Jeste li svježi za sve?

32

Odgovori Isus i reče mu: “Zaista, zaista kažem ti: Ako se tko ne rodi nanovo, ne može vidjeti kraljevstvo Božje.” —Ivan 3: 3

Ponekad smo svježi i željni prisustvovanja molitvenom sastanku, no osjećamo li istu tu svježinu za takve svakodnevne zadatke poput čišćenja cipela?

Biti nanovo rođen od Duha, nepogrešivo je Božje djelo, tajnovito poput vjetra i iznenađujuće kao i sam Bog. Ne znamo odakle dolazi – skriveno u dubini naše duše. Biti nanovo rođen odozgor, trajni je, doživotni i vječiti početak. Cijelo vrijeme pruža svježinu u razmišljanju, razgovoru i životu, kao neprestano iznenađenje Božjeg života u nama. Ustajalost je pokazatelj da nešto u našem životu nije ukorak s Bogom. Kad sebi kažemo: “Moram to učiniti ili se to nikada neće dogoditi”, to je prvi znak naše ustajalosti. Osjećamo li se svježe upravo ovog trenutka, sada, ili smo ustajali i mahnito pretražujemo svoje misli ne bi li nešto učinili? Svježina nije posljedica poslušnosti; ona dolazi od Duha Svetoga. Poslušnost nas drži „u svjetlosti kao što je i on u svjetlu …“ (1. Ivanova 1,7).

Ljubomorno čuvaj svoj odnos s Bogom. Isus se molio “da budu jedno kao što smo i mi jedno”,  bez ičega između (Ivan 17:22). Držite cijeli svoj život neprestano otvorenim za Isusa Krista. Nemojte se pretvarati da ste otvoreni s Njim ukoliko niste. Crpite li svoj život iz bilo kojeg drugog izvora osim od samog Boga? Ukoliko ovisite o bilo čem drugom kao vlastitom izvoru svježine i snage, nećete ni shvatiti kad  je Njegova snaga nestala.

Biti rođen od Duha, znači mnogo više nego što to obično mislimo. Ono nam iznova daje viziju i drži nas potpuno  svježima za sve, kroz neprekidnu opskrbu Božjim životom.

– Oswald Chambers – Vojni kapelan Britanske vojske

 

Je li izvor moje stalne svježine Duh Božji ili se zamaram i moram samog sebe poticati?

Pokušavam u svojoj sili, surogatima, tehnikama samopomoći i psihološkim metodama fingirati prisutnost i nadahanuće Duha Božjeg?

Jesam li doista otvoren za Isusa Krista i Njegovo djelovanje?

Ukoliko je moj duhovni život poput ustajale bare, fingiran i bez pokrića, jesam li spreman odreći se svojih jalovih nastojanja i dopustiti Duhu da budem tajnovito, nanovo rođen?

Vidim li razliku između beskorisnog ljudskog nastojanja usklađivanja života mjerilima kršćanskog morala i neobjašnjivog života po Duhu, koji nas stalno, trajno i doživotno nanovo rađa i iznova daje svježinu Božjeg života, jer tko se tako ne rodi, ne može vidjeti kraljevstvo Božje?

PODIJELI