Papa: Više nego ikad, potvrđujem podršku i solidarnost Apostolske Stolice s Kaldejskom Crkvom

 

 

 

Sveti je Otac primio danas u audijenciju članove Sinode Kaldejske Crkve, iskazujući pritom vjernicima i svim stanovnicima, kako se izrazio, „ljubljenih zemalja Iraka i Sirije“ svoju kršćansku solidarnost i utjehu. Neka Božje milosrđe ublaži ratne rane vaših zajednica, kako se nitko ne bi obeshrabrio u ovom trenutku, kad se čini da buka nasilja nadvladava molitve za mir – poručio je papa Franjo kaldejskim katolicima, na čelu s patrijarhom Louisom Sakoom.

Napomenuvši da Irak i Siriju ugrožava fanatična mržnja terorizma, što dovodi u pitanje i kršćansku prisutnost u tim zemljama, gdje su prve Crkve bile utemeljene na krvi brojnih mučenika. Umjesto mirnog suživota s našom braćom muslimanima – rekao je Papa – naše je vrijeme obilježeno mnogim primjerima progona i mučeništva.

Zato je „danas više nego ikada“, Sveti Otac potvrdio podršku i solidarnost Apostolske stolice s čitavom Kaldejskom Crkvom, moleći da kršćani ne budu prisiljeni napustiti Irak i Bliski istok. Također je pozvao međunarodnu zajednicu da usvoji valjane strategije za promicanje mira. Neka toliko željeni mir sine na horizontima povijesti, kako bi žalosne drame nasilja ustupile mjesto ozračju mirnog suživota – poželio je Papa.

Sudionike je kaldejske Sinode potaknuo da pred očima imaju Dobroga pastira, koji želi spasenje svih ovaca i na poseban se način brine o izgubljenoj. Budite i vi takvi: gorljivi u traženju spasenja duša, kako svećenika, tako i laika, znajući da izvršavanje zajedništva ponekad traži pravu kenozu (poništenje), snižavanje i oplijenjivanje samoga sebe – podsjetio je papa Franjo. Pastire je Kaldejske Crkve na koncu zamolio da vjernicima prenesu njegove riječi ohrabrenja, ne bi li – kako je rekao– odjeknule na njihovim usnama poput Papina zagrljaja koji će zagrijati srca vjernika.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI