Molitva da mi se dečku vrate osjećaji  zajedno smo 11 godina.

 

 

Odgovor :

Poštovana gospođice!

Prije svega bi vas želio pohvaliti da svoje probleme iznosite pred Boga i tražite pomoć kroz molitvu. Ipak imam potrebu komentirati ovu vašu molitvenu nakanu jer mi se čini da mnogi molitvu smatraju kao pismo Djedu Mrazu da nam ispuni naše želje.

Vaša nakana koju ste napisali je veoma kratka i ona ne opisuje vaše stanje u kojem se trenutno nalazite. Iz te jedne rečenice mogli bi zaključiti da ste u vezi sa svojim dečkom jedanaest godina i da je on najednom počeo gubiti osjećanja prema vama, onakva kakva je imao ranije. Naravno da bi vi željeli da se to ne mijenja, već da ta osjećanja, umjesto da se smanjuju , da se povećavaju. To je prirodna težnja, te razumijem zašto i upućujete ovu nakanu.

Da bi dobili uslišenje naše molitve, mi kao kršćani koji molimo trebali bi i ispuniti neke uvjete koje je nam je Bog dao da bi živjeli sretno. Postoji jedan najveći uvjet koji Biblija spominje: Da sam nosio u srcu svojem bezakonje, nikad me ne bi uslišio Svemogući. Ps. 66,18. Stoga, želimo li da nas Bog usliši, prvo se trebamo preispitati ne živimo li možda suprotno onomu što Bog od nas traži. Ako živimo u grijehu i tada doživimo posljedice takvog stanja, molitva da nas Bog od toga izbavi jednaka je molitvi da Bog promijeni svoj zakon. To je slično kao kad netko dobije rak pluća i ne prestaje pušiti. Molitva Bogu da ga izliječi uvjetovana je prestankom pušenja.

Budući da iz onog što ste naveli ne mogu odgonetnuti kakva je bila vaša veza bit ću općenit kako bi opisao problem koji često nastaje.

Bog je u Svojoj Riječi dao upute kako trebaju živjeti dvoje ljudi. On je sam rekao da “nije dobro da je čovjek sam.” Težnja da imamo zajedništvo s osobom suprotnog spola je težnja koju nam je Bog usadio. Upravo zbog toga Bog je blagoslovio brak i to još u raju prije pada u grijeh. Brak je rajska ustanova, i nije čudo što se sotona toliko okomio na brak da ga izopači.

U životu, posebno mladih ljudi, postoji vrijeme kada se zaljube u osobu suprotnog spola. Nakon toga je vrijeme udvaranja, koje u svojoj konačnici završava brakom. Brak je novi početak dvoje ljudi koji svoju ljubav proširuju u bračnim odnosima gdje ih Bog blagoslivlja s djecom i tako povećavaju ljubav jedan prema drugome. to je prirodni proces koji je Bog uspostavio, i njegovo kršenje u bilo kojem segmentu donijet će i određene posljedice kako za partnere a tako i za cijelo društvo.

Danas mnogi mladi ulaze u vezu, te tako zadovoljavaju onu potrebu koju im je Bog usadio, da ne budu sami. Međutim, grešku koju rade je da u takvoj vezi žive načinom kao da su u braku, a taj zavjet nisu učinili vjenčanjem. Zašto to rade? Jednostavno izbjegavaju odgovornost koju brak donosi sa sobom. Nakon toga doživljavaju i posljedice koje su samim time i povezane.

Nekako imam strah da se i vama dogodilo nešto slično. Jedanaest godina je ipak predugo razdoblje za udvaranje i očito je da ste blokirali mogućnost da se vaši osjećaji i emocije jedan prema drugome razvijaju spontano u smjeru koji je Bog predvidio, jer nakon tolikog dugog vremena vi niste vašu vezu okrunili brakom. Gubljenje osjećanja prema vama od strane vašeg dečka je samo prirodna reakcija vašeg stanja kojeg ste sami odabrali. Budući da ste ju blokirali, jer niste ušli u brak, osjećanja nisu mogla rasti, već samo opadati.

Svakako, Bog može rehabilitirati vašu vezu i zajednicu. Međutim, tu treba biti obostrano pokajanje i predanje Bogu, žaljenje zbog zlouporabe nečeg što je Bog dao kao blagoslov. Bog može blagosloviti vašu vezu, ali samo kada vi prihvatite Božju volju za vaš život. Bog je zainteresiran za vašu zajedničku sreću. Upravo zbog toga je i dao svoj Zakon da bitu sreću pronašli.

Neka vas Bog blagoslovi.

Zvonko Presečan

PODIJELI