ZDRAVLJE IZ SUNCOKRETA

141
Latice suncokreta odavno se koriste protiv temperature i groznice te želučanih i crijevnih tegoba, a sjemenke protiv nervoze, glavobolje, bolesti dišnih organa, bolesti bubrega i mokraćnog mjehura te povećane prostate. Neki čak smatraju da šaka sjemenki suncokreta dnevno jača spolnu moć i pomaže protiv neplodnosti, a može pomoći i kod multiple skleroze.

Suncokret, ljubomir, podsunac, đirasol ili tornizol (He-lianthus annuus) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Rod suncokreta (Helianthus) obuhvaća 67 vrsta visokih jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje potječu iz Sjeverne i Južne Amerike. Botanički naziv Helianthus potječe od grčkih riječi helios, što znači sunce, i anthos, što znači cvijet, jer biljke ovog roda imaju cvjetove koji nalikuju suncu i okreću se prema njemu. Suncokret je najveća i vjerojatno najomiljenija biljka iz porodice glavočika i roda Helianthus.

Cvatovi od nekoliko tisuća cvjetova

Suncokret ima čupavi vlaknasti korijen koji u gornjem sloju zemlje tvori mnoštvo postranih korjenčića, dok glavni korijen može prodrijeti u dubinu i do 3 metra. Iz korijena izrasta čvrsta i dlakava, razgranata ili jednostavna svijetlozelena stabljika, visoka od 1-3 m i ispunjena prozirnom srčikom. Veliki, grubo dlakavi i nazubljeni, srcoliki ili trokutasti listovi suncokreta na vrhu su zašiljeni, imaju 3 naglašene žile i nalaze se naizmjenično na dugim peteljkama.

Suncokret cvate od lipnja do rujna, a veliki glavičasti cvatovi, promjera od 10-40 cm, razvijaju se pojedinačno na vrhovima stabljike i ogranaka. Cvjetne glavice suncokreta obavijene su zelenim ovojnim listovima, a sastavljene su od nekoliko tisuća cvjetova. Središte cvjetne glavice čine sitni žutosmeđi ili ljubičastosmeđi cjevasti cvjetovi, a okružuju ih žuti jezičasti cvjetovi (latice), dugi i do 10 cm. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili sivi plodovi, prošarani bijelim, sivim ili smeđim prugama. Plodovi čine geometrijske koncentrične uzorke (hiperboličke spirale), a unutar ljuske ploda nalazi se po jedna svijetlosiva, plosnata i ovalna sjemenka, bogata vitaminima, mineralima, biljnim mastima i bjelančevinama.

Suncokret “liječi” tlo

Zbog dubokog korijena i pose-bne sposobnosti da upije vodu i ra-zgradi mnoge štetne i otrovne tvari iz tla, suncokret se često koristi za isušivanje močvarnog tla i čišćenje zagađenog tla, čak i onog koje sa-drži olovo ili radioaktivne tvari. Tako su npr. u Nizozemskoj suncokreti-ma isušena mnoga močvarna tla, u američkoj državi Ohio suncokreti stari samo 2 mjeseca “očistili” su tlo od ozračenih otpadnih voda iz jedne tvornice urana, a u Ukrajini su nakon černobilske katastrofe za-sađena polja suncokreta jer se po-kazalo da suncokret može “izvuči” oko 90% radioaktivnih tvari iz tla.

Ljekovito djelovanje latica, listova i sjemenki suncokreta

U narodnoj medicini mnogih europskih zemalja upotrebljavaju se latice i sjemenke suncokreta i suncokretovo ulje, dok tradicionalna kineska medicina koristi čak i korijen suncokreta. Latice suncokreta imaju gorkast i sluzav okus i blago mirišu na med, a sadrže flavonske heterozide, antocijanske glikozide, ksantofil, kolin, betain, karotenoide, sapogenine, fitosterine i suncokretovu kiselinu.

Od latica suncokreta u narodnoj se medicini priprema čaj i tinktura. Osušene latice suncokreta najčešće su sastojak raznih čajnih mješavina protiv temperature i groznice te želučanih i crijevnih tegoba, dok se tinktura od svježih latica suncokreta najčešće koristi protiv temperature i bolesti dišnih organa s povišenom temperaturom. U narodnoj medicini nekih azijskih zemalja tinktura od latica suncokreta koristi se protiv malarije i tuberkuloze, a protiv istih bolesti koristi se i tinktura od listova suncokreta.

Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost, a od svih sjemenki najbogatije su uljem. Sjemenke suncokreta sadrže od 30-50% ulja, a bogate su bjelančevinama, ugljikohidratima, balastnim tvarima te vitaminima i mineralima. Sjemenke suncokreta sadrže više bjelančevina od drugih sjemenki te gotovo jednako bjelančevina kao odrezak mesa. Osim toga, sjemenke suncokreta imaju manje kalorija od lješnjaka, a već 25 g sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E.

Osim sirovih sjemenki kao ljekovite hrane, u narodnoj medicini se koriste i pripravci od osušenih i prženih sjemenki, a najčešće protiv nervoze, glavobolje, bolesti dišnih organa, bolesti bubrega i mokraćnog mjehura te povećane prostate. Neki čak smatraju da šaka sjemenki suncokreta dnevno jača spolnu moć i pomaže protiv neplodnosti, a može čak pomoći i kod multiple skleroze.

Kućna apoteka

LATICE SUNCOKRETA

 • Dišni organi: Latice suncokreta po mažu protiv prehlade, gripe, kašlja, upale pluća, tuberkuloze te bolesti dišnih organa s povišenom tjelesnom temperaturom.
 • Probava: Latice suncokreta pospješuju probavu.
 • Želudac: Latice suncokreta smiruju upalu sluznice želuca te pomaže protiv bolova i grčeva želuca.
 • Crijeva: Latice suncokreta smiruju upalu sluznice crijeva i pomažu protiv bolesti crijeva.
 • Bubrezi i mokraćni mjehur: Latice suncokreta pospješuju bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomažu kod upale mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala.
 • Muške tegobe: Latice suncokreta slove kao afrodizijak.
 • Koža: Latice suncokreta smiruju upalu kože, pospješuju znojenje i smanjuju povišenu tjelesnu temperaturu.

LISTOVI SUNCOKRETA

 • Dišni organi: Listovi suncokreta pomažu kod tuberkuloze.
 • Koža: Listovi suncokreta pospješuju zno-jenje i smanjuju povišenu tjelesnu tempe-raturu.

SJEMENKE SUNCOKRETA

 • Glava: Sjemenke suncokreta pomažu protiv glavobolje i migrene.
 • Oči: Sjemenke suncokreta jačaju vid.
 • Usna šupljina: Sjemenke suncokreta smiruju upalu sluznice usta i desni.
 • Dišni organi: Sjemenke suncokreta smiruju kašalj, olakšavaju iskašljavanje, smiruju upalu sluznice nosa i ždrijela te pomažu kod prehlade, hunjavice, upale krajnika i upale bronhija.
 • Krv: Sjemenke suncokreta smanjuju previsoki krvni tlak, snižavaju razinu kolesterola u krvi, čiste i jačaju krv, te pomažu protiv slabokrvnosti.
 • Krvne žile: Sjemenke suncokreta jačaju stijenke krvnih žila te pomažu protiv upale vena, proširenih vena i hemoroida.
 • Crijeva: Sjemenke suncokreta pomažu protiv dizenterije.
 • Bubrezi i mokraćni mjehur: Sjemenke suncokreta pospješuju bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomažu kod upale bubrega.
 • Kosti i zglobovi: Sjemenke suncokreta jačaju kosti i ublažavaju bolove kod reume, artritisa i gihta.
 • Muške bolesti: Sjemenke suncokreta, navodno, jačaju spolnu moć, te pomažu kod povećane prostate.
 • Ženske bolesti: Sjemenke suncokreta, navodno, pospješuju plodnost i pomažu protiv neplodnosti, te pomažu protiv tegoba u menopauzi.
 • Duševne tegobe: Sjemenke suncokreta umiruju živce te pomažu protiv nervoze, razdražljivosti, stresa i nesanice.
 • Koža: Sjemenke suncokreta jačaju kožu i nokte te pomažu protiv modrica.

Izvor: http://www.ljekovite-biljke.hr

PODIJELI