“Dijalog” i “bratsko prijateljstvo” između katolika i pravoslavaca dva su glavna ploda susreta ekumenskog patrijarha Atenagore i Chiare Lubich, koji se dogodio prije 50 godina – istaknuo je papa Franjo u brzojavu koji je uputio velikom kancelaru Sveučilišnom institutu Sophia, nadbiskupu Firenze kardinalu Giuseppeu Betoriju, prilikom otvaranja jučer poslijepodne ekumenske katedre koja nosi ime upravo tog pravoslavnog patriarha, i osnivateljice Pokreta fokolarina. Radujući se zbog „hvale vrijednog pothvata“ koji podsjeća na taj susret, Papa je pozvao sveučilišni institut u Loppianu u Italiji, slijedeći vlastitu karizmu i otvoren djelovanju Duha, nastavi biti mjesto susreta i dijaloga među različitim religijama i kulturama.

Ideja ekumenske katedre – navodi se pak u priopćenju Pokreta fokolara – rodila se 26. listopada 2015., kada je sveučilišni institut Sophia dodijelio prvi počasni doktorat za kulturu jedinstva ekumenskom carigradskom patrijarhu Bartolomeju. Taj akademski projekt – izjavila je zamjenica velikog kancelara, Maria Voce – predstavlja važan trenutak u ekumenskim odnosima koji se odvijaju između sestrinskih Crkvi Istoka i Zapada, i otvara divne mogućnosti za studij usredotočen na dijalog pun poštovanja koji se pokazuje kao onaj koji još više obogaćuje u međusobnom daru na razini teološkog promišljanja i antropologije zajedništva.

Katedru koje su sunositelji dekan Instituta monsinjor Piero Coda i metropolita Maximos Vgenopoulos, otvorio je pravoslavni metropolit Italije i Malte, Gennadios Zervos održavši nastupno predavanje pod nazivom „Patrijarh Atenagora i Chiara Lubich, glavni likovi jedinstva». Svoju je poruku sudionicima toga skupa poslao patrijarh Bartolomej izrazivši „radost” i „ganuće” zbog tog pothvata posvećenog „proročkom susretu između dva velika pionira sadašnjeg ekumenskog pokreta.”

Odnosi prijateljstva i suradnje s ekumenskim patrijarhatom započinju u lipnju 1967. godine kada je Chiara Lubich prvi put susrela Atenagoru koji joj je povjerio; „Velika je stvar upoznati se; živjeli smo odvojeni, bez braće i sestara, mnogo stoljeća, kao siročad! Prvih je deset stoljeća kršćanstva obilježeno dogmama i uređenjem Crkve. Tijekom sljedećih deset stoljeća imali smo raskole i podjele. Ovo treće doba, doba je ljubavi. Taj susret – istaknuo je Bartolomej u poruci – nije slučajan događaj nego „djelo Božje milosti“ koje je zapečatilo, između našeg ekumenskog patrijarhata i fokolrainskog pokreta, zajedništvo kršćanske ljubavi, istinskog prijateljstva i bratske suradnje, koji se nastavljaju sve do naših dana.

U svojoj je poruci patrijarh Bartolomej uputio također dva očinska poticaja nadahnuta imenom sveučilišnog instituta u Loppianu i fokolarinskim pokretom.  Prvim je izrazio želju koju je uputio profesorima i studentima da “uvijek imaju mudrosti, Božje mudrosti, a ne mudrosti ovoga svijeta”. Drugi je uputio svima koji prianjaju uz fokolarinsku karizmu: „uvijek imajte upaljen plamen, oganj vjere u Krista, jedinoga pravoga Boga, Gospodina i Spasitelja svijeta, te duh istinskog bratskog zajedništva koje karakterizira vašu osnivateljicu i vjernu službenicu Chiaru” – istaknuo je na kraju patriharh Bartolomej.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI