Pitanje:

 

Poštovani,
Zaljubljena sam u jedinog svećenika već dulje vrijeme. Nisam mu nikada to rekla, on to ne zna niti će saznati. Išla sam na ispovijed i svećenik mi je rekao da to nije toliko strašno i da će s vremenom proći. Što da radim?
Unaprijed hvala i Božji blagoslov!

I.J.

 

Odgovor:

Poštovana!
Zahvaljujem na pitanju koje ste postavili. Moram vas odmah u početku pohvaliti za dvije stvari. Prva je što vaše stanje vidite kao problem, a druga je što rješenje tog problema želite pronaći u Božjoj riječi-Bibliji.
Ono što me začuđuje je odgovor vašeg svećenika na vaš problem. Možda vam je htio naglasiti da to ne uzimate k srcu i da će se stvari vremenom riješiti. Ipak, želio bih vam reći što o tome kaže Biblija.
Na Gori blagoslova Isus je radikalizirao zapovijed o preljubu. On je rekao: “Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. Mat 5,27.28. Iz ovih Isusovih riječi mogli bi zaključiti da je razmišljanje s požudom preljub bez obzira što nije došlo do samog preljubničkog čina. Istina, gledanje s požudom je grijeh s manjim posljedicama od samog preljuba. Očito je tu najveći problem iskušenje u koje se postavljamo u takvoj poziciji. Netko je rekao: Mi nismo u stanju zabraniti pticama da lete iznad naših glava, ali smo u stanju im zabraniti da prave gnijezdo na našoj glavi. Stoga vaš slučaj je oblik iskušenja i molite se Bogu da vas od toga oslobodi.
Razlog za to je višestruki. Kao prvo, zaljubljenost koja je nerealna će vas emotivno iscrpiti bez ikakve koristi. To će vam onemogućiti da se prepustite realnoj i pravoj emotivnoj vezi s kojom bi trebali ući u brak. Drugo, vaša zaljubljenost koje je iskušenje, može vas dovesti i do realizacije tih odnosa. U takvom slučaju upropastili bi sebe i drugu stranu, posebno kada se radi o svećeniku. Ne kažem da bi se trebalo dogoditi, ali ću navesti razloge zbog čega bi svećenik bio u velikom iskušenju.
Mnogi se izgovaraju da su i svećenici ljudi koji imaju iste potrebe kao i ostali. Međutim, nikada nemojmo zaboraviti da samim time što se je zaredio je dao zavjet celibata pred Bogom. Biblija kaže: “Ako koji čovjek učini zavjet ili se uz zakletvu obveže da će se nečega odreći, neka ne krši svoje riječi; neka izvrši sve što iz njegovih usta izađe!” ( Brojevi 30,3. ) Bog očekuje da se sve što smo Njemu obećali i izvršimo. Stoga svećenik ne može živjeti dvostrukim životom jer je pred Bogom učinio Zavjet.
Stoga, moj vam je savjet da molite Boga da vas oslobodi tog stanja. Bježite od iskušenja, jer Đavao je vrlo lukav. Biblija kaže:” Pokorite se dakle Bogu, a protivite se đavlu, i pobjeći će od vas!” (  Jakov 4,7. )
Neka vas dobri Bog blagoslovi.
Zvonko Presečan

PODIJELI