Papin govor biskupima u Bangladešu – apostolski pohod

90

Kako je dobro biti zajedno! Zahvaljujem kardinalu Patricku [D’Rozario]  za predstavljanje različitih duhovnih i pastoralnih aktivnosti Crkve u Bangladešu – rekao je papa Franjo obraćajući se danas tijekom svojeg apostolskog pohoda biskupima te zemlje i nastavio – posebno cijenim dugoročni pastoralni plan iz 1985. na koji se kadinal osvrnuo, a koji je stavio u prvi plan evanđeoska načela i prioritete koji su vodili život i poslanje crkvene zajednice u ovoj mladoj zemlji. Osobnim iskustvom Aparecida koje je pokrenulo poslanje na čitavom južnoameričkom kontinentu uvjerio sam se u plodnost tih planova koji uključuju čitav Božji narod u neprestanom procesu razlučivanja i djelovanja.

Stvarnost zajedništva bila je u središtu pastoralnog plana i nastavlja poticati misionarsksi žar Crkve u Bangladešu. Vaše biskupsko vodstvo tradicionalno se odvijalo u duhu kolegijalnosti i međusobne potpore. Taj duh dijelili su s vama svećenici i preko njih se proširio na župe, na zajednice i na različite oblike apostolata vaših mjesnih Crkvi. On otkriva ozbiljnost s kojom ste se posvetili pastoralu i dobru vašeg naroda – rekao je Papa i potaknuo biskupe – molim vas da ustrajete u vašem služenju koje može produbiti veze i ujediniti vas s vašim svećenicima, redovnicima i redovnicama da biste dali  ključan doprinos katoličkom životu ove zemlje.

U isto vrijeme Sveti Otac je potaknuo biskupe da se približe vjernicima laicima, da prepoznaju i vrednuju njihove karizme te da ih upute da svoje darove stavljaju u službu Crkve i čitavoga društva. Pritom je naglasio da misli na brojne katehiste te zemlje čiji je apostolat ključan za rast kršćanske vjere i odgoja u toj zemlji. Oni su pravi misionari i molitveni vodiči, posebno u najudaljenijim područjima – rekao je Papa i pozao biskupe – budite svjesni njihovih duhovnih potreba i njihove stalne formacije u vjeri.

Pripremajući se ovih mjeseci za sljedeću biskupsku sinodu – istaknuo je papa Franjo – svi smo pozvani razmišljati kako da pomognemo našim mladima da budu sudionici radosti, istine i ljepote naše vjere. Bangladeš je blagoslovljen svećeničkim i redovničkim zvanjima; važno je osigurati da kandidati budu dobro pripremljeni kako bi mogli dijeliti bogatstvo vjere.

Značajna društvena djelatnost Crkve u Bangladešu je pomoć obiteljima, a osobito isticanje vrijednosti žena – rekao je Papa i dodao – ljudi ove zemlje poznati su po brizi za obitelj, gostoljubivosti, poštovanju prema roditeljima, brizi za stare, bolesne i nezaštićene. Te vrijednosti su evanđeoske vrijednosti. Posebno je zahvalio svima onima koji tiho podupiru kršćanske obitelji u njihovom svakodnevnom svjedočenju za pomirnu ljubav Gospodinovu i koji doprinose da se upozna njezina otkupiteljska snaga.

Jedan od važnijih ciljeva pastoralnog plana koji se zaista pokazao proročkim bio je opredjeljenje za siromašne – rekao je Sveti Otac i potvrdio – katolička zajednica u Bangladešu može biti ponosna na svoju povijest služenja siromašnima, posebno u udaljenim područjima i plemenskim zajednicama. Posebice u svjetlu sadašnje izbjegličke krize, vidjet ćemo kakve će još biti buduće potrebe. Nadahnuće za vaš humanitarni rad trebate uvijek pronaći u pastoralnoj ljubavi, koja se mora očitovati u prepoznavanju ljudskih rana i velikodušnom odgovoru svakoga osobno.

Važna dimenzija mojeg pastoralnog posjeta Bangladešu je međureligijski i ekumenski susret koji će se održati odmah nakon našeg susreta – istaknuo je papa Franjo i nastavio – u vašoj zemlji etnička raznolikost se odražava u raznolikosti vjerskih tradicija. Zadaća je Crkve promicati međureligijsko razumijevanje preko odgojnih programa, kao i preko preko osobnih susreta kako bi se širila dobra volja i sklad. Zauzmite se za izgradnju mostova i promicanje dijaloga, ne samo zato što ti napori olakšavaju razgovor različitih vjerskih skupna, nego i zato jer bude duhovnu snagu koja je potrebna za izgradnju zemlje jedinstva, pravde i mira.

Kada vjerske vođe jednoglasno govore protiv nasilja pod krinkom religije i nastoje zamijeniti kulturu sukoba kulturom susreta, prianjaju uz najdublje duhovne korijene svojih različitih tradicija – izjavio je Papa i dodao – na taj način oni daju neprocjenjiv doprinos budućnosti zemlje i svijeta poučavajući mlade putu pravde.

Draga braćo biskupi, zahvalan sam Gospodinu za ovaj razgovor i bratsku razmjenu misli. Sretan sam što mi je ovo apostolsko putovanje u Bangladeš pomoglo da mogu svjedočiti za životnost i misionarski žar Crkve u ovoj zemlji – rekao je na kraju Sveti Otac i zaključio – prikazujući Gospodinu radosti i poteškoće vaših mjesnih zajednica, molimo zajedno pomoć Duha Svetoga, da nam dade hrabrost naviještanja novosti evanđelja. Molimo da svećenici i redovnici, posvećene osobe i vjernici laici koji su povjereni vašoj pastoralnoj brizi mogu uvijek pronalaziti obnovljenu snagu za svoje napore u Radosnoj Vijesti kako ne bi bili navjestitelji evanđelja samo riječima nego iznad svega životom koji je preobrazila Božja prisutnost.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI