Porodica: Kozokrvnice (Caprifoliaceae)
Hrvatski naziv: Crna bazga, zova
Podrijetlo: Europa, zapadna Azija, sjeverna Afrika
Upotreba: Ljekovito bilje, kulinarstvo, zmjetnost i obrt
Dijelovi za upotrebu: Listovi, cvjetovi, bobice, kora

Ljekovito bilje

 

Bazga je grm ili stablo visoko do 7 m raširenih grana u ispucale sive kore. Žućkasti cvjetovi jaka mirisa stoje u velikim štitcima. Plodovi su tamnoljubičasti krvavo crvena soka.

U medicini se upotrebljavaju suhi cvatovi.

Farmakološki važni sastojci su flavonoidi, derivati kavene kiseline i eterično ulje s visokim sadržajem slobodnih masnih kiselina. 

Unutarnja primjena kao čaj za znojenje, protiv prehlada i groznice te rjeđe za pospješenje proizvodnje mlijeka. Kao voda za grgljanje pri bolestima dišnih puteva.

Vanjska primjena u slučaju oteklina i upala.


Oblici i doziranje

Primjenjuju se cvjetovi bazge kao čaj ili voda za grgljanje.

Čaj: 2 do 3 čajne žličice suhih cvjetova preliti s 1,5 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta. Piti više puta na dan.

Ograničenja u primjeni
Nisu poznata.

Nuspojave 
Nisu poznate.

Kulinarstvo

 

Cvjetovi i bobice bazge mogu se koristiti za proizvodnju finih vina, džemova i likera. Bobice se mogu jesti sirove, ali se češće kuhaju u pudinzima i kolačima. Dobar su izvor vitamina C i djeluju kao blagi laksativ.

Ostalo
Stare bazge imaju lijepo, bijelo drvo od kojeg se izrađuju maleni predmeti, na primjer igračke. Od kore i korijena dobiva se crna boja, a od bobica purpurna.

Uzgoj
Bazga voli plodno, vlažno tlo i brzo raste kad se jednom dobro ukorijeni, a razmnožava se se od sjemenki, diobom korijena ili reznica. 
Raste kao samoniklo stablo u šumama, često u blizini mjesta gdje žive ljudi jer je ondje tlo bogatije. Cvjetovi se sakupljaju kada su u punom cvatu, a listove bilo kada. Bobise se beru u rujnu i listopadu, kada su posve zrele.
Unutrašnja se kora u jesen uzima s mladih stabala.

PODIJELI