Cijena moje poslušnosti Bogu koju plaćaju drugi

35

„Dok su Isusa odvodili, uhvatili su nekog Šimuna iz Cirene koji se upravo vraćao s polja. Stavili su mu na leđa križ da ga nosi za Isusom.” Luka 23:26

Ako se pokoravamo Bogu, to će druge ljude koštati više nego što nas košta, a to je ono gdje boli. Ako volimo svog Gospoda, pokornost nas ništa ne košta – to je užitak. Ali one koji ga ne vole, naša poslušnost puno košta. Ako se pokoravamo Bogu, to će značiti da su planovi drugih ljudi narušeni. Ismijavat će nas kao da govore: “Ti ovo zoveš kršćanstvom?” Mi bismo mogli spriječiti patnju, ali ne i ako smo poslušni Bogu. Moramo dopustiti da cijena bude plaćena.

Kad naša poslušnost počne koštati druge, naš se ljudski ponos učvršćuje i mi kažemo: “Nikada ni od koga neću prihvatiti ništa.” Ali mi moramo, ili smo nepokorni Bogu. Nemamo pravo misliti da bi se odnosi koje imamo s drugima trebali razlikovati od onih koje je sam Gospod imao (vidi Luka 8:1-3)).

Kad sami pokušavamo snositi cijenu pokornosti Bogu, javlja se nedostatak napretka u našem duhovnom životu. U biti, mi to niti ne možemo sami snositi. Budući da smo dijelom općeg  Božjeg nauma, drugi su odmah pogođeni našom pokornošću Njemu. Hoćemo li ostati vjerni u svojoj poslušnosti Bogu i biti spremni pretrpjeti poniženje odbacivanjem vlastite neovisni ili ćemo učiniti upravo suprotno i reći: “Neću prouzročiti patnju drugih”? Mi možemo biti neposlušni Bogu ako tako odlučimo i to će odmah olakšati situaciji, ali će ražalostiti našeg Gospoda. Ako pak poslušamo Boga, On će se brinuti za one koji trpe posljedice naše poslušnosti. Mi mu se jednostavno moramo pokoriti, a sve posljedice ostaviti Njemu.

Čuvajte se sklonosti, da Bogu određujete koje biste posljedice dopustili kao uvjet svoje poslušnosti Njemu.

– Oswald Chambers -, Vojni Kapelan

PODIJELI