”Dobra djela su karike koje tvore lanac ljubavi”

                                                                                       (sv. Majka Terezija)

 

I ovog je adventa Caritas župe sv. Josipa već tradicionalno pokrenuo adventsku akciju ”Obitelj za obitelj”. Akcija je zamišljena na način da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz naše župe koja je u potrebi. Paketi su sadržavali prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine,ukrase za Božić, igračke za djecu i slično. Akcija je započela na 1. Nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca 2020. kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve. 

Paralelno sa samom akcijom i ove godine osmišljen je popularni obrazac, nazvan Caritasov adventski kalenDAR u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu koju župljani mogu darovati. Da ne bi ostalo sve na samom stavljanju namirnica, u završnom tjednu osmišljeni su i ”posebni zadatci” – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine. 

Ove godine našu akciju podržala je i Osnovna škola Julija Klovića koja je među svojim učenicima pokrenula razrednu akciju ”Razred za obitelj”. Bilo je posebno radosno vidjeti kako predstavnici učenika svakog razreda donose bogate i lijepo ukrašene kutije u predvorje škole. Isto tako, akciju su podržali  djelatnici, roditelji i dječica Dječjeg vrtića Trešnjevka donijevši u Caritas pune vrećice raznih namirnica  i potrepština.

U ponedjeljak, 21. prosinca, župljani su svoje brižno pripremljene pakete predali  u prostoru Župnog caritasa. Radosni smo što je ovaj Caritasov adventski kalenDAR prepoznat i izvan granica naše Župe u što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja.

U utorak, 22. prosinca, volonteri Župnog caritasa organizirali su podjelu i dostavu božićnih paketa potrebitim obiteljima naše Župe. Bila je to ujedno prilika i za međusobni kratki susret želeći im obilje Božjeg blagoslova za nadolazeći Božić. Ove godine podijeljeno i dostavljeno je ukupno 125 božićnih paketa. 

U srijedu, 23. prosinca, u uredovno vrijeme našeg Caritasa, našim korisnicima dijelili smo i tople zimske jakne dobivene donacijom Caritasa Zagrebačke Nadbiskupije

 

U četvrtak, na sam Badnjak, u Pučkoj kuhinji sv. Josipa, koja dnevno podijeli stotinjak toplih obroka, bilo je posebno lijepo. Uz glazbenu pratnju na violončelu, dječica naše župe pomagala su volonterima u podjeli toplog obroka. Tom prigodom, zahvaljujući dobročiniteljima Pučke kuhinje, korisnicima su se dijelili i  božićni kolači te pečeni odojak.  

Da ne bi ostalo sve na samom primanju dobara, volonteri Župnog caritasa pobrinuli su se napraviti darove i za štićenike Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Iako nije bilo moguće osobno uručiti djeci njihove darove, sama pomisao na njihove osmijehe bilo je dovoljna. Također, nismo zaboravili darivati niti časne sestre karmelićanke u samostanu Kraljice Karmela u Brezovici te časne Sestre Pohoda Marijina iz kapele Corpus Domini koje molitveno podupiru i prate rad našeg Župnog caritasa.  

Tjedan Caritasa u našoj župi završen je u nedjelju, 27. prosinca molitvom krunice ispred jaslica u našoj crkvi. S obzirom da je papa Franjo proglasio Godinu svetoga Josipa i, povezano s time, omogućio milost potpunoga oprosta uz uobičajene uvjete, nastojali smo upravo na blagdan Svete Obitelji povezati obitelji naše župe molitvom krunice i da time zadobiju milost potpunog oprosta. Također, bio je omogućen i izravan prijenos molitve krunice putem župne Facebook stranice.

Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ove aktivnosti Župnog caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa uspiju i urode brojnim plodovima te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno.  Zahvalni smo što je upravo u Tjednu Caritasa zaživio duh Božića, malog Boga u punom smislu– donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni,  usamljeni ili zaboravljeni.

Također, zahvalni smo dragome Bogu kao i svim dobročiniteljima koji omogućuju da naš Župni caritas kao i Pučka kuhinja sv. Josipa nesmetano svakodnevno djeluju u ovim izazovnim vremenima.

 I na kraju, posebno zahvaljujemo što se, poštivajući sve propisane epidemiološke mjere, na prvo mjesto i prije svega ipak stavila najvažnija mjera – mjera ljubavi prema našem bližnjem u potrebi.

Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David
Fotografija: Damir David

Autor teksta i fotografija: Damir David

PODIJELI