Zaboravljeni grijeh

271

Datum: 26.08.2016.

Pitanje:
Molim Vas da mi odgovorite na pitanje po pitanju grijeha. Znam da bi se trebao pokajati za sve grijehe, ali što ako se nekih grijeha nisam sjetio?

Odgovor:
Poštovani!
Hvala Vam na vašem pitanju i drago mi je da razmišljate o mogućnosti dolaska k Bogu i traženja oprosta.
Biblija je vrlo jasna kada kaže: Tko krije svoje grijehe, nema blagoslova; tko ih priznaje i ostavlja, dobit će oproštenje. Mudre izreke 28,13.  Neki drugi prijevodi kažu da dobivamo milost što je u značenju isto. Ono što je značajno je također da mi kada živimo u grijehu, nismo u stanju razlikovati što je grijeh a što grijeh nije. Tada se toliko suživimo s grijehom gdje možete vidjeti da su neki ljudi ponosni na grijeh u kojem žive. Za njih je grijeh tzv. alternativni način života koji si mogu priuštiti samo hrabriji.
Ipak grijeh nije samo definiran u grešnim djelima. On je mnogo više. On je odvojenost od Boga. To je stanje u kojemu se čovjek često nalazi. U takvom stanju možete i dobre stvari raditi iz grešnih pobuda. Npr. neke velike tvrtke  zakidaju svoje klijente i doslovno ih okradaju na jedan vrlo perfidan i podmukao način, provodeći neke poslovne manipulacije. Na kraju godine, oni izdvoje veliki iznos za humanitarno djelovanje i s time misle da su učinili ispravnu stvar. Davanje novca za humanitarnu stvar je ispravno, ali Biblija takvima poručuje: Idite i naučite se što znači: “milosrđe hoću, a ne žrtvu, jer ja nisam došao da dozovem pravednike, nego grješnike.” Matej 9,13.
Drugi naš problem je što mi nismo u stanju razlikovati što je grijeh, a što grijeh nije sve dotle dok nemamo čvrstu i stabilnu zajednicu s Bogom. Ponekad neke radnje toliko utječu na nas da mislimo kako je to normalno. Npr. iz svog života znam kako mi je dugo trebalo da shvatim da davati nekomu novac da bi mi osigurao posao je pogrešno, jer je to korupcija. Moje opravdanje je bilo da to svi rade, što je u neku ruku bilo i točno, ali trebalo mi je dugo vremena da me Duh Sveti uputi da je to loše i da je to grijeh. Postoji obećanje u Bibliji: I kad on dođe, dokazat će svijetu što je grijeh, i o pravdi, i o sudu. Ivan 16,8.
Stoga nemojmo strahovati da nam Krist neće oprostiti neke grijehe ako smo ih zaboravili. On nas poziva:  “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Matej 11,28. Mi nismo u stanju sami osloboditi se grijeha. To će učiniti Krist ako mu dođemo i priznamo svoje grijehe.  On će nas voditi korak po korak i skidati s nas grijeh, jedan po jedan, vrlo nježno da nas ne povrijedi, slično kao što pažljiva medicinska sestra odmata zavoj koji se je zalijepio za ranu.  Ono što je najvažnije je da živimo s Kristom, gledajući Njegov savršeni život. Na taj način postajemo sve više i više slični njemu. On će nas voditi iz pobjede u pobjedu.
Važno je Njemu priznati svaki grijeh jer na taj način se učimo razlikovati dobro od zla. U tom procesu Duh Sveti će biti taj koji će nas voditi. On će nas dovesti do kraja kako bi postigli onaj cilj o kojem govori Isus. “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski! Matej 5,48.
Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI