Prije nekoliko dana Župa sv. Ane u Vatikanu primila je jednu izbjegličku obitelj: oca, majku i dvoje djece. Sirijska katolička obitelj, grko-melkitskog obreda, živjela je u Damasku, odakle je pobjegla od rata, a u Italiju je ušla istoga dana kad je Sveti Otac nakon podnevnog nagovora pozvao župe, redovničke zajednice i svetišta  da prihvate po jednu izbjegličku obitelj – izvijestila je Papinska milostinjarnica.

Članovi su obitelji primljeni u jednom stanu u Vatikanu, u blizini Trga sv. Petra, te je odmah pokrenut proces traženja međunarodne zaštite. Prema zakonu, prvih šest mjeseci nakon podnošenja zahtjeva, tražitelji azila ne mogu raditi. U tom će se razdoblju za njih skrbiti župna zajednica Svete Ane.

Kako stoji u priopćenju Milostinjarnice, sve dok Italija ne donese odluku o njihovom statusu kao izbjeglica, nije moguće pružiti daljnje informacije o obitelji koja je prihvaćena u Župi sv. Ane. Zbog toga, kako bi taj proces prošao bez problema, masovni se mediji mole da poštuju volju članova obitelji te da ih ne traže za intervjue.

U kontekstu kršćanske ljubavi prema osobama koje bježe od rata i gladi, valja istaknuti da su pape, putem Milostinjarnice, odavno doprinosili plaćanju troškova za dozvole boravka za izbjeglice, i to preko isusovačkog centra za izbjeglice, Centro Astalli. Osim toga Milostinjarnica u Papino ime svakodnevno pomaže brojnim osobama i obiteljima izbjeglica, pružajući najpotrebnije namjernice u mnogim rimskim prihvatilištima.

Nadalje je Papina mobilna ambulanta u prihvatnim centrima u rimskim periferijama stavljena na raspolaganje izbjeglicama. Dobrovoljci su vatikanski zdravstveni djelatnici, švicarski gardisti, vatikanski djelatnici te djelatnici rimskoga sveučilišta Tor Vergata kao i članovi neprofitne Udruge Zavoda za solidarnu medicinu – istaknuto je u priopćenju Milostinjarnice.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

 

PODIJELI