Željezanski biskup mons. dr. Egidije Živković: Trebamo ‘zaustaviti one koji domovinu iskorištavaju kao maćehu, a ne vole kao majku’

220

U zagrebačkoj prvostolnici je na 6. Vazmenu nedjelju, 21. svibnja održano euharistijsko slavlje u prigodi 1. Zajedničkog hodočašća Gradišćanskih Hrvata u Zagreb.

Euharistijsko slavlje je predvodio biskup Željeznog Egidije Živković u zajedništvu sa svećenicima koji pastoralno djeluju među gradišćanskim Hrvatima među kojima su bili i Željko Odobašić, p. Božidar Blažević, OFM, David Andreas Grandić i Roman Frydrich. U koncelebraciji je bio i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. mr. sc. Anđelko Košćak i postulator Kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija kardinala Stepinca mons. Juraj Batelja.

Uz hodočasnike, njih 500 pristiglih iz Austrije, Mađarske i Slovačke, misi je nazočila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, kao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Riječ dobrodošlice gradišćanskih Hrvatima predvođenim njihovim pastirom, izrekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Sada ste vi hodočasnici u Stepinčevoj katedrali, došli ste ovamo na bl. mučenika Alojzija Stepinca da bi molili njegovu pomoć i zagovor za vas, za vaše obitelji za vašu djecu, za sve vaše i za sve potrebe.Neka ovaj vaš pohod Hrvatskoj, Zagrebu, Stepinčevoj katedrali bude u službi hrvatskoga zajedništva i poticaj za jače povezivanje naših zemalja u ovom dijelu Europe, zajedničke nam Srednje Europe. Ugodno se osjećali i neka vam bude blagoslovljeno – rekao je kardinal Bozanić.

Uzvraćajući, biskup Živković je rekao da kad su gradišćanski Hrvati 1936. došli u Zagreb, u ovu katedralu, onda ih je ondašnji biskup bl. kardinal Alojzije Stepinac pozdravio riječima ”dočekavši vas s velikom ljubavlju i simpatijama”.

Ove riječi vrijede i danas, a Vi kao nasljednik na nadbiskupskoj stolici Zagrebačkoj nas isto s velikom ljubavlju i simpatijama danas ovdje pozdravljate. Otvorite ste nam svoje srce, ali i vrata ove drevne i divne katedrale. Mi smo kao gradišćanski Hrvati došli na Stepinčev grob da se ovdje ojačamo u vjeri, da ovdje nanovo napunimo naše duše u narodnoj svijesti, da bi nadalje očuvali našu vjeru, našu lijepu materinsku riječ i našu bogatu hrvatsku kulturu. Vi Oče kardinale nas dobro razumijete i u svemu nas podržavamo, stoga Vam želim u ime svih gradišćanskih Hrvata ovdje reći ”za sve hvala i Bog plati”, rekao je, te u znak zahvale u ime četiri biskupije u kojima danas žive Gradišćanski Hrvati Bratislavskoj nadbiskupiji, u biskupijama Gyor i Szombathely, te u biskupiji Željezno poklonio je kalež s patenom.

Kardinal Bozanić je u znak sjećanja na ovo povijesno hodočašće biskupu Živkoviću poklonio lik bl. Alojzija Stepinca.

Na početku homilije, biskup Živković je naglasio kako je ovo „milosni i povijesni dan za nas Gradišćanske Hrvate i za naš hrvatski narod.

Nakon 500 godina po prvi put u ovako velikom broju, simbolično 500 hodočasnika iz triju zemalja Slovačke, Austrije i Mađarske i četiriju biskupija Bratislavske, Željezanske, Jurske i Sambotelske zajedno hodočasti u našu ‘Staru Domovinu’ Hrvatsku i to u glavni grad Zagreb na grob blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u ovoj prekrasnoj katedrali. Kada Europa pomalo zatvara granice, a države i narodi se izoliraju, mi Gradišćanski Hrvati ovim hodočašćem otvaramo, dajemo se na put i prelazimo granice naših država i biskupija, pokazujemo i svjedočimo da je u globaliziranom i modernom svijetu potrebna otvorenost, suradnja, povezivanje, međusobno obogaćenje, pomirenje i dijalog. Došli smo danas na izvor našega hrvatskoga naroda, kojega smo mi Gradišćanski Hrvati prije 500 godina nakon bitke na Krbavskom polju morali napustiti, da se ovdje prisjetimo naših korijena, i pomolimo se za naš hrvatski narod, Europu i naš svijet, rekao je biskup, te pozvao zbor „Pax et Bonum” da himnom Gradišćanskih Hrvata da odgovor na pitanje tko su Gradišćanski Hrvati, kakav to stari jezik govore i koja im je veza s domovinom Hrvatskom – rekao je biskup.

U nastavku homilije, propovjednik se prisjetio svojih studentskih dana u Zagrebačkoj bogosloviji 1983. kada je dolazeći iz slobodne Austrije u bivšu komunističku Jugoslaviju na studij u Zagreb vidio i osobno doživio muke i patnje ovoga naroda.

– Iako sam bio mlad, shvatio sam i na svojoj koži osjetio što znači biti vjernik, katolik i Hrvat. U svojem 18. koljenu bio tako daleko a tako blizu Hrvatske, ali sam ipak kao hrvatski student i bogoslov bio nekima opasan, nepoželjan i sumnjiv kada sam se stalno morao u glasovitoj Petrinjskoj ulici ovdje u Zagrebu javljati policiji na informativne razgovore. Cijelu akademsku godinu sam se ja ”kao” prijavljivao za privremeni boravak. Skoro više vremena sam bio u policiji, nego na bogosloviji. Mi u Europi dobro znamo s kim i s čim ste vi ovdje u staroj domovini živjeli, kako ste bili okovani željeznim vratima komunizma. Znamo i sada s čim se vi nosite, jer Berlinski zid još uvijek nije pao u glavama nekih ljudi. Ali vi ste nakon teških represija, muka i stradanja konačno pobijedili i nadvladali zlo. Nakon ovog mučnog iskustva nikada ne zaboravite da se i danas nastavlja borba Dobra i Zla, da kao kršteni i krizmani nosite u sebi Duha Svetoga kao branitelja i podupiratelja koji vas uvijek poziva da se odričete zla i odlučite za dobro. Tako kao kršćani sebe, Crkvu i društvo izgrađujete i naš hrvatski narod jačate i obogaćuje, rekao je biskup Živković, te pozvao vjernike da budu spremni na svjedočanstvo vjere i angažman u društvu. Podsjetio je da „za svjedočanstvo vjere treba kršćanska snaga i hrabrost, crkvena zajednica i Božja milost”, a to se danas u modernom društvu napada, omalovažava i proganja.

Biskup nastavlja kako nam vjera daje snagu i orijentaciju za život, a crkvena zajednica nas okuplja kao pojedince i narod, uči, hrani, podupire da se ne izgubimo i potopimo.

– Božja pak milost vodi nas i naš hrvatski narod u srcu Europe i poziva ga na nove pute i mogućnosti, da se ne zatvara i izolira, da ne slijedi krive proroke i lažna obećanja. Ne živite u prošlosti, nego u sadašnjosti i za budućnost, nadvladajte povijesne hipoteke i budite pripravni na oprost i novi početak. Narod, koji to čini ima budućnost! Kršćana vjera obvezuje na takav angažman u Crkvi i društvu. Mi, Gradišćanski Hrvati, iako smo davno silom napustili ove prostore, mi ljubimo i poštujemo svoju staru domovinu i nećemo podržavati one, koji nam staru majku iznutra i izvana uništavaju u ime liberalizma, kapitalizma, antagonizma i lažnoga demokratizma. Zaustavite one koji domovinu doživljavaju i iskorištavaju kao maćehu, a ne kao majku. Recite im stop! Koga se bojite? Ljubite i volite svoju vjeru i domovinu, angažirajte se za nju, ne iskorištavajte ju i ne pljujte po njoj nego uvijek i ponovno ginite za nju, ohrabrio je vjernike biskup Živković.

Govoreći pak o ovom hodočašću, naglasio je, kako su Gradišćanski Hrvati došli kao hodočasnici pod geslom Zagrebačke sinode i kardinala Josipa Bozanića ”hoditi u istini”, jer kao kršćani nemamo drugoga puta.

– Došli smo reći, svijetu i narodu, da tu istinu o životu i borbi blaženoga kardinala Alojzija Stepinca podržavamo i mi iz Austrije, Slovačke i Mađarske. U tom kontekstu izrazio je žaljenje za strah od istine ”braće s istoka”, te upozorio da je tomu zato, jer ”je došlo vrijeme razotkrivanja i dokazivanja lažnih optužbi prema Stepincu. Bit će dokazana i lažna optužba prema cijelom hrvatskomu narodu”. Na tom tragu je pozvao „Ljudi Božji! Samo istina će nas osloboditi, spasiti i pomiriti. Pokažimo kao pravi kršćani, jedni i drugi, da smo Kristovi, pripravni na suradnju i oproštenje, a ne na sukobe i podvale. Ovo je pravo svjedočanstvo vjere! Ako Boga ljubite i u njegovo ime govorite, onda zapovijedi njegove čuvajte. Narode moj, Crkvo moja, poštovatelji Stepinca ne bojte se nikoga i ničega dokle hodite u istini. Prepustite se vjetru i snazi Duha Svetoga, koja vas nosi i vodi putem mira i dobra – istaknuo je.

Podsjetio je, kako se sam Stepinac prepustio vođenju i snazi Duha Svetoga, izdržao je tešku muku crpeći snagu od Duha Branitelja. Kroz muku i molitvu je dobio veliku hrabrost boriti se protiv montiranih laži zloglasnoga i sotonskoga komunizma.

Stepinac nam je dokaz da je Božja uvijek zadnja a ne ljudska! Pokazao je svojim mučiteljima što je jače, križ kao znak mučenika ili petokraka kao znak mučitelja. Kanili su ubiti istinu u Stepincu i to još danas bez srama pokušavaju. Namjeravaju sakriti istinu milijuna mučenih, ubijenih i prognanih Hrvata i drugih koji nisu mogli prihvatiti laž i uskraćivanje ljudske slobode govora. Stepinac je simbol istine i borac protiv laži. Pobijedio je sve lažne ljudske sude. Dobro je konačno pobijedilo zlo. Hodimo zato i mi u istini kao Stepinac i držimo se njegovoga gesla: ”U ljubavi svojoj prema domovini i narodu ne dam se ni od koga nadvisiti” – naglasio je.

U završnom dijelu homilije biskup je rekao, da tim 1. Zajedničkim hodočašćem u Zagreb nakon 500 godina žele kao vjernici i rodoljubi spomenuti se naših korijena i ohrabriti za naše daljnje zajedničko putovanje u srcu Europe.

Kao narod živimo podijeljeni u tri države i četiri biskupije, ali sada pod zajedničkim krovom Europske Unije opet smo povezani s našom starom domovinom Hrvatskom. Stoga, ostanimo kao vjernici i narod djeca Duha, budimo uvijek pripravni na svjedočanstvo vjere i angažman u društvu! Hodimo kao blaženi kardinal Alojzije Stepinac u istini i borimo se za istinu, slobodu, pravičnost, čist savjest, mir i pomirenje – istaknuo je.

Homiliju je zaključio riječima da mi Gradišćanski Hrvati vas volimo, ali vas zato i molimo: čuvajte nam našu staru domovinu Hrvatsku!

– Naši su oci na Krbavskom polju prije 500 godina prolili svoju krv za domovinu. Vaši su oci kao i vaši pastiri u prošlom bezbožnom vremenu i u nedavnom Domovinskom ratu trpjeli i umirali sanjajući slobodu. Ne zaboravite nikada vaše branitelje, koje od srca ovim putem pozdravljam! Oni su dali sebe za vas. Umirali su sa željom, da bar mrtvi mogu počivati u slobodnoj Hrvatskoj. Iz njihovih grobova rađa se Uskrsnuće, koje se zove Slobodna Hrvatska”. Nakon tih riječi, zbor je otpjevao pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku, a potom je propovjednik zazvao zagovor Kraljice Hrvata i svih hrvatskih svetaca, a posebno bl. kardinala Alojzija Stepinca kome je uputio molitve da „Gradišćanske Hrvate očuva od nesloge, asimilacije i sekularizacije, da i dalje čuvaju vjeru, lijepu materinsku riječ i bogatu kulturu – zaključio je biskup u svojoj homiliji.

Nakon popričesne molitve, biskup Živković je predvodio molitvu kod groba bl. Alojzija Stepinca, a potom svim vjernicima udijelio blagoslov.

Euharistijsko slavlje zdušnim pjevanjem uveličao je Zbor „Pax et Bonum” kojeg su činila 150 pjevača pod ravnanjem pastoralnog suradnika Biskupije Željezno Ive Šeparovića uz orguljsku pratnju Jasenka Horvata. Za ovu prigodu, kako bi svi vjernici mogli pratiti i aktivno sudjelovati u misi, Hrvatska sekcija Pastoralnoga ureda Biskupije Željezno pripremila je knjižicu.

/IKA/
Preuzeto:http://kamenjar.com/zeljezanski-biskup-mons-dr-egidije-zivkovic-trebamo-zaustaviti-one-domovinu-iskoristavaju-macehu-a-ne-vole-majku/
PODIJELI