NEUKA ŽENA

Isus je bio nosilac evanđeoske poruke. K tome je bio vrhunac inteligencije, sposoban da smisli najbolji način i po kome bi ostvario božanski plan. Dakle, što je onda učinio? Nije otvarao bolnice, nije osnivao dječje domove: uključio se u narod i najprije je svoju poruku u cjelini životom pokazao. To davanje prvog mjesta primjeru u odnosu prema riječima, to pokazivanje “uzora” prije nego će se o njemu govoriti slušateljima, bio je Isusov način postupanja koji odveć lako zaboravljamo. U mnogo se slučajeva vjera svodi više na riječi nego na djelo, više na predavanje nego na brigu o vlastitoj svetosti. Tu je možda razlog da su rezultati oskudni, a pogotovo da je toliko tuge i dosade kod kršćana. Nema uspjeha jer su prazne riječi zauzele mjesto vjere i ljubavi.

“Želim da izvikujem evanđelje životom” – ponavljao je često Charles de Foucauld. Bio je uvjeren da je najdjelotvornija metoda apostolata kršćanski život. Naročito danas, kad su ljudi postali oprezni i neće više da slušaju govore. Žele vidjeti….

Carlo Carretto, Pisma iz pustinje

 

IZ BIOGRAFIJE:

CARLO CARRETO, (1910 – 1988), član družbe Male braće Isusove, koja nastavlja duhovni put Charlesa de Foucaulda. O.Karlo živio je neko vrijeme u pustinji Sahari s tamošnjim siromašnim stanovnicima, želeći na taj način nasljedovati siromašnog učitelja Isusa Krista. Svoje doživljaje, spoznajem iskustva i razmišljanja donosi u svojim knjigama, koje čovjeka hvataju za srce i bude savjest onim što je u sebi tako jednostavno, a što smo olako zaboravili. Najviše očarava ta neposrednost, iskrenost i poniznost, kojom se ne ustručava priznati vlastitu bijedu i slabost. U knjizi Bog koji dolazi piše: Ništa me u životu nije tako rastužilo kao moje vlastito srce…

 

IZVOR: Brzić Žarko, Nade i ohrabrenja, FTI DRUŽBE ISUSOVE, Zagreb, 1978.

urednik: Miroslav Vukmanić
administrator: Marija Vračević

 

PODIJELI