Isus je pitanje, Isus je odgovor

151

Duhovne vježbe za Papu i Kuriju: Isus je pitanje, Isus je odgovor

ossrom100058 articolo

Otac Ronchi blagoslivlja s Presvetim na početku duhovnih vježbi – OSS_ROM

 

U nedjelju 6. ožujka u Domu Božanskoga Učitelja u Aricci započele su korizmene duhovne vježbe za papu Franju i članove Rimske kurije. Voditelj je o. Ermes Ronchi, član Reda Marijnih slugu. Duhovne vježbe – koje će završiti u petak 11. ožujka – započele su euharistijskim klanjanjem.

Uzevši evanđeoska pitanja kao temu za razmatranja, o. Ronchi je na početku predložio Isusovo pitanje učenicima iz Evanđelja po Ivanu: „Što tražite?“ Istaknuo je potrebu da se tijekom duhovnih vježbi čuju i prožive Gospodinova pitanja, ne trčeći odmah u traženje odgovora.

Isus – rekao je o. Ronchi – odgaja u vjeri pomoću pitanja još više nego što to čini asertivnim riječima. Četiri evanđelja nam prenose više od 220 Gospodinovih pitanja – napomenuo je, objašnjavajući da su pitanja oblik „nenasilne komunikacije, koja „ne ušutkava drugoga, nego otvara dijalog; uključuje i istovremeno ostavlja slobodnim.“ Sam Isus je pitanje. Njegov život i njegova smrt – kazao je – pitaju nas što život čini radosnim. A odgovor je opet sam Isus.

Krist pita koja je naša najsnažnija želja. On „ne traži prije svega odreknuća ili žrtve, ne traži da se prinesemo kao žrtva paljenica na oltaru dužnosti ili obveze“. Umjesto toga, Isus prije svega traži da uđemo u srce i shvatimo što je naša najveća želja i što nas čini sretnim. Traženje radosti je traženje Boga, a „gorljivost za Bogom“ – rekao je o. Ronchi – rađa se iz otkrića ljepote u Kristu. Bog nas privlači pričom i licem Isusa, koji je bio slobodan i koji je ljubio kao nitko prije. Isus je radosna vijest koja nam govori: moguće je živjeti bolje – za sve. A evanđelje je ključ tog života.

Vjera je traženje Boga koji „veseli srce, čije je ime radost, sloboda i punina. Bog je lijep. Na nama je naviještati lijepog, poželjnog i zanimljivog Boga“ – ustvrdio je voditelj duhovnih vježbi. Možda smo – dodao je – osiromašili Božje lice, svodeći ga na prošle događaje vezane uz čovjekov grijeh. To je možda Bog kojeg valja častiti i obožavati, ali to nije slika Boga koji „uključuje i koji je uključen“, „koji se smije i igra sa svojom djecom“ – smatra o. Ronchi. Bog može umrijeti od dosade u našim crkvama. Vratimo mu njegovo radosno lice; lice Boga koji je poželjan – potaknuo je na koncu. „To će biti poput napajanja s izvora svjetlosti, na rubovima beskonačnosti.“

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

Foto: L’Osservatore Romano

 

PODIJELI