Papa u sinagogi: Židovi i kršćani, braća i sestre u jednoj te istoj Božjoj obitelji

 

Papa u Rimskoj sinagogi – OSS_ROM

 

Židovi i kršćani, braća i sestre jedne te iste Božje obitelji, koju on štiti kao vlastiti narod – Papina je poruka tijekom pohoda Rimskoj sinagogi u nedjelju (17. siječnja) popodne. Tim je činom nastavio tradiciju koju je započeo Ivan Pavao II. 1986., a prihvatio Benedikt XVI. 2010. godine. Papa Franjo je stoga treći nasljednik Svetoga Petra koji je pohodio Veliku rimsku sinagogu. Tijekom susreta, Papi su se obratili istaknuti članovi židovske zajednice, sam je Sveti Otac održao govor te je pozdravio više osoba koje su preživjele Holokaust.

„Danas još jednom pišemo povijest“ – rekla je predsjednica Rimske židovske zajednice Ruth Dureghello. Danas pokazujemo da je međureligijski dijalog moguć. Vjera ne stvara mržnju, vjera ne prolijeva krv, vjera poziva na dijalog – poručila je Dureghello. Glavni rabin Ricardo Di Segni je istaknuo kako nam valja zajedno osuditi užase i svakodnevno surađivati.

Papa Franjo je u svojem govor naglasio da je u međureligijskom dijalogu od temeljne važnosti susret poput braće i sestara pred Stvoriteljem, kao i međusobno poštovanje i nastojanje oko suradnje. Napomenuo je kako u židovsko-kršćanskom dijalogu postoji osobita sveza zbog židovskih korijena kršćanstva. Zbog toga se pripadnici tih dvaju vjera trebaju osjećati braćom. Na temelju bogate zajedničke duhovne baštine valja nastaviti graditi budućnost – ustvrdio je papa Franjo.

Rekao je kako teološku dimenziju dijaloga treba uvijek sve više produbljivati te je židove, prema izrazu Ivana Pavla II., nazvao „starijom braćom u vjeri“. S teološkog gledišta, jasno je da postoji nerazrješiva sveza kršćana i židova. Kršćani, da bi se razumjeli, ne mogu ne odnositi se na svoje židovske korijene, a Crkva – ispovijedajući spasenje po vjeri u Krista – prepoznaje neopozivost Saveza te Božje stalne i vjerne ljubavi prema Izraelu – rekao je Sveti Otac.

Osim toga – nastavio je – ne trebamo zaboraviti na velike svjetske probleme. Kao prioritete je istaknuo cjelovitu ekologiju te rad oko mira i pravednosti. Nasilje nad čovjekom proturječi bilo kojoj religiji dostojnoj tog naziva – smatra Papa – a to se osobito tiče tri velike monoteističke religije. Bog je Bog života i uvijek ga želi promicati i štititi, a mi – stvoreni na njegovu sliku i priliku – pozvani smo činiti isto. Svaki čovjek, kao Božje stvorenje, naš je brat – neovisno o podrijetlu ili vjerskoj pripadnosti – kazao je Papa.

Spomenuo je i Holokaust, koji je nazvao „najnehumanijim barbarstvom počinjenim u ime ideologije koja je htjela zamijeniti Boga s čovjekom“. Patnje i suze žrtava nikada ne smiju biti zaboravljene – rekao je papa Franjo, izražavajući svoju blizinu svima koji su preživjeli tu tragediju.

Na koncu je izrazio zahvalnost na svemu što je postignuto u zadnjih 50 godina obnovljenog povjerenja, prijateljstva i međusobnog razumijevanja. Neka Gospodin vodi naš put prema boljoj budućnosti – poželio je Papa, završavajući svoj govor pozdravom „Shalom alechem!“

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI