Majka Marija Krucifiksa Kozulić

281

Majka Marija Krucifiksa Kozulić

Majka Marija Krucifiksa Kozulić

(Kratki životopis)

(Rijeka, 20. IX.1852. – 29. IX. 1922.)

Utemeljiteljica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova

Majka Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci u uzornoj kršćanskoj i hrvatskoj obitelji iz Malog Lošinja. Sredinom prošloga stoljeća rod Kozulića bili su poznati brodovlasnici i kapetani. Marijin otac Ivan Matej Kozulić bio je brodovlasnik i kapetan duge plovidbe, a majka Katarina r. Supranić također iz veleposjedničke mornarske obitelji iz Velog Lošinja, bila je domaćica i posvetila se brojnoj obitelji.

Marija je u obitelji primila dobar kršćanski odgoj i naslijedila pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. Već u ranom djetinjstvu pokazala je težnju za pobožnošću i dubljim duhovnim životom. Školovala se u Rijeci i Goriciji u Italiji. Bila je učiteljica zabavišta i glazbe i poznavala je više stranih jezika. Godine 1879. postala je članicom Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu, koju je osnovao fra Arkanđeo iz Camerina, kapucin. Sve članice Udruge bile su franjevačke trećoredice. U Trstu je deset godina služila siromašne i napuštene djevojčice, poučavajući ih u vjeri i šireći pobožnost Presvetog Srca Isusova.

Godine 1889. Marija u Rijeci nastavlja pastoralno-karitativno i socijalno djelovanje kao ravnateljica istoimene Udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova. Iako iz imućne obitelji, ljubila je posebno siromašne. U istom je gradu utemeljila 1895. Zavod Presvetog Srca Isusova za žensku mladež i dječji vrtić. To je bilo utočište za siromašnu djecu bez obzira na njihovu vjeru i narodnost

Tako je Marija kao zauzeta katolička laikinja, franjevačka trećoredica započela put koji je vodio osnutku redovničke zajednice. Napisala je pod vodstvom kapucina fra Arkanđela iz Camerina, Pravila i konstitucije za Kćeri Presvertog Srca Isusova, koje će se brinuti za odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. Konstitucije je odobrio senjsko-modruški biskup Antun Maurović, 6. srpnja 1899. godine Tako je u Hrvatskoj osnovana nova redovnička zajednica posvećena Presvetom Srcu Isusovu. Marija je obukla redovničko odijelo i položila svete zavjete uzevši ime Krucifiksa (Raspeta), 8. svibnja 1904. godine.

Utemeljiteljica je udahnula svojoj Družbi kristocentričnu i marijansku duhovnost. Bila je prava majka brojne djece: siročadi, siromaha i napuštenih. Ostvarujući svoje djelo prošla je kroz mnoge kušnje, živeći od vjere i suobličujući se Kristu Raspetom. Odlikovala se posebno euharistijskom pobožnošću i sav svoj život i djelovanje i svoju Družbu stavila je pod zaštitu Bezgrješne Djevice, koju je osobito štovala.

Umrla je na glasu svetosti 29. rujna 1922. u Rijeci govoreći: Rado ostavljam zemlju jer sam izvršila svoje poslanje. Godine 1920. zbog društveno-političkih prilika u gradu Rijeci Družba se podijelila na talijansku i hrvatsku zajednicu. Družba sestara Presvetog Srca Isusova, s Kućom maticom u Rijeci, dobila je papinsko odobrenje 9. srpnja 1992. od Njegove svetosti pape Ivana Pavla II.

Danas oko 120 duhovnih kćeri Majke Marije Krucifikse Kozulić djeluje u pet biskupija u Hrvatskoj i Italiji sljedeći karizmu svoje Utemeljiteljice.

Vjerujemo da je ona zbog svoga djela i kreposna života proslavljena kod Boga i molimo i nadamo se da će ona uskoro biti uzdignuta na čast oltara. Stoga je za nju pokrenut postupak za proglašenje blaženom i svetom.

 

 

Molitva za proglašenje blaženom

 

Gospodine Bože,
Ti si odabrao
Majku Mariju
Krucifiksu Kozulić
da širi ljubav Tvoga
božanskog Srca
među malenima
i najpotrebnijima.
Proslavi svoju odabranicu
čašću oltara
da nam bude primjer
i zagovornica
na našem životnom putu
i radu za rast
Tvoga kraljevstva na zemlji.

Ponizno Te molim
da mi po njezinu zagovoru
udijeliš milost
za koju Te sada
posebno molim …

Po Kristu Gospodinu našem.
Amen.

Oče naš, Zdravo Marijo,
Slava Ocu …

 

 

s. Dobroslava Mlakić SCJ

 

 

 

{fshare}

 

 

 

 

PODIJELI