„Migracije bez trgovine ljudima. ‘Da’ slobodi! ‘Ne’ trgovini ljudima!“ – tema je Svjetskoga dana molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima, koji se obilježava sutra, 8. veljače, na blagdan svete Giuseppine Bakhite, a koji je papa Franjo spomenuo danas na općoj audijenciji, kako bi potaknuo crkvene i građanske zajednice da postanu svjesne tog problema. Imajući malo regularnih kanala, brojni migranti odlučuju upustiti se u to na druge načine, a tamo ih često očekuje svakovrsno nasilje, iskorištavanje i svođenje na ropstvo – napomenuo je Papa.

Zločinačke organizacije, koje se bave trgovinom ljudima, rabe migracijske rute kako bi prikrile svoje žrtve među seliocima i izbjeglicama. Pozivam stoga sve, građane i institucije, da ujedine napore kako bi se spriječila trgovina ljudima, i zajamčila zaštita i pomoć žrtvama – kazao je papa Franjo te potaknuo na molitvu – Molimo se svi da Gospodin obrati srce trgovaca ljudima, a onima koji trpe zbog tog sramotnoga zla dade nadu da će ponovno zadobiti slobodu.

Migrantska kriza koja danas vlada Europom pokazuje duboku krizu općih vrijednosti na kojima se Unija temelji, a problem migracija, čini se da je postao važan kamen kušnje europskih i nacionalnih politika. Od te tvrdnje polazi inicijativa katoličkih udrugâ, pokretâ i organizacijâ zauzetih na različite načine na području migracija, da se otvori prostor razgovora na kojemu bi se dao glas potrebama uljudbenoga suživota i socijalne pravednosti.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI