TEŠKOG 100% INVALIDA, 100 RADNO NESPOSOBNOG HRVATSKOG BRANITELJA, SUPRUGU UKRAJINKU I NJIHOVU BEBU KĆER STAROSTI 6 MJESECI POTJERALI SU IZ STANA NA ULICU. IMAJU PREPORUKU ŽUPNIKA IZ ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE i CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB.

564
TEŠKOG 100% INVALIDA, 100 RADNO NESPOSOBNOG HRVATSKOG BRANITELJA, SUPRUGU UKRAJINKU I NJIHOVU BEBU KĆER STAROSTI 6 MJESECI POTJERALI SU IZ STANA NA ULICU. IMAJU PREPORUKU ŽUPNIKA IZ ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE i CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB.
Javno objavljujemo dokumentaciju obitelji, sukladno njihovoj suglasnosti ovjerenoj kod Javnog Bilježnika.
Za obitelj Marijana Kovačevića, 100%-tnog invalida iz Zagreba nastupio je vrlo težak životni period. Marijan je suprug Ukrajinke Tetiane Doroshenko i otac njihove 6-mjesečne djevojčice Viktorije, a ova obitelj potjerana je na ulicu od strane najmodavca kod kojeg su bili podstanari, koji ih je svakodnevno maltretirao, zbog toga što su držali invalidska kolica i kolica za bebu ispred stana, a nisu imali kamo s njima s obzirom da je stan bio 25m2. Ali ova nevolja je samo točka na “i”. Problemi su se, naime, počeli nizati teškim oblikom korone koja je Marijana gotovo ubila. Bio je 3 tjedna u komi, a nakon kome dobio je teški moždani udar i od tada mu je 100% oduzeta cijela lijeva strana tijela. Ova obitelj ima Preporuku doktora Župnika iz Župe Muke Isusove Zagreb, Vukomerec, Zagrebačka Nadbiskupija, dr. Danijela crnića, a Župnik i tim Župnog Caritasa izvršili su osobne izvide kod obitelji. Osobne izvide izvršio je i Centar za Socijalnu skrb Peščenica, Zagreb, kao i Hrvatska Udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima iz Zagreba.
Korona, pa moždani udar i trajna paraliza
“Dobio sam najteži oblik Covid-19 od kojeg sam na tri tjedna završio u komi. Kada sam se probudio, dobio sam moždani udar i cijela lijeva strana mi je ostala trajno paralizirana. Nisam mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijevam”, doznajemo od Marijana koji nam s vidljivom teškoćom opisuje svoj tragični niz događaja. Navedeno potvrđuje i Marijanov liječnik te je isti izdao liječničku potvrdu. A navedeno se može pročitati i u otpusnim pismima kliničke bolnice Dubrava Zagreb i SBMR Stubičke toplice.
Zbog dugotrajnog ležanja razvile su mu se dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti. Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Tvrtkova ulica 5. Zagreb i rješenju Centra za socijalnu skrb od 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je rješenjem Centra za socijalnu skrb i Zavoda za vještačenje i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu.
Morali su prisilno na ulicu
“Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju. Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu, kćeri koja je starosti 6 mjeseci i bolesnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao, pa je prisiljena na porodiljnu naknadu, a Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun, jer mu je tekući blokiran. Marijan zbog oduzetosti cijele lijeve strane tijela svojoj kćeri ne može promijeniti niti pelene.
“Živjeli su kao podstanari u unajmljenom stanu veličine 25m2, koji se sastojao od kupaonice i jedne prostorije u kojoj je kuhinja i prostor za boravak, odnosno spavanje, za koji su najmodavcu plaćali 2.500,00 kn mjesečno s režijama. Vlasnik stana u kojem su bili podstanari istjerao ih je na ulicu, zbog toga što su mu smetala invalidska kolica i kolica za dijete. No, prema očevidu Centra za socijalnu skrb stvari su bile vrlo složene i nisu ometale prohodnost ulaza, a sama unutrašnjost stana je bila vrlo čista i sadržavala je sav neophodan namještaj i uređaje.
Najmodavac u čijem stančiću su bili do nedavno podstanari psihički i fizički ih je svakodnevno maltretirao, za što je 31.05.2022 podnijeta prijava Policiji.
Marijan nam otkriva da je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradišci. Cijeli život je radio dok nije dobio teški oblik korone, zatim bio 3 tjedna u komi i dobio teški moždani udar koji mu je oduzeo cijelu lijevu stranu tijela. Sada je rješenjima Hrvatskog Zavoda za vještačenje i Centra za socijalnu skrb Marijan 100% invalid i 100% radno nesposoban, jer mu je u cijelosti paralizirana cijela lijeva strana tijela. Kaže da je zdrav volio bi i dalje raditi.
Marijan Kovačević i Tetiana Doroshenko od Hrvatske Udruge za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, skraćeno HUPŽNDS, zatražili su pomoć. Odmah su kod Javnog Bilježnika ovjerili suglasnost, punomoć i zamolbu za pomoć, kojima su Hrvatskoj Udruzi za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, HUPŽNDS, dali ovlasti organiziranja i prikupljanja pomoći za njih, rješavanje stambenog pitanja, a pomoć će se sukladno zahtjevima Marijana i Tetiane te suglasnosti i punomoći ovjerene kod Javnog Bilježnika, prikupljati na račun Udruge, prema niže navedenim podacima. Marijan ima blokirane račune, a Tetiana je Ukrajinka.
Nastavak problema
Kako je obitelj brzinski istjerana na ulicu od strane bivšeg najmodavca, nisu imali kamo, a s obzirom da je priča već bila u medijima na Dnevno hr i ostalim medijima, koji su snimili i objavili reportažu, javili su se dobri ljudi koji su obitelji pomogli uči u gradski stan. Nepoznate osobe saznale su da postoji gradski stan koji je prazan najmanje 5 godina i nitko toliko dugo nije bio u stanu te su otvorili stan i smjestili ljude unutra. Stan je mali, pun vlage, gljivica, ustajalog zraka, mračan, bez trunke svjetla, jer su navodno osobe koje su prije tu stanovale umrle prije jako puno godina. Tom prilikom dijete je oboljelo i morali su hitno liječniku. U tom stanu sada su nekoliko dana. Bio je gospodin iz ureda Gradonačelnika na naše mnogobrojne molbe, koji je upoznat sa situacijom. Rekao je ostanite tu, ali ugovora o najmu ili boravku i priključenja struje i dalje nema. Grad ne može pomoći. Da bi nakon toga došao email od Grada da moraju na ulicu i iz tog stana.
Struje nemaju jer je isključena od strane Elektre, pa im svakodnevno dovozimo hranu za dijete i hranu za njih i sve što im treba.
Nekoliko puta smo poslali molbu zajedno s mnogobrojnom dokumentacijom na sve emailove grada, od Gradonačelnika, ureda gradonačelnika i sve službe grada, ali pozitivnog odgovora nije bilo. Poslali smo molbu s dokumentacijom i na ministarstvo Hrvatskih branitelja, koji je na kraju odbio zahtjev da im se dodijeli privremeni smještaj. U očaju su prihvatili prijedlog nepoznatih osoba i kako dijete njihova kćer starosti 6 mjeseci i 100% invalid zajedno sa suprugom ne bi završili na ulici bez krova nad glavom, bili su prisiljeni prihvatiti ulazak u taj stan. Policija je sačinila zapisnik, a mi smo grad Zagreb zamolili da im na navedenoj adresi dopusti privremeni boravak, no odgovora nema, pa samim time ne mogu priključiti struju.
Susjedi su prijavili Policiji i Elektri. Policija je sačinila zapisnik, no nisu im radili probleme. Elektra je odmah prerezala sve žice. Tako da djetetu ne mogu zagrijati vodu, kako bi dijete imalo što jesti. Sada su bez struje, u mraku, u stanu punom vlage, gljivica i ustajalog zraka, bez mogućnosti da djetetu naprave za jest i bez mogućnosti da si Marijan napuni invalidska kolica kako bi mogao ići doktoru.
Potrebna je vaša financijska pomoć za ovu obitelj i pomoć u hrani.
Potrebno je baciti sve staro i smrdljivo poput kreveta, ormara, stolica itd, a sve novo kupiti i staviti unutra. Potrebno je i za hranu, liječenje, za potrebe djeteta i sve što je minimalno potrebno za obitelj. Nemaju tople vode kako bi se mogli oprati i okupati dijete, a stan nije prikladan za život dok se ne uredi.
VJERUJEMO U VAŠU POMOĆ.
Informacije za pomoć Marijanu, Tetiani i djetetu Viktoriji:
HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Primatelj skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS
IBAN: HR6324020061500119802
Erste&Steiermärkische Bank d.d.
Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.
Poziv na broj: 1962-1982
Svift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22
Moli se pomoć svih dobrih osoba prema mogućnostima.
Kontakt i organizatori:
HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS.
Ivekovićeva ulica 35. Zagreb. I.kat.
OIB: 47407637610.
Registrirano kod: REPUBLIKA HRVATSKA. Gradski ured za opću Upravu Grada Zagreba.
Registarski broj: 21011908.
Kontakt: 091 614 8399.
099 676 5246 – WhatsApp
Hrvatska Udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima
PODIJELI