Krist kao Istina

15

Propovijed povodom 18. nedjelje po Trojstvu

U današnjoj koletki zamolili smo našeg Gospoda za snagu kako bi u vlastitom životu bili istiniti, kad mislimo, kad govorimo i kad djelujemo, što nije jednostavno za današnjeg čovjeka, opterećenog sebičnošću, strahovima i ostalim slabostima.

Dok je još takav, teško je čovjeku prepoznati istinu, a pogotovo je teško živjeti istinito. Živjeti istinito znači živjeti usklađeno sa svim svojim principima, imati usklađeno srce i um, imati usklađenu svoju osobnost i biti usklađen sa svojom dušom.

Velikani nam poručuju da ljubav možemo iskusiti jedino ako su nam misli istinite. Ljubav i istina idu zajedno, a gdje su prisutni, tu je mir. Zato se nikad ne služimo neistinom. Laganjem rušimo svoje dostojanstvo i negiramo svoje Božansko porijeklo.

Mi smo dio cjeline u kojoj je Krist glava, kako nam to poručuje sv. Pavao u današnjoj poslanici. Krist je naš put, naša istina i naš život. Slijedeći njega, duhovno se uzdižemo i približavamo se svom izvoru – Ocu svojemu.
Doista, naš Gospodin je čista Istina u kojoj nema nikakve tame. Istina je korijen svih rješenja i oslobađa nas zabluda, jer Istina je Božansko svjetlo koje dolazi od Božanskog plamena.

Sve što postoji ima svoje porijeklo u tom Božanskom plamenu, ali je stvoreno po Sinu i Duhu Svetom, te su oni nositelji svjetla tog Božanskog plamena i žive u Božanskom svjetlu. Oni su nositelji Svjetla i Istine, jer sve znaju o Božanskom plamenu. Istina je u čovjeku samo onda istina kad je može uočiti i prihvatiti umom i srcem.

Iako je Istina samo jedna, svaki čovjek ima svoju Istinu jer je njegov horizont tako visoko koliko se uzdigao prema Božanskom svjetlu, tj. koliko je uzdigao svoju svijest prema Bogu.

U skladu s tom visinom do koje se čovjek uzdigao, dolazi Svjetlo Božje, dolazi spoznaja čovjeku koja stvara savjest čovjeka, pa tako svaki čovjek zna što je za njega grijeh, a što mu je dozvoljeno, zna što pripada svjetlu, a što pripada tami, zna što je laž, a što istina – a kada znamo što je istina, u našem životu trudimo se biti istiniti.

Po Kristu Gospodinu našem. Amen

PODIJELI