Zagreb, 03.11.2019.

 

 

Katedrala; kraljica svih crkvi Hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu, jedna od najljepših u cijelome svijetu. Kao na dlanu prihvaća, tješi, hrabri i podiže svojim ambijentom i propovijedima diecezanskih svećenika. Oni imaju pastoralno-misijski pristup i očitu ljubav prema puku razumijevajući ga, noseći s njim zajedno sve križeve i muke pojedinaca, sve zanose duha i sve molitve Isusu Nazarećaninu. Najdraže mi je biti tamo do nogu bl. Alojzija Stepinca, simbola herojstva i ljubavi prema Hrvatskom narodu.

Već davno; prije 20 godina zapazio sam na sv. misama jednog dječaka oko desetak godina. Mi svi bi bili u klupama, a on bi uvijek stajao skroz naprijed oslanjajući se o željeznu ogradu za pričest. Tu bi stajao, klečao, pjevao…. i uvijek tamo. Svi smo ga znali i pustili ga na miru. On je htio biti baš tu i bilo je to njegovo mjesto. Jednom sam ga pitao zašto tamo stoji, a on mi je rekao da mu je tu najljepše. Ponekad bih se pitao što će biti od tog dječaka?

Budući se doimao bistro i inteligentno zamišljao sam ga kao budućeg profesora, inženjera ili liječnika. Prozvao sam ga „odani dječak“.

Lanjske godine sam sjedio na terasi jednog kafića preko puta katedrale. Bio sam sam za stolom. Nije baš bilo puno slobodnog mjesta pa dođe jedan stariji bračni par sa kćerkom. Počeli smo razgovarati pa rekoše da još treba doći sin sa zaručnicom, da je završio medicinu pa bi malo proslavili. Nakon desetak minuta dođe on sa zaručnicom. Odmah sam ga prepoznao. Bio je to naš odani dječak. Čestitao sam mu na svemu i rekao sam mu da ga odavno znam iz katedrale i da sam onda skoro znao da će nešto lijepo završiti.

Čestitao sam i njegovim roditeljima. Rekao sam da će on uz pomoć Božju specijalizirati i postati doktor medicinskih znanosti. Bilo im je sve to drago, a osobito njemu. Prostodušno i odano reče da to i želi. U mislima sam za to i molio baš tu za stolom. Vjeran je, odan i velik Gospodin u djelima svojim.

Razmišljajući o tom odanom dječaku i čovjeku shvatio sam da svi trebamo biti odani prvenstveno Isusu Kristu. Odanost Njemu znači poštivati dostojanstvo i integritet prvo samog sebe pa svakog čovjeka, životinje, biljke i svega stvorenog. U ovom vremenu najviše je ugroženo dostojanstvo i integritet. Uvjeren sam da će tema sljedećeg koncila Crkve biti zaštita dostojanstva i integriteta. Najviše su ugroženi upravo iskreni vjernici, time i kršćani. Svaka šuša ih može napadati i ponižavati, progoniti i pljuvati po njima. Ti znaju reći često: „Kakav si ti kršćanin?“ ako im  se protiviš, „A kakvi su oni kršćani?“ neka se zapitaju. Ta oni su mahom kršteni. E nećemo tako i neće biti tako. Meum mihi, teum tibi placet (Meni moje, tebi tvoje pripada). Na djelu je masovni i primitivni stav prema drugoj osobi; ogovaranje, prijezir, oholost, egoizam, zavist i ljubomora; samo ne znam zašto? Neka najprije sebe pogledaju. U bližnjemu traže trn u oku, a brvna u svome ne vide. Zato su mnogi prisiljeni napraviti odmak i distancu od cijele šire obitelji, a ponekad i od bliže. Time dobiju mir i mogu obavljati svoje dnevne i životne obveze. To se popularno zove „odjebaus“. Nije tu u pitanju ni opraštanje niti ljubav prema bližnjemu, nego čista agresija koja se i zakonom treba sankcionirati. Nosimo svoj križ koji ima smisao opravdanosti. Neopravdane križeve od glupih i namjerno zlobnih ljudi ne trebamo nositi, nego dati otpor svim sredstvima u smislu samoobrane.

Srdačan pozdrav!

 

Krešo Čepo

(rođ. 1950. Tihaljina, Hercegovina)

 

 

O AUTORU

FOTO: Krešo Čepo

Krešo Čepo rođen je u Tihaljini,Hercegovina,1950 godine,gdje je završio osnovnu školu.Srednju ekonomsku završio je u Vinkovcima.Studirao je teologiju i komparativnu književnost u Zagrebu,što redovno,što uz rad.Kao hrvatski domoljub bio je dvadeset godina proganjan od UDBE.1984.godine bježi iz Hrvatske i četrnaest godina boravi u četiri zemlje;Austriji ,Njemačkoj,Australiji i Švicarskoj.1998.godine vraća se u Hrvatsku.Oženjen je i ima troje djece.

Za sebe kaže da je pjesnik,viši savjetnik za opću problematiku,ekumenist i kršćanski socijalist.Aktivist je za egzistencijalna,socijalna i politička prava preko trideset godina.U inozemstvu i tuzemstvu oduševljavaju ga čiste duše,iskrenost,jednostavnost i skromnost.

Objavio je kod Ćirilometodske knjižare dvije knjige:

1.) Plamena Hercegovina,književni radovi;pripovijesti,eseji,komentari,tužba za lustraciju Europskoj komisiji,Zagreb 2018.

2.)Plamena Hercegovina:pjesme,Zagreb 2018.

PODIJELI