Zagrebački Poljičani proslavili blagdan sv. Jure, svoga nebeskoga zaštitnika

77

Zagrebački Poljičani okupljeni oko Udruge zagrebačkih Poljičana „Sveti Jure”, zajedno s brojnim prijateljima Poljica i ove su se godine proslavili blagdana svoga sveca zaštitnika sv. Jure (slavi se 23. travnja), dan ranije nego što se inače slavi koji se slavi.

Proslava je, kao i svih godina dosad, počela Misom koju je u crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu predslavio vojni biskup Jure Bogdan, također Poljičanin, rodom iz Gornjega Doca.

U tijeku Mise pjevao je mješoviti pjevački zbor zagrebačkih Korčulana, Poljičana, Omišana i Trogirana, pod ravnanjem maestra Tončija Petkovića i uz glazbenu pratnju na orguljama Vedrane Stecca, koji su poznatu Pučku misu skladatelja maestra Šime Marovića, izvanrednoga profesora i pročelnika Katedre za liturgiku Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i kapelnika stolne crkve Sv. Dujma u Splitu.

”U sivilu života u kojemu se svakodnevno susrećemo s poteškoćama koje pritišću naš osobni i društveni život – od krize obitelji i odgoja do problema nezaposlenosti i iseljavanja – možda nas koji put obuzima malodušje, pogotovo kad doživimo institucionalna i javna obezvrjeđenja naših temeljnih kršćanskih i nacionalnih vrednota, pa od života ne očekujemo neke velike stvari nego se zadovoljavamo malim radostima usred sive svakodnevice. Ipak, ova Akademska crkva Sv. Katarine u kojoj smo se danas okupili govori nam o jednom sasvim drukčijem životnom stavu, govori nam o nadi i ustrajnosti usred beznađa, o vjeri i poštenju usred bezdušnosti i osrednjosti, o ljubavi i životu usred patnje i sebičnosti, istaknuo je, među ostalim, u propovijedi mons. Bogdan, stavivši sv. Juru (Jurja), kojega su stari Poljičani davno počeli slaviti kao svoga nebeskoga zaštitnika, kao uzor koji nam i danas može i treba poslužiti kao primjer čestita, hrabra i poštena čovjeka koji se kao kršćanin nije povukao u svoja četiri zida, nego je hrabro svjedočio svoju vjeru izabravši mučeništvo i ostajući do kraja vjeran svojoj kršćanskoj vjeri.

– Protivnik nam se čini poput zmaja kojega je teško svladati, kao zlo koje nam se izvana nameće, nešto što nadilazi snage pojedinca. Sveti Jure pobijedio je zmaja, ali ne svojom snagom, nego snagom Uskrsloga Gospodina. I mi, braćo i sestre, možemo pobijediti zmajeve koji nam prijete, ako dopustimo da uskrsli Krist uđe u naš život i da nas ispuni svojim Svetim Duhom, istaknuo je mons. Bogdan, koji je posebno pozvao majke i očeve da budu čvrsti u obrani svoga majčinskoga i očinskoga identiteta i do kraja, uz pomoć Božju, predani odgovornoj zadaći odgoja svoje djece.

Nakon Mise u crkvi Svete Katarine svečanost je nastavljena u prostorijama Udruge zagrebačkih Poljičana ”Sveti Jure” u zagrebačkoj Ilici, gdje je održana redovita godišnja skupština Udruge, koja se, kao i cijela proslava, i ove godine održala pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, na kojoj je ponovno za predsjednika Udruge, odnosno Velikoga kneza zagrebačkih Poljičana, izabran Jakov Radovčić, paleontolog, stručnjak poznat i izvan granica Domovine, među ostalim i kao idejni začetnik Muzeja krapinskih neandertalaca.

Izvor: http://www.laudato.hr/

PODIJELI