Papa inzistira previše na seliocima i izbjeglicama? Mi smo ti koji smo prespori u svom odgovoru – istaknuo je dotajnik Ureda za selioce i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskoga razvoja, otac Michael Czerny, pozivajući na otvoreniju migracijsku i izbjegličku politiku. Međunarodna zajednica može učiniti daleko više na svim razinama kako bi usmjeravala migracije i podupirala selioce – kazao je isusovac u razgovoru za internetski portal „Vatican Insider“ uoči Svjetskog dana selilaca i izbjeglica koji se obilježava sutra, 14. siječnja.

Vatikan je tražio dijalog s nacionalnim biskupskim konferencijama, katoličkim organizacijama i drugim ustanovama kako bi zajedno razvili Papina četiri glagola – primiti, zaštititi, promicati i integrirati – u 20 akcijskih točaka koje su utemeljene na socijalnom nauku Crkve i nude dobre prakse za rješavanje trenutačnih problema – rekao je o. Michael. Napomenuo je također da je odgovornost kako vlasti i zajednica tako i poduzetnika, akademika i medija da uzmu u obzir resurse i kapacitete, kao i potrebe i ograničenja svoje države, pokrajine ili okruga.

Odgovornost je vođa da pronađu dobra rješenja za stvarne probleme, pozivajući se na ono najbolje u javnim poslovima – nastavio je o. Michael – Istinski vođe očituju da se opće dobro može i treba uvijek tražiti, te da ono ne može biti doista dobro ako uistinu nije opće: nema takozvanog „općeg dobra“ koje se razvija iz straha, obrambenog stava, marginalizacije – upozorio je isusovac.

Otac Michael Czerny je napomenuo da spomenute akcijske točke predstavljaju korisno oruđe za planiranje i evaluaciju odgovora Crkve kao i svake zajednice na selioce, tražitelje azila, raseljene osobe i žrtve trgovine ljudima. Među dobrim praksama su tako proširenje zakonitih i sigurnih putova za sve migrante izdavanjem humanitarnih viza, preseljenjem u treće zemlje, programima stipendiranja, humanitarnim koridorima, ili studentskim vizama za mlade izbjeglice koji žive u izbjegličkim kampovima. I spajanje obitelji može biti sigurni i zakoniti kanal, a k tomu omogućuje lakšu integraciju – objasnio je o. Michael.

Isusovac se osim toga usprotivio stajalištu da papa Franjo posvećuje previše pažnje prihvaćanju selilaca i izbjeglica. Otac Michael je upozorio da mnogi smatraju pretjeranom sporost kojom je „razvijeni“ svijet reagirao na tako očite i hitne potrebe. Mnogi smatraju pretjeranom opsesiju nacionalnom sigurnošću i zatvaranje granica na štetu pravâ i dostojanstva ljudi u bijegu. Mnogi smatraju pretjeranim medijsku pristranost kad je riječ o senzacionalističkim vijestima koje potiču ksenofobiju i izolacionizam. I mnogi smatraju pretjeranim način na koji političari proizvode ili preuveličavaju osjećaj krize kako bi promicali svoje kratkoročne koristi – kazao je među ostalim o. Michael Czerny.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI