Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris želi upozoriti građane na obmanjujuću i propagandnu aktivnost određenih domaćih internetskih portala i drugih medija1 koji ovih dana šire fake news kako je Visoki upravni sud potvrdio „pravo na udomljavanje djece“ istospolnog dvojca Šegota-Kožić. 

Domaći mediji tako nastavljaju služiti velikom LGBTQ ideološkom stroju, ponavljajući senzacionalističke naslove, kao u slučaju donošenja presude Upravnog suda u prosincu prošle godine2 i odluke Ustavnog suda u veljači ove godine koje su se ticale iste stvari3

Ordo Iuris ovim putem naglašava da se radi o odluci Visokog upravnog suda kojom odlučuje o trošku, a ne o meritumu – biti stvari. Dakle, nikako nije riječ o potvrdi nekakvog nepostojećeg4 prava. 

Naime, prema Zakonu o upravnim sporovima, čl. 79. st. 4., sud može u slučaju stranke koja djelomično uspije u sporu, obzirom na postignuti uspjeh, odrediti da svaka stranka snosi svoje troškove ili da se troškovi raspodjele razmjerno uspjehu u sporu. Obzirom da je istospolni dvojac samo djelomično uspio u sporu5, Upravni sud je očito donio odluku u kojoj je troškove raspodijelio razmjerno uspjehu u sporu, tj. odluku da većinu troškova snosi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Još važnije je naglasiti da je Upravni sud o tome odlučivao naknadnim posebnim rješenjem, a ne odlukom o glavnoj stvari. Visoki upravni sud 

1 https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kozic-i-segota-mogu-postati-udomitelji-ali-i-svi-istospolni-parovi-u- hrvatskoj—612060.html; https://www.telegram.hr/zivot/mladen-i-ivo-su-dobili-jos-jednu-vaznu-presudu-do- kraja-ljeta-mogli-bi-postati-udomitelji/; https://net.hr/danas/hrvatska/odluka-suda-zivotni-partneri-mladen-i- ivo-imaju-pravo-na-udomljavanje-djeteta-kao-i-svi-istospolni-parovi/; https://www.dalmacijadanas.hr/vazna- presuda-visoki-sud-potvrdio-da-svi-istospolni-parovi-u-hrvatskoj-mogu-postati-udomitelji/; https://radio101.hr/istospolni-parovi-u-hrvatskoj-mogu-udomiti-djecu/; https://novine.hr/vijesti/istospolni- par-dobio-jos-jednu-presudu-uskoro-bi-mogli-dobiti-i-dozvolu-za-udomljavanje https://hrvatskadanas.com/2020/07/06/istospolni-par-dobio-jos-jednu-presudu-uskoro-bi-mogli-dobiti-i- dozvolu-za-udomljavanje/; https://www.nacional.hr/visoki-upravni-sud-osnazio-pravo-na-udomljavanje- istospolnim-parovima/;https://www.novilist.hr/vijesti/hrvatska/visoki-upravni-sud-potvrdio-svi-istospolni- parovi-imaju-pravo-na-udomljavanje-djece/; http://hr.n1info.com/Vijesti/a524379/Visoki-upravni-sud- potvrdio-Kozic-i-Segota-mogu-postati-udomitelji.html; 2 https://ordoiuris.hr/odgovor-na-medijske-natpise-vezano-uz-odluku-upravnog-suda-o-zahtjevu-zagrebackog- istospolnog-para-za-udomljavanje-djece/ 3 https://ordoiuris.hr/udar-ustavnog-suda-na-ustavnopravni-poredak-republike-hrvatske/ 4 Postoji samo pravo djeteta na oca i majku. 5 Upravni sud nije u potpunosti uvažio njihov zahtjev u kojem su zahtjevali da sud poništi presudu i sam riješi stvar, nego je predmet vratio na ponovni postupak pred Centar za socijalnu skrb. 

ZAKLADA ZA PRAVNU KULTURU 

ORDO IURIS 

Rudeška cesta 172, Zagreb 

[email protected] https://ordoiuris.hr/ 

je, odlučujući o žalbi Ministarstva na spomenuto rješenje, isto potvrdio. Dakle, ponavljamo, ne radi se o meritornoj odluci. 

Obzirom na navedeno, apeliramo na medije da prestanu stvarati ideološko obojene članke koji se sastoje uglavnom od dezinformacija i manipulacija. Krajnje je vrijeme da se upoznaju s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te kulturom i etikom javne riječi. Krajnje je vrijeme da prestanu vrijeđati građane RH koji imaju neotuđivo pravo na točnu, potpunu i provjerenu informaciju i prestanu ugrožavati demokratske standarde funkcioniranja države i društva. Također, krajnje je vrijeme da prestanu degradirati vlastitu profesiju kojoj je svrha traganje za istinom i za koju snose odgovornost pred javnošću. 

Obzirom da prema pravilima novinarske profesije, novinar ne smije biti autor propagandnih priloga, a pogotovo ne smije objavljivati netočne informacije, zahtijevamo da se u najkraćem mogućem roku isprave netočni navodi i objave točne i nepristrane informacije o odluci Visokog upravnog suda na istom ili jednakovrijednom mjestu medijskog prostora. 

ZAGREB 

  1. srpnja 2020. 

ZAKLADA ZA PRAVNU KULTURU 

ORDO IURIS 

Rudeška cesta 172, Zagreb 

[email protected] https://ordoiuris.hr/ 

PODIJELI