MOLBA ZA OBITELJ KOVAČEVIĆ

199
MOLBA ZA OBITELJ MARIJAN KOVAČEVIĆ, NJEGOVU SUPRUGU TETIANU I NJIHOVO DIJETE STAROSTI 7 MJESECI VIKTORIJU. MARIJAN JE 100% INVALID, A LIJEVA STRANA TIJELA MU JE  U CIJELOSTI TRAJNO PARALIZIRANA PRIJE MALO VIŠE OD GODINU DANA NAKON TEŠKOG OBLIKA KORONE, 3 TJEDNA KOME I TEŠKOG MOŽDANOG UDARA. HRVATSKI BRANITELJ. ŽIVE U IZRAZITO TEŠKIM I NEHIGIJENSKIM UVJETIMA BEZ STRUJE I HRANE, U MRAKU, NA ŠTO SU PRISILJENI.
Gosp. Marijan Kovačević Dobio je prije malo više od godinu dana najteži oblik Covid-19, od kojeg je na tri tjedna završio u komi u bolnici. Kada se probudio iz kome, dobio je teški moždani udar i cijela lijeva strana mu je ostala trajno paralizirana. Nije mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijeva. Navedeno potvrđuje i Marijanov liječnik te je isti izdao liječničku potvrdu. A navedeno se može pročitati i u otpusnim pismima kliničke bolnice Dubrava Zagreb i SBMR Stubičke toplice.
Zbog dugotrajnog ležanja razvile su mu se dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti. Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Tvrtkova ulica 5. Zagreb i rješenju Centra za socijalnu skrb Zagreb od 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je rješenjem Centra za socijalnu skrb i Zavoda za vještačenje i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu. Marijanova supruga mu pomaže do wc-a, do liječnika i sve što treba, a istodobno se brine o djetetu, jer Marijan s obzirom na bolest djetetu ne može promijeniti niti pelene. Paraliziran je i nepokretan. Mi im pomažemo, svakodnevno donosimo hranu i provodimo s njima određeno vrijeme.
S obzirom na to da mi kao Udruga od Grada i Države nismo primili niti jedne kune, ova i druge obitelji ovise isključivo o vašoj pomoći.
Ovoj obitelji odmah, bez odgode, bit će predana donacija koja se prikupi na bankovni račun Udruge te kupljena hrana, higijenske potrepštine, uredit će se stan za najosnovnije uvjete života i to soba, kuhinja i kupaona, kupiti krevet za spavanje, kinderbet za dijete, popraviti ulazna vrata koja su u jako teškom i raspadnom stanju, kupiti sudoper, stol jer nemaju nijedan, frižider, wc školjka, peć, sukladno vašim uplatama pomoći. Za dijete će se kupiti ono što u ovom trenutku najviše treba, što će odlučiti roditelji, kao npr. Robica, hrana, pelene itd.
Obitelj je sada bez hrane, bez struje, u mraku, u teškim i nehigijenskim uvjetima. Spavaju na prastarom krevetu u raspadnom stanju, na kojem su do prije više od 5 godina spavale osobe koje su umrle, a s obzirom na to da nemaju struju ne mogu ispeći niti jaje.
Marijan, Tetiana i njihovo dijete Viktorija prema potvrdama zemljišnoknjižnog odjela suda u Zagrebu u vlasništvu nemaju nikakve nekretnine.
NJIHOV ŽIVOT OVISI O VAŠOJ POMOĆI.
Želimo napomenuti da ljudi nemaju struju, ne mogu ispeći niti jaje, niti djetetu ugrijati vodu, a niti se okupati, pa se nisu kupali već više od mjesec dana.
Marijan i Tetiana kod Javnog bilježnika Alen Juroš iz Zagreba, Dankovečka 8, ovjerili su ovoj Udruzi suglasnost broj: OV-3878/2022, punomoć OV-3876/2022 te punomoć od 14.07.2022 ovjerenu kod Javnog Bilježnika Senija Škrinjar Kos, Zagreb, Vlaška ulica 103, broj: OV-1461/2022   da se pomoć prikuplja na račun Udruge, jer su Marijanu računu blokirani, a njegova zakonita supruga Tetiana je Ukrajinka i nema račun. Sve što se prikupi bit će odmah bez odgode predano obitelji i kupljeno sve što im treba, kao i u prethodna dva mjeseca. Za ovu obitelj otvorili smo poseban račun na koji se prikuplja pomoć samo za njih, a koji je sastavni dio ove molbe.
Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju. Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu, kćeri koja je starosti 7 mjeseci i nepokretnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao. Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun, jer mu je tekući blokiran. Drugog prihoda nema.
Marijan je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradišci.
Marijan kaže volio bi raditi kao što sam radio i prije i brinuti o obitelji, sve dok ga bolest prije malo više od godinu dana nije spriječila u tome. Bio bi kaže najsretniji kada bi radio. Do sada nikada nije molio pomoć, već je i sam pomagao drugima. Liječnici kažu da će cijeli život ostati nepokretan.
Osobnu invalidninu Centra za socijalnu skrb Zagreb, u iznosu 1.500,00 kn, zbog blokiranosti tekućeg računa prima na zaštićen račun, na koji mu nitko ne može uplatiti bez odobrenja FINA-e.
Ministarstvo Hrvatskih Branitelja i Grad Zagreb upoznati su s ovim problemom i komisija istih bila je kod obitelji, no do sada se osim psiho podrške i preporuke ništa nije riješilo. Hrvatski Crveni Križ donirao je 1.000,00 kn za dijete i za taj iznos kupile su se djetetu pelene, hrana, kupka, igračka za dijete i drugo.
Tko želi može u bilo koje doba dana posjetiti obitelj na podstanarskoj adresi Vlaška ulica 101, Zagreb, u dvorištu desno. Dali smo napraviti pločicu Kovačević, Doroshenko, koja je zaljepljenja na vrata, pa ćete ih tako lakše naći.
Preporuku za pomoć dao je Župnik Zagrebačke Nadbiskupije, Župe Vukomerec, Zagreb, dr. Danijel Crnić. U privitku.
Preporuku za ovu obitelj dala je Upraviteljica Zaklade Blažene Marije Petković, Zagreb. U privitku.
Preporuku za ovu obitelj dao je Centar za socijalnu skrb Zagreb, Peščenica, Predstojnica. U privitku.
Ministarstvo Hrvatskih Branitelja i Grad Zagreb, komisije istih, bile su kod obitelji i utvrdili sve što ovdje piše.
Informacije za pomoć Marijanu, Tetiani i djetetu Viktoriji:
HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Primatelj skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS
IBAN: HR6324020061500119802
Erste&Steiermärkische Bank d.d.
Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.
Poziv na broj: 1962-1982
Svift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22
Zahvaljujemo od srca svima koji će pomoći ovoj nesretnoj obitelji.
Kontakt i organizatori:
HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS.
Ivekovićeva ulica 35. Zagreb. I.kat.
OIB: 47407637610.
Registrirano kod: REPUBLIKA HRVATSKA. Gradski ured za opću Upravu Grada Zagreba.
Registarski broj: 21011908.
Kontakt Udruge: 091 614 8399.
099 676 5246 – WhatsApp Udruge
PODIJELI