Pitanje:

Da li je nekome od vas ikad bila uslišana molitva?

 

Odgovor:

Poštovana gospođo!

Vaše je pitanje vrlo zanimljivo, i pored svega može se dobiti dojam da imate loše iskustvo u uslišavanju molitve. Ovdje smo već prilično pisali o molitvi, pa potražite to i pročitajte, a ipak bi vam odgovorio na vaše pitanje.

Što se mene tiče, sa punom sigurnošću mogu vam reći da mi je Gospodin uslišao svaku molitvu koju sam ga molio, ali, ponekad ne na način kako sam to želio. Ispričat ću vam dva događaja Božjeg uslišenja molitve.

Bilo je to negdje 1993. godine. Trebao sam uvesti ženin auto i za njega platiti carinu. Budući da je auto imao puno prijeđenih kilometara, raspitao sam se kolika je cijena takvih auta vani i na to sam napravio Ugovor.  Na carini sam gledao kako se manipulira s kilometražom, i kako se smanjuju carine zbog lažnih kilometara. Bilo je važno da servisnom knjižicom dokažete da ste toliko kilometara prešli koliko je na satu. Međutim ja zbog rata nisam obilazio servise, već sam sam mijenjao ulje i filtere. Kada sam došao na red, carinik mi je rekao da mi ne može prihvatiti cijenu po ugovoru jer nemam ovjerenu knjižicu da to dokažem. Pokušao sam mu objasniti da zbog rata to nisam mogao raditi, ali on je bio uporan i procijenio mi je dvostruko više nego što sam naveo. Problem je bio što ja više nisam ni imao novaca i nisam imao s čime to platiti. Molio sam se tada Bogu i doslovno se ljutio na Njega, zašto dopušta da oni koji lažu prolaze bolje, a ja ne lažem, i meni zaračunava dvostruko. Doslovno sam se s Bogom svađao. Nakon konačnog rješavanja (a to je prošlo oko jedan sat) carinik je odjednom promijenio mišljenje i rekao mi da će mi ipak priznati Ugovor. Bio sam presretan što je Bog intervenirao, i samo sam ja znao da je to rezultat Božje intervencije. Bog je uslišao molitvu tako kako sam ja želio.

Sada drugi slučaj. Više od dvadeset godina bio sam obrtnik i imao svoju firmu. Da bi u ovom našem poslovnom ludilu nekako naplatio svoja potraživanja počeo sam graditi proizvodnu halu i kompenzacijama naplatio veliki dio potraživanja. Međutim na kraju država baš nije imala razumijevanja za moju investiciju te mi je naplatila porez koji je bio ogroman, jer sve što sam uložio kompenzacijama u halu, oni su to smatrali kao moju dobit. Više nisam mogao dalje raditi, otpustio sam radnike i pokušao izaći iz krize. Pritisak je svakog dana bivao sve veći i ja sam doslovno pao u depresiju. Imao sam ja pokriće za dug koji sam trebao platiti, i sve što mi je trebalo, trebao mi je samo kupac koji bi kupio jednu nekretninu, i stvar bi bila sređena. Međutim, kriza je uzela svoj danak, i kupaca ni za lijek. Molio sam se tada Bogu da me izvuče iz depresije na način da prodam neku nekretninu, ali ništa se nije dešavalo. Umjesto da mi pronađe kupca za nekretninu, Bog me je preko jedne udruge pozvao da radim biblijski rad sa zatvorenicima. Krenuo sam u zatvore i sreo ljude koji su također bili u depresiji. Čitao sam im Božja obećanja o tome kako se Bog za njih brine i kako mu sve treba predati u ruke. Tada mi je sinulo. Pa ako se Bog brine o zatvorenicima, onda se sigurno brine i o meni. Bio je to vrlo učinkovit način liječena depresije. Od tada do danas je prošlo nekih pet godina i taj problem je samo djelomično riješen. U tom vremenu izgubio sam nekoliko desetaka tisuća eura na kojekakve zatezne kamate, sudske pristojbe i neke druge troškove. Međutim, iskustvo koje sam stekao radeći u zatvoru vrjednije je od svih novaca koje su na ovom svijetu. Radeći u zatvorima sa zatvorenicima sreo sam se osobno s Božjom milošću. Naučio sam živjeti od Božje milosti i moram svima posvjedočiti da bez obzira što nekome to izgleda kao težak život, za mene je to bilo veliko uzbuđenje. Ne bih to iskustvo mijenjao za nikakve materijalne vrijednosti.

Stoga jeli Bog uslišava molitve, odgovor je DA, ali samo na način na koji On misli da je ispravan. Tada je to prekrasno iskustvo, jer nas uči da živimo Božjom milošću.

Ipak postoji jedan događaj o proroku Joni zapisan u Bibliji gdje Bog izbavlja Jonu iz problema koji je nastao zbog njegove neposlušnosti Bogu. U ribinoj utrobi Jona se moli Bogu za izbavljenje, i Bog ga izbavlja. Međutim, nakon propovijedanja u Ninivi koja je bila rezultat njegove poslušnosti Bogu, Jona moli Boga da mu uzme život, međutim Bog ga ne uslišava. To znači, ukoliko bi nam molitva bila štetna, Bog ju neće uslišiti. Jednako kao što ni vi nebi dali svom djetetu nešto štetno.

U svakom slučaju možemo se osloniti na Božju milost i vjerovati da se On brine za nas. Sveti Petar je pisao: I svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas! 1. Petrova 5,7.

Neka Vas dobri Bog blagoslovi.

Z. Presečan

PODIJELI