki na isto toliko dijalekata moli za nas, tražeći od nas oprost od Boga.
Kod nas se poštuje kao vojskovođa nebeske vojske. Pobjednik je sedmerostrukog zmaja iz apokalipse. Prema liturgijskim tekstovima, voditelj je blaženih duša u raj i voditelj duša na posljednjem sudu, pa ga se ponegdje prikazuje i s vagom u ruci. Najčešće se prikazuje kao krilati anđeo, odjenut u tuniku s plamenim mačem ili kopljem u ruci.
Arhetipski je zaštitnik od sila mraka i zla, pa su kroz povijest njegov lik i njegove kapele postavljane na ulazu u gradove, pored ili iznad gradskih vrata, radi zaštite od negativnih sila. Također, mnoge crkve postavljene su na vrhove brjegova, gdje je zamijenio pretkršćanska vatrena božanstva s istom ulogom. Zbog zaštite, lik Mihaela često se postavlja iznad vrha zvonika. Također su učestale crkve svetog Mihaela na grobljima, vezano za njegovu ulogu voditelja duša u raj.
Za nas je važno da nam sveti Mihael može pomoći u našem duhovnom rastu, ako ga prizovemo kod naših nastojanja da pobijedimo nesvjesne niže porive, sile involucije i tame. Arkanđeo Mihael nam pomaže da se oslobodimo okova koji nas vuku prema dolje, donoseći nam svjetlost, hrabrost i snagu. Njegova nas vatra pročišćava i donosi nam inspiraciju, pomažući nam u našoj težnji za višim i čišćim životom.
Postanimo provodnici mira i vedrine u svijetu. Ne prepuštajmo se potištenosti i žalosti, pogotovo mi koji znamo da za sve što nam se događa postoji uzrok. Zamolimo anđele da nam pomognu da prebrodimo sve žalosti i sjete.
Pomozimo anđelima u njihovom radu.
PODIJELI