Na današnjoj općoj audijenciji papa Franjo je uputio apel sportašima i organizatorima 23. zimskih olimpijskih igara koje će se otvoriti sljedećeg petka u Pyeongchangu u Južnoj Koreji. Tradicionalno olimpijsko natjecanje ove godine zauzima posebnu važnost: izaslanstva dviju Koreja ići će u povorci zajedno pod jednom zastavom i natjecat će se kao jedna ekipa. Ta činjenica daje nadu za svijet u kojem se sukobi mogu riješiti mirno kroz dijalog i uzajamno poštovanje, kako to uči i sport.

Pozdravljam Međunarodni olimpijski odbor, sportaše i sportašice koji sudjeluju na igrama u Pyeongchangu, vlasti i narod Korejskog poluotoka – rekao je Sveti Otac i dodao – Sve pratim molitvom i obećavam da će Sveta Stolica podržati svaku korisnu inicijativu u prilog mira i susreta među narodima. Neka te Olimpijske igre budu sjajna proslava prijateljstva i sporta! Neka vas Bog blagoslovi i čuva vas!

Na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji sudjeluju 92 zemlje. Na svečanosti otvaranja prvi put će biti prisutno izaslanstvo Vatikanske atletike. Radi se o atletskoj ekipi koja je sastavljena od zaposlenika Svete Stolice. Jučer je u međuvremenu u Pyeongchangu otvorena 132. sjednica Međunarodnog olimpijskog odbora. Među zastavama svih zemalja vijorila se i bijelo-žuta zastava države Vatikana.

Monsinjor Melchor Sánchez de Toca, podtajnik Papinskoga vijeća za kulturu i šef delegacije Svete Stolice u Južnoj Koreji, rekao je da se Olimpijske igre ove godine otvaraju s predznakom mira. Sveta Stolica je pozvana  kao promatrač – rekao je monsinjor Toca i objasnio – pozvana je “da bude dio olimpijskog pokreta u potrazi za stabilnijim odnosom između Vatikana i Međunarodnog olimpijskog odbora”.

Nalazimo se u gradu Pyeongchangu u Južnoj Koreji, nekoliko kilometara od granice koju čuva najviše vojnika na svijetu, i ove godine – dodao je monsinjor Toca – na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu otvara se mali tračak mira, jer će korejska delegacija ići pod jednom zastavom. Bit će prisutni sportaši iz Sjeverne i Južne Koreje, čak će ženska ekipa u hokeju na ledu biti jedinstvena ekipa. Mali simbol – zaključio je monsinjor Melchor Sánchez de Toca – ali velike snage i velikoga utjecaja na izgradnju budućnosti mira.

Izvor: Vatikanski radio

PODIJELI