Nadbiskupska klasičnna gimnazija ima ravnateljicu

[ 26.8.2017. ]

Prvi put u dugoj povijesti Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu službu ravnatelja Crkva povjerila jednoj laikinji.

U Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Zagrebu upriličena je primopredaja službe ravnatelja ginazije.

Odlukom i dekretima zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, od nove školske godine upravu Gimnazije preuzela je dosadašnja vjeroučiteljica u Tehničkoj školi u Zagrebu i članica Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije Ljuba Duvnjak.

Dosadašnji ravnatelj preč. Marijan Franjčić nakon 10 godina vodstva ove crkvene ustanove, preuzeo je službu kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Primopredaji je jučer u ime nadbiskupa nazočio biskup Ivan Šaško.

Ljuba Duvnjak diplomirala je na KBF-u u Zagrebu.

Još za studija pripremala je odrasle za sakramente kršćanske inicijacije u samostanu Sv. Franje na Kaptolu.

Nakon završetka studija vodila je župnu katehezu u župi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu, gdje je i radila u osnovnoj školi.

Sveučilišni je mentor studentima Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Voditeljica je županijskog stručnog vijeća srednjih strukovnih škola i mentorica pripravnicima za polaganje stručnog ispita.

Prva je laikinja u dugoj povijesti te ustanove koja preuzima tako važnu službu koju joj Crkva povjerava.

Nova ravnateljica Duvnjak u službu stupa 1. rujna.
(Ika)

 

Hrvatska schönstattska obitelj proslavila osmu obljetnicu posvete Svetišta Kraljice srca u Maloj Subotici

Mala Subotica, (IKA) – Hrvatska schönstattska obitelj sa sjedištem u Maloj Subotici u subotu 26. kolovoza obilježila je osmu obljetnicu posvete Svetišta Kraljice srca. Duhovni program odvijao se na otvorenom uz kapelicu Kraljice srca u Maloj Subotici. Inače, 8. godišnjica posvete Prvog hrvatskog filijalnog Svetišta Majke Triput Divne u Maloj Subotici i Dan Gospe Hodočasnice započela je trodnevnom duhovnom pripremom od 23. do 25. kolovoza za vrijeme koje su vjernici imali priliku za svetu ispovijed, zajedničku molitvu krunice i euharistijsko slavlje.

Sama proslava, to jest obljetnica, u subotu 26. kolovoza, prošla je u znaku središnjeg događaja – mise kojom je mladomisnik, pater Pržemek Skapski, bogoslov Instituta Schönstattskih patera, slavio sekundaciju svoje mlade mise. Na početku misnog slavlja sve prisutne vjernike koji su se okupili u velikom broju pozdravio je o. Christoph Horn, rektor Prvog hrvatskog filijalnog svetišta u Maloj Subotici, ujedno i duhovni asistent Hrvatske schönstattske obitelji. U propovijedi je o. Christoph svim vjernicima, a posebno mladomisniku pateru Pržemeku, poručio kako mu želi protumačiti Božju riječ i ohrabriti ga na službu i ulogu dobrog pastira.

Rektor Horn posebno je za vrijeme homilije pozdravio trajnog đakona Krunoslava Kičinbačija iz zagrebačke Dubrave koji je na euharistijskom slavlju molio u kolicima.

– On ne stoji s nama i zbog bolesti ne može služiti misu za oltarom. Njegovo srce vrlo malo još radi. Razlog zašto je njegovo srce toliko patilo je, između ostaloga, Domovinski rat. On se dao i žrtvovao cijelim svojim bićem. Jako je patio i zato je i njegovo srce patilo i smanjilo se. Kada govorimo o Božjem srcu, smijemo govoriti i o ljudskom srcu koje pronalazi pravo ispunjenje samo kada se žrtvuje za druge – zahvalio se đakonu Krunoslavu.

U nastavku propovijedi rektor Svetišta uputio je još nekoliko riječi poruke mladomisniku p. Skapskom. Tebi treba izvor unutarnjeg mira, ljubavi i radosti. Izvor utjehe i ohrabrenja. Izvor snage i pouzdanja. Taj izvor je Bog Isus Krist, tvoj Dobar pastir i Prijatelj koji te pozvao. Ni jedna druga osoba ne može ti dati ono što ti Isus daruje. Traži Njega svaki dan – poručio je o. Horn.

Na misi je svirao i pjevao zbor molitvene zajednice Totus Tuus župe svetog Nikole biskupa iz Čakovca. Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je Anđeoski pozdrav ispred Svetišta te mladomisnički pojedinačni blagoslov o. Pržemeka Skapskog. Poslijepodne je bilo rezervirano za pjesmu i svjedočanstva, zatim Slavlje saveza s klanjanjem pred Presvetim, a obilježavanje posvete Prvog hrvatskog filijalnog svetišta okončano je blagoslovom slika Gospe Hodočasnice.

Inače, pokret Schönstatt je katolički marijanski pokret kojeg je osnovao njemački svećenik Joseph Kentenich u Schönstattu 1914. godine. Pokret u Hrvatskoj nosi ime „Hrvatska schönstattska obitelj” (HŠO). Svoje korijene ima u vrijeme sedamdesetih godina, a značajan rast počeo je poslije Domovinskog rata. Danas u Hrvatskoj ima oko tisuću članova. Članovi pokreta su organizirani u 50 lokalnih zajednica koje održavaju mjesečnu pobožnost „Slavlje saveza”, a djeluju u 5 grana: liga obitelji, liga majki, liga neudatih žena, liga djevojaka i liga svećenika, koje se redovno sastaju.

(Ika)

 

Konferencija Međunarodne mreže katoličkih parlamentaraca

 

Sutra, nakon Angelusa, Papa će u Dvorani Clementina, u audijenciju primiti, sudionike konferencije Međunarodne mreže katoličkih parlamentaraca. Riječ je o mreži katoličkih parlamentaraca iz cijeloga svijeta, osnovanoj 2010. godine, pod pokroviteljstvom bečkog nadbiskupa, kardinala Christopha Schönborna i Davida Altona, katoličkog člana Doma lordova. Svake godine susreću se u Frascatiju.

Za ovu prigodu, za naš Radio, razgovarali smo upravo s pokroviteljem, kardinalom Schönbornom. “Ova neformalna skupina muškaraca i žena kao vjernici žele biti u politici. Često imaju zajedničko to što su u svojim parlamentima u manjini. Ipak, oni su nositelji važnih argumenata i vrijednosti te namjeravaju djelovati kao katolici. “Pape su nas – rekao je kardinal Schönborn – uvijek poticali.

Papa Benedikt XVI. i Papa Franjo primali su ih svake godine. A ovi katolički zastupnici, s druge strane, ovim uvelike potiču potvrdan odgovor Crkve na njeno opredjeljenje, jer se mnogo puta, u svojim parlamentima i u teškim situacijama, osjećaju sami. Stoga se osjećaju ohrabreni ovim godišnjim sastancima kako u osobnoj vjeri tako i u političkom djelovanju.”

„Jedna od tema od početka – i dalje je potvrdio nadbiskup Beča – je progon kršćana, koji je sada nažalost postao globalno rašireni fenomen. Mnoge od zemalja iz kojih parlamentarci dolaze ili su zemlje koje se zalažu da se kršćanima pomogne i u drugim zemljama”.

Radi se o dobro provjerenoj mreži koja se širi. Konkretno, afrička sastavnica raste: dolaze uglavnom iz Kenije, ali isto tako iz Ugande, Zimbabvea i Malavija. “Ovi sastanci – kaže on – uvijek su izvrsna prilika za usporedbe i razmjene ideja. Činjenica da su to ljudi sa svih kontinenata koristo svima i zato što se uspostavljaju kontakti, uspostavljaju se prijateljstva.”

„Svrha ovih godišnjih sastanaka – smatra kardinal Schönborn – jača u vjeri: „postoje izrazito duhovni trenuci, kao što su dnevne mise, zajednička molitva krunice, euharistijsko klanjanje, prilika za ispovijed… isto tako i duhovno vodstvo i savjetovanje. Teme o kojima se raspravlja na ovim susretima su one koje najčešće brinu ove parlamentarce, a produbljuju se uz pomoć stručnjaka koji vode seminare koji pomažu u političkoj refleksijo. Mogu reći – da je ta neformalna mreža uspjeh, dobra inicijativa i blagoslov” – zaključio je kardinal Schönborn.

Papa Franjo: Djevica Marija je istinska Majka!

Sveti je Otac ove subote uputio video-poruku hodočasnicima svetišta u Częstochowi, duhovnog središta Poljske, povodom obilježavanja 300. godišnjice krunjenja ikone Crne Gospe od Częstochowe.Velika je čast imati Kraljicu za Majku, ali je još veća radost imati Majku za Kraljicu – kazao je papa Franjo te je nastavio: Ako je Częstochowa u srcu Poljske, to znači da Poljska ima majčinsko srce, odnosno da se svaki životni korak čini zajedno s Majkom Božjom. Njoj povjeravate sve: prošlost, sadašnjost, budućnost, radosti i strahove svojega života kao i svoje zemlje. To je jako dobro – napomenuo je Papa.Sveti je Otac također podsjetio na svoj prošlogodišnji pohod tom svetištu u prigodi proslave 1050. obljetnice krštenja Poljske. Govorio je potom o značenju ikone Gospe od Częstochowe: Ta nam sveta slika otkriva da Marija nije daleka kraljica koja sjedi na prijestolju, nego Majka koja grli svoga sina, a s njim i nas, svu svoju djecu – rekao je Papa – Ona je istinska Majka, Majka koja trpi s nama zato što si k srcu uzima probleme našega života. Ona je Majka koja nam je blizu i koja nas nikada ne gubi iz vida, nježna Majka koja nas prima za ruku na našem svakodnevnom životnom putu.

Papa Franjo je hodočasnicima poželio da povodom tog jubileja osjete kako nitko od njih nije siroče: Majka je svakome od nas uvijek blizu. Neka vam Gospa isprosi milost da se radujete zajedno poput obitelji koja se okupila oko Majke – zaključio je papa Franjo.

Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj. Prema legendi, Crnu je Gospu s Isusom naslikao sveti Luka na dasci stola koji je napravio sâm Isus. U 4. stoljeću tu je sliku spasila sveta Helena i prenijela u Carigrad. Legenda kaže da je za vrijeme ikonoklastičkog pokreta slika bila skrivena u šumama Poljske, a kasnije je donesena u Częstochowu. Nakon svih tih događaja je 1430. godine za tu sliku izgrađena velika gotička katedrala, a kasnije je s tim svetištem nekoliko puta bila povezana sudbina same Poljske.

Papa se susreo s katoličkim parlamentarcima

U govoru sudionicima konferencije Međunarodne mreže katoličkih parlamentaraca, koje je nakon podnevnoga nagovora primio u dvorani Clemetina, u Vatikanu, papa Franjo je bio zadovoljan te im izrazio doborodošlicu, pozdraviši sve sudionike, a posebice kardinala Christopha Schönborna i predsjednika, Christiaana Altinga von Gesaua.Papa je rekao da zna da ovogodišnji susret okuplja veći broj sudionika nego prijašnji njihovi susreti, a sami sudionici predstavljaju „široki spektar političkog i zakonodavnog iskustva, naglašujući još jasnije kolektivnu ljudsku stvarnost koja odražava univerzalnost Crkve“.„Posebno mi je drago da je sudjelovanje članova iz različitih afričkih zemalja u porastu. Ove godine, unatoč nizu važnih tema, usredotočili ste se na kršćansko viđenje ljudske osobe. Potičem vas: kad se vratite u svoju zemlju, razvidite plodove svog promišljanja o tome kako katolička vjera vodi prema ispravnom razumijevanju osobe“ – kazao je Sveti Otac.

Dok se doprinos Crkve u velikim pitanjima društva našega vremena često može dovesti u pitanje, bitno je da je vaša zauzetost stalno prožeta njezinim moralnim i socijalnim naukom, kako bi se izgradilo humanije i pravednije društvo. Zakoni koje donosite i provedite trebaju izgrađivati mostove dijaloga među različitim političkim gledištima, čak i kad odgovaraju konkretnoj svrsi, radi promicanja veće brige za ranjive i marginalizirane, osobito za mnoge prisiljene da napuste svoju domovinu, ali i za promicanje ispravne ljudske i prirodne ekologije“ – rekao je Papa.

„Usred patnje narodâ molim vas da nastavite gledati prema Kristu, čija će vas ljubav nadahnuti, da nas Duh – kroz razmjenu darova – može dovesti bliže istini i dobroti. Da u svome profesionalnom djelovanju uvijek mognete donositi radosnu vijest o Isusu; da nitko nije beznačajan; da se nitko i ni u kojem stadiju svoga života, ne smije odbaciti, vas i ljude kojima služite, povjeravam zaštiti Gospe, Majke Crkve, i rado vam udjeljujem Apostolski blagoslov – rekao je na koncu kratkog susreta papa Franjo.

 

 

PODIJELI