TREĆA KNJIGA HOMILIJA FRA MATE TADIĆA

118

         U izdanju nakladničke kuće i tiskare Hercegovačkih franjevaca „Fram-Ziral“ u Mostaru je 21. veljače 2022. godine, objavljena treća knjiga homilija fra Mate Tadića iz Franjevačkog samostana u Tomislavgradu pod naslovom „Propovijedaj riječ – uporan budi“. Uvodne dijelove u misna slavlja s propovijedima autor je izrekao na naznačenim mjestima s nadnevcima od 2000. godine tijekom liturgijske godine B u vremenu došašća, korizmenom i  uskrsnom vremenu te nedjeljama u vremenu kroz godinu.

         Autor u predgovoru govori o važnosti pripreme za euharistijsko slavlje i proslavu sakramenata: „Potrebna je temeljita i savjesna priprema uz izbjegavanje improvizacije i polovičnosti. Ali ni u kojem slučaju potpuno oslanjanje na ljudsku mudrost, koliko prepuštanje da Bog na slušatelje utječe svojom djelatnom milošću.“ S druge strane, propovjednik vlastitim životom i ponašanjem treba stati iza onoga što govori. Stoga se fra Mate pita: „Treba li zato svećenik uopće propovijedati, ako njegove riječi ne odgovaraju osobnom životu?“ Ujedno i odgovara: „Ne samo da treba, nego ima i obvezu. Dužan je propovijedati prema svojoj službi i poslanju koje je primio, i drugima i sebi. I sam može i treba na riječi koje govori mijenjati svoj život.“ Kad sa svoje strane učinimo sve što je potrebno i moguće, posredstvom Božjeg blagoslova i milosti, uspjeh nas neće mimoići, što će kad-tad uroditi obilnim plodovima. Iz tih razloga nada se da će i onima koji će homilije čitati, biti od pomoći u radu i duhovnom rastu.     

Pogovor knjige napisao je prof. dr. sc. fra Ivan Ivanda, koji naglašava naviještanje Božje riječi najvažnijom a istodobno i najtežom zadaćom Crkve. „Staro je teološko načelo ‘fides ex auditu’ – vjera dolazi od propovijedanja (Rim 10, 17). Drugim riječima, putem tumačenja Božje riječi čovjek se, slušajući, otvara vjeri, razabire u toj riječi ono što je za njega važno i spasonosno. Ako ga riječ zahvati, on će biti pokrenut na razmišljanje i promjenu života.“ Zadaća je propovjednika teška i zato što Božju riječ treba približiti srcu i umu onih koji ga slušaju. A to nije nimalo lako, pogotovo u današnje vrijeme. Vlada inflacija riječi zbog čega se gubi temeljno zanimanje za nju. Čovjekovo je uho postalo neosjetljivo za dragocjenost i vrijednost riječi. I kada sluša, brzo se zamori, lako izgubi pozornost.

Ivanda ističe da je zahtjevnosti propovijedanja bio svjestan i Drugi vatikanski sabor koji je navjestitelje pozvao da proučavaju Božju riječ, pretvaraju je u osobni život i vjerodostojno izlažu ljudima. Božju riječ treba izlagati egzistencijalno, odnosno, vodeći računa o čovjekovim konkretnim životnim okolnostima i problemima, o onome s čime se on svakodnevno suočava u svojem svijetu. Stoga propovjednik mora biti prožet Duhom Božjim, biti čovjek molitve, truditi se i živjeti ono na što poziva svoje slušatelje. To će mu dati biljeg vjerodostojnosti, riječ će biti snažna i iskrena, i kao takva će dodirnuti ljudsko srce na čijem je tragu i ova knjiga: „Upada u oči da je autoru-propovjedniku itekako važno osloviti današnjeg čovjeka u njegovu konkretnu životu.“

Fra Ivan zapaža da fra Matine homilije: „obiluju životnim primjerima i poticajima, kao i slikama i metaforama koji nas navode na promišljanje te preispitivanje. Dovodi bliže Evanđelju i dočarava nam istinu koju ono izriče, makar ona bila teška, zahtjevna ili neugodna. Ona mora biti navještaj istine, kakva god ona bila. Jedino tako se dolazi do spoznaje i jasnoće o sebi samom. Jedino tako čovjek-slušatelj može biti oslobođen i spašen: ‘Upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi’ (Iv 8, 32). Fra Matina knjiga propovijedi otvara nam put do te istine. Stoga je vrijedno čitati je i, dakako, koristiti je u vlastitom pripremanju nedjeljnih propovijedi.“

Motiv naslovnice knjige je pozivanje apostola,  Domenica Ghirlandaia iz 1481. godine koja se nalazi u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, dok je tiskana u nakladi od 400 primjeraka s mekim plastificiranim uvezom na 528 stranice, dužine 24 cm i širine 16 cm u kojoj nalazimo i više homilija za naznačena slavlja. Ovom prigodom tiskano je i 500 pokazivača za knjigu s motivima svih pet fra Matinih naslovnica knjiga homilija. U snošenju troškova kod objavljivanja knjige sudjelovalo je 38 sponzora poduzetnika i pojedinaca iz Batina – Posušje, Beča (Austrija), Bukovice, Chichaga (SAD), Dugog Sela – Zagreb, Humca – Ljubuški, Kočerina, Kola – Tomislavgrad, Kongore, Neu-Ulma (Njemačka),  Posušja, Rakitna, Resnika i Dubrave – Zagreb, Seonice, Srđana – Tomislavgrad, Tihaljine, Tomislavgrada, i Vinjana – Posušje.   

U knjizi je donesena zahvala sponzorima s njihovim popisom i logom poduzeća koji će s posvetom dobiti određeni broj knjiga, dok je isto tako priložena autorova biografija s kazalom. Ispred nakladnika i tiskare direktor je „Fram-Zirala“ Ivica Božić, knjigu je lektorirala prof. Dubravka Mamić iz Zagreba, a korekturu sa sadržajnim dopunama i ove knjige uspješno je odradio sam autor. Knjiga propovijedi liturgijske B godine može se nabaviti u knjižari i papirnici „Aniv“ ul. Brigade kralja Tomislava bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 352 – 951, u frizerskom studiju „B&I“ ul. Kralja Zvonimira bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 354 – 596, u ljekarni „Tabak“ ul. Mijata Tomića bb u Tomislavgradu, tel. 034 / 352 – 888, u „Bilje sestre Ljubice“ Batin – Posušje, Rižinovići bb, tel. 039 / 200 – 220. Dostupna je u knjižarama „Naših ognjišta“: Tomislavgrad, ul. Mijata Tomića bb, tel. 034 / 352 – 524 i Široki Brijeg, Trg sv. Ante bb (Klanac), a može se naručiti i poštom u knjižari „Fram-Zirala“  ul. Put za Aluminij bb 88000 Mostar, tel. 036 / 325 – 988, faks: 036 / 333 – 563, E-mail: [email protected].

PODIJELI