Gustav Eiffel – konstruktor simbola Pariza (1832.)

Dana 15. prosinca 1832. rođen je Gustav Eiffel, francuski inženjer i arhitekt. Rodio se u gradu Dijonu, a po muškoj liniji bio je njemačkog podrijetla. Naime, Gustavovo je izvorno prezime bilo Bönickhausen, a njegova se obitelj u Francusku doselila iz njemačkog grada Marmagena. Prezime Eiffel uzela je obitelj navodno po gorju Eifel u zapadnoj Njemačkoj. Mladi Gustav stekao je široko obrazovanje u predmetima od kemije i rudarstva do teologije i filozofije. Formalno se obrazovao kao kemičar u dvije više tehničke škole. U početku je radio kao inženjer u izgradnji mostova.

Gustav Eiffel stekao je svjetsku slavu konstrukcijom znamenitog Eiffelovog tornja u Parizu. Njegova kompanija konstruirala je i niz mostova sa željeznom konstrukcijom. Gustav Eiffel konstruirao je i metalni kostur za Kip slobode u New Yorku, koji su Francuzi poklonili Sjedinjenim Američkim Državama.

Eiffel se nije bavio samo metalnim konstrukcijama, nego i projektiranjem građevina od drugih materijala. Među zgradama koje je projektirao bio je znatan broj katedrala, crkvi i željezničkih postaja, kao i zvjezdarnica u Nici. Njegove građevine mogu se vidjeti u mnogo zemalja uključujući Peru, Venecuelu, Rumunjsku, Meksiko, Španjolsku, Čile… Bavio se i istraživanjima na poljima aerodimanike i meterologije.

Nestao američki glazbenik Glenn Miller (1944.)

Slavni američki jazz glazbenik Glenn Miller, u to vrijeme bojnik Američke vojske u Drugom svjetskom ratu, nestao je 15. prosinca 1944. godine. Miller je bio pripadnik Vojnog orkestra Zrakoplovnih snaga Američke vojske (engl. Army Air Forces Band), u koji se bio uključio još 1942. godine, na vrhu svoje civilne karijere, kako bi pomogao američkom ratnom naporu. Formalno obrazovanje stekao je na tehničkim

Kobnog dana Miller je letio iz Engleske prema Parizu, a zrakoplov u kojem se nalazio nestao je nad La Mancheom, između obala Engleske i Francuske. Radilo se o jednomotornom zrakoplovu tipa UC-64 Norseman, kojim je pilotirao John R. S. Morgan, a koji je poletio iz zrakoplovne baze RAF-a zvane Twinwood Farm, smještene u Claphamu kraj Bedforda. Uz pilota i Glenna Millera, u zrakoplovu se nalazila još jedna osoba, potpukovnik Norman Baessell.

Do danas nije ustanovljen uzrok nestanka zrakoplova, koji se vjerojatno srušio u La Manche i završio na dnu mora. Prednost se daje teoriji po kojoj se u uvjetima hladnog vremena sredine prosinca rasplinjač na zrakoplovnom motoru zamrznuo, zbog čega je došlo do rušenja zrakoplova. U svakom slučaju, tijelo Glenna Millera nikada nije pronađeno, kao ni tijela ostale dvojice članova posade zrakoplova.

Prvi let putničkog zrakoplova Boeing 787 Dreamliner (2009.)

Dana 15. prosinca 2009. izveden je prvi let putničkog zrakoplova Boeing 787. Osnovna mu je prednost energetska učinkovitost, koja dovodi do uštede goriva pri letu. Boeing 787 najštedljiviji je od svih Boeingovih putničkih zrakoplova, a ta prednost mogla bi u budućnosti još više doći do izražaja u slučaju povećanja cijene goriva.

Prva zrakoplovna kompanija koja je u svoju flotu uvela Boeing 787 bila je All Nippon Airways, ujedno najveći japanski zračni prijevoznik. Zrakoplovi Boeing 787 dobili su službeni nadimak Dreamliner (engl. otprilike putnički avion iz snova), a to je ime odabrano putem javnog on-line natječaja, i to na temelju 500.000 glasova. Među ostalim kandidatima za službeni nadimak Boeinga 787 bili su još i eLiner, Global Cruiser te Stratoclimber. Do danas je Boeing zrakoplovnim prijevoznicima diljem svijeta isporučio nekoliko stotina zrakoplova tipa Boeing 787 Dreamliner, a narudžbe su već premašile brojku od 1000.

Izvor: Povijest.hr

PODIJELI