Mir vama

22

Propovijed povodom 3. uskrsne nedjelje

Od samog blagdana Uskrsa pa sve do Duhova, tijekom sljedećih sedam nedjelja, evanđelja koja čitamo na misama su isključivo vezana za događanja nakon Kristovog uskrsnuća pa sve do uzašašća na nebo. Riječ je o nizu sličnih evanđelja, inače kvantitativno sadržajno kraćih, no kvalitativno ispunjenih nepobitnim potvrdama o uskrsnuću našeg Gospodina.

Navedena evanđelja nam pokazuju svu slavu uskrsnuća Gospodinovog, no i pokazanu sumnju da se to zaista dogodilo. Slavu, koju su iskusili njegovi učenici kad su se uvjerili da pred njima zaista stoji njihov uskrsli Učitelj, koji je, kako je i najavio, unatoč svim njihovim mogućim sumnjama, dovršio svoje djelo. No isto tako, neki od njegovih učenika su pokazali otvorenu sumnju da se to zaista dogodilo, pokazavši time svoju kolebljivost i nestalnu vjeru, a kojima je bio potreban materijalni, vidljivi dokaz koji potvrđuje da se zaista pred njima nalazi uskrsli Krist.

Kako je moguće da su njegovi najbliži suradnici, njegovi apostoli, sumnjali u njegovo uskrsnuće, traživši pritom materijalne dokaze? Nedvojbeno je da su ga slijedili svim svojim srcem i dušom, predavši se Njegovom vodstvu i stavivši sebe Kristu na raspolaganje. No isto tako, iako su teoretski znali koji je zadatak povjeren njihovom Učitelju, te zbog čega je prihvatio križ kakav je nosio, oni su ipak bili samo ljudi, koji su u datom trenutku imali ograničenu percepciju tih događanja i koji su teško mogli shvatiti da bi se takvo nešto zaista moglo dogodit, a pogotovo kakve bi posljedice tog događaja mogle biti nadalje.

Što im je Krist ponudio u trenutku svog pojavljivanja pred njima? Mir, sadržan u pozdravu „Mir vama“. Dao im je tako potreban mir, jer jedino u miru su mogli jasno posvjedočiti Njegovom uskrsnuću i nepobitnim dokazima koji su im bili pred očima. Jedino posjedujući unutarnji mir, možemo stvarnost oko sebe gledati trezveno i prihvatiti je onakvom kakva jest, a to se u slučaju apostola dogodilo sa svim dramatičnim događajima u velikom tjednu pred izdaju, uhićenje, raspeće našeg Gospodina te Njegovo uskrsnuće, kojim je trijumfalno pobijedio smrt i donio svima nama novi život, a time i unutarnji mir, kojim možemo kročiti u užurbanu i izazovnu svakodnevnicu, a preko sakramenata koje nam je ostavio u nasljeđe, taj mir koji preko njih dobivamo možemo dijeliti drugima.

Neka nam Kristov mir koji primamo u svoje živote bude poticaj i temelj našeg osobnog uskrsnuća.

Amen.

PODIJELI