Tajnik za sjemeništa pri Kongregaciji za kler, nadbiskup mons. Jorge Carlos Patrón Wong, susreo se s bogoslovima i sjemeništarcima u Bosni i Hercegovini i njihovim odgojiteljima

Ivo Tomašević – Sarajevo

U organizaciji Vijeća za bogoslovna sjemeništa i Vijeća za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, od 5. do 7. listopada u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, tajnik za sjemeništa pri Kongregaciji za kler nadbiskup mons. Jorge Carlos Patrón Wong susreo se s bogoslovima i sjemeništarcima u Bosni i Hercegovini i njihovim odgojiteljima, a organiziran je i susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama. Sudjelovali su bogoslovi i poglavari: Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije, Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater, Franjevačkog sjemeništa u Visokom te Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku. Misna slavlja predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. U svom izlaganjima nadbiskup Wong predstavio je osnovne točke dokumenta: Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis) u kojem je prikazana vizija cjelovite svećeničke formacije u vremenu priprave za svećeništvo i tijekom svećeničkog življenja i djelovanja.

Devetnaesti godišnji sabor svećenika Banjolučke biskupije, održan je 10. listopada u Banjoj Luci. Sudjelovala su 44 svećenika aktivna u pastoralu biskupije, a susret su započeli Svetom misom u katedrali sv. Bonaventure koju je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. U radnom dijelu susreta biskup Komarica podsjetio je da se nalaze u 138-oj godini postojanja Banjolučke biskupije te podsjetio na brojna važna događanja u povijesti ove mjesne Crkve. Potaknuo je svećenike da nastave svjedočiti osobno iskustvo s Bogom i voljeti čovjeka. Voditelji pojedinih biskupijskih institucija iznijeli su svoja izvješća.

U Sarajevu je, 10. listopada održana je sjednica Svećeničkog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije kojom je predsjedao kardinal Puljić. Uz pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, sudjelovali su izabrani i potvrđeni klera cijele nadbiskupije. Razmišljalo se o provođenju konkretnih akcija tijekom Misijske godine koja je u biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini započela početkom listopada 2018., a završit će izvanrednim misijskim mjesecom listopadom 2019. godine. Bilo je riječi i o odvijanju priprave za Sinodu po dekanatima Vrhbosanske nadbiskupije.

U organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre Hrvatske redovničke konferencije, od 5. do 7. listopada u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu održan je Seminar za medicinske sestre redovnice. Sudjelovale su redovnice iz različitih družbi koje kao medicinske sestre djeluju u različitim krajevima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ili inozemstva. Voditelj seminara bio je biskup Sudar. Budući da je ova 2018. godina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglašena Stadlerovom godinom, Povjerenstvo na čelu sa sestrom Mirjanom Tomašević iz zajednice Milosrdnih sestara svetog Križa izabralo je za geslo susreta riječi prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, sluge Božjega: “Imaj srca…“

U Sarajevu je, 11. listopada održana sjednica Upravnog vijeća Caritasa BiH kojom je predsjedao kardinal Puljić, a sudjelovali članovi Upravnog vijeća: generalni vikari bosanskohercegovačkih nad/biskupija, ravnatelji Caritasa BiH i nad/biskupijskih Caritasa u BiH. Raspravljalo se o: Godišnjem planu općeg i financijskog poslovanja za 2019. godinu, raznim projektima i provedbi predstojećeg Tjedna solidarnosti na prostoru Vrhbosanske nadbiskupije.

Na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice u nedjelju, 7. listopada kardinal Puljić predvodio je u kapeli samostana Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji u kapeli sv. Franje u Bijelom Polju pokraj Mostara svečano Misno slavlje tijekom kojeg je petnaest sestara proslavilo dijamantni, zlatni i srebreni jubilej redovničkoga života. Među jubilarkama bilo je šest dijamantnih sestara koje su, upravo u Bijelom Polju, prije šezdeset godina započele novicijat, a sedam sestara proslavilo je svoj zlatni jubilej redovničkoga života, a njima se pridružila i jedna srebrena jubilarka. Provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina izrazila je dobrodošlicu kardinalu Puljiću te uputila čestitku sestrama jubilarkama.

Na spomendan svete Male Terezije 1. listopada 2018., Svetim misnim slavljem u crkvi slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu započela je još jedna akademska godina na Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Sveto misno slavlje, na kojem su sudjelovali studenti, profesori i djelatnici KBF-a, slavio je veliki kancelar fakulteta kardinal Puljić.

Već tradicionalno prve subote u listopadu, ove godine 6. listopada hrvatski hodočasnici su u velikom broju pohodili marijansko svetište Majke Božje „Tješiteljice žalosnih“ u Kevelearu u Njemačkoj. Svečano Misno slavlje u bazilici predvodio je vojni biskup u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s domaćinom fra Josipom Filipovićem, i još deset svećenika iz hrvatskih misija u Njemačkoj.

U crkvi Kraljice svete krunice na Banjskome brijegu u Sarajevu, koja je ujedno i svetište Drinskih mučenica, 7. listopada sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi proslavile su patron crkve. Misno slavlje predvodio je duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Jakov Kajinić.

Don Nikola Sarić, misionar u Tanzaniji, u pratnji don Ivana Štironje posjetio je, 8. listopada Misijsku središnjicu u Sarajevu. U razgovoru s nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u BiH mons. Lukom Tunjićem i sestrom Davorkom don Nikola se prisjetio svog odlaska u misije još davne 1972. godine kada je bio prvi hrvatski misionar u Tanzaniji.

Pod duhovnim vodstvom fra Ante Bešlića i fra Ante Vučkovića, 6. i 7. listopada na trasi Bugojno – Kupres – Rama održan je 11. po redu Planinarski križni put mladih koji je organizirala udruga mladih Studentski katolički centar Split, a sudjelovalo je 280 mladih iz Splita, okolice i iz cijele Hrvatske te domaćini iz BiH.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Bosanskoj Posavini obilježen je ove godine u subotu, 6. listopada u znaku 26. obljetnice pada Bosanskog Broda i većeg dijela Bosanske Posavine, koji je doveo do egzodusa hrvatskog i bošnjačkog naroda toga kraja. Misno slavlje u župnoj crkvi u Koraću pokraj Bosanskog Broda predvodio je fra Franjo Dalibor Stjepanović.

Svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije don Damjan Raguž preminuo je 11. listopada 2018. nakon što je nastradao u prometnoj nesreći 9. listopada kada ga je udario motocikl kod mostarske katedrale. Sprovodna Sveta misa slavljena je, 12. listopada u na groblju Trgovištu u Prenju gdje je i sahranjen u obiteljsku grobnicu. Don Damjan je rođen u Prenju u Trebinjskoj biskupiji, 1943., a za svećenika zaređen je 1973. godine. Obavljao je sljedeće svećeničke službe: prefekt u Splitskom sjemeništu, župni vikar u Gabeli, župnik novoosnovane župe Gabela Polje, zatim župnik u Studencima, a od 2009. do 2018. župnikovao je u Rotimlji te bio i župni upravitelj Stjepan Krsta. Izdavao je župni list Bios te pisao članke u VeritasuGlasu Koncila, Dumi i njegovu narodu, Narodu, Crkvi na kamenu, Našim ognjištima. U lipnju 2018. umirovljen je i nastanio se u Svećeničkom domu u Mostaru.

Preuzeto: https://www.vaticannews.va

PODIJELI