Budite svjedoci, ne prinčevi

110

Papa Franjo meksičkim biskupima: Budite svjedoci, ne prinčevi

ansa953903 articolo

Papa Franjo s meksičkim biskupima – ANSA

 

Ne bojte se transparentnosti, budite bliski narodu, Gospodinovi svjedoci, a ne prinčevi – riječi su koje je papa Franjo uputio meksičkim biskupima prigodom jučerašnjeg susreta u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u glavnom meksičkom gradu. Potaknuo ih je da se brinu za mlade, da poštuju domoroce i selioce. Uputio je k tome snažan poziv na borbu protiv trgovine drogom.

Jedina sila koja može osvojiti srca ljudi je Božja nježnost. Ono što privlači i otvara srce nije snaga sredstava koja su nam na raspolaganju ili tvrdoća zakona, nego „svemoćna slabost božanske ljubavi“ – ustvrdio je Papa. Biskupima je poručio da se čuvaju svjetovnosti i materijalizma te da budu svjedoci Krista, kako njihove riječi ne bi ostale samo prazne retoričke figure.

Crkvi u Meksiku je preporučio „hrabro pastoralno obraćenje“. Ključna riječ je blizina, a odbacuje se klerikalizam i autoreferencijalnost. Nisu potrebni prinčevi, nego zajednica Gospodinovih svjedoka. Potaknuo je biskupe da čuvaju zajedništvo i jedinstvo vjernika. Također je istaknuo potrebu misijskog zanosa i formacije laika – osobito mladih. Zlo trgovine drogom – kazao je – traži proročku hrabrost i ozbiljne pastoralne projekte, počevši od obitelji, od životnih periferija, uključujući u njih zajednicu, škole i politički život.

Upozorio je na stanje domorodaca, čiju se kulturu – kako je rekao – često masakrira. Oni još čekaju da se prepozna bogatstvo njihova doprinosa i plodnost njihove prisutnosti za Meksiko – napomenuo je papa Franjo. Posljednji je dio opširnog govora posvetio seliocima. Milijuni Meksikanaca napuštaju domovinu, korijene i obitelji. Stoga je biskupima preporučio da ih prate do – ali i preko – granice, također uz pomoć američkih biskupa, kako migranti ne bi postali „izgnanici iz samih sebe“. Potaknuo ih je da svjedoče kako Crkva promiče cjelovito viđenje čovjeka koje se ne može svesti na puku ideju „ljudskih resursa“.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

Foto: ANSA

PODIJELI