GRAD NEUOBIČAJENOG IMENA Kako je Vitez dobio ime?

131

Grad Vitez, smješten u centralnom dijelu doline rijeke Lašve u BiH, ima neobično ime. Kako ga je uopće dobio? Evo što kažu legende.

Prvi pisani trag o ovom gradu datira iz 1590. godine, kada je sagrađena džamija na ruševinama vitezovog dvora, koji je sagradio vitez Radoša. Njegov dvor se vidio sa svih strana, pa su djeca gledajući u to polje navodno govorila ‘tamo živi vitez’. To se s vremenom skratilo i ostala je izreka ‘tamo je Vitez’.

Prema drugoj legendi, putnici zadivljeni ljepotom ovog kraja, kad su ulazili u Vitešku kotlinu, uzvikivali su riječi ‘Vita est’, koja se vremenom pretvorila u današnji naziv grada.

Iduća priča govori da je jedan od vitezova Bosanskog kraljevstva u borbi u Lašvanskoj dolini poginuo, ali ga je njegov konj nosio sve dok nije pao negdje na području današnjeg Viteza.

Također, jedna od legendi kaže da je despot Vuk Branković oteo u Sarajevu sestru muslimanskom junaku Aliji Đerzelezu. Ovaj ga stigne u dolini Lašve i zametne se boj. Mjesto koje je tu nastalo po tome dobije ime.

Izvor: http://www.croexpress.eu/

PODIJELI