U Rimu predstavljena Papina knjiga “Milosrđe je Božje ime”

65

U Rimu predstavljena Papina knjiga “Milosrđe je Božje ime”

ossrom91986 articolo

Predstavljanje Papine knjige 12.01.2016. god. – OSS_ROM

 

Knjiga „Ime Božje je milosrđe“ predstavljena je prije podne na Patrističkom zavodu Augustinianum. O knjizi-intervjuu govorili su autor Andrea Tornielli, vatikanist; kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik; te talijanski režiser, komičar i glumac Roberto Benigni, a vrlo je dirljivo bilo svjedočanstvo uznika Zhanga Agostina Jianqinga. Predstavljene je vodio pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Knjiga je vrlo korisna za produbljivanje otajstva Božjega milosrđa i za shvaćanje onoga što milosrđe predstavlja u životu i pontifikatu pape Franje. To je osnovno značenje knjige „Božje ime je milosrđe“, nastale iz intervjua, ili još bolje, kako je primijetio pater Lombardi, iz razgovora pape Franje i vatikanista Torniellija. Pater Lombardi smatra da knjiga može biti valjan priručnik za Jubilej milosrđa. Ova je knjiga-razgovor upravo vrlo dragocjena u jubiljeskom kontekstu. Knjiga osvjetljava Papino iskustvo milosrđa, u svećeničkom životu, službi i duhovnosti – primijetio je pater Lombardi.

Tko trči za otkrićima, ostat će razočaran – kazao je kardinal Parolin – jer knjiga, tako reći, želi uzeti za ruku čitatelja da ga uvede u otajstvo milosrđa, koje je kršćanska osobna iskaznica – naglasio je Papin državni tajnik. Knjiga ima posebno obilježje koje je svojstveno glavnom autoru, odnosno Papi. Naime, otvara vrata, želi ih držati otvorenima i podsjetiti na mogućnosti, a cilj joj je učiniti da bar bljesne, ako ne i blista, besplatan dar beskonačnoga Božjega milosrđa, „bez kojega svijet ne bi ni postojao“, kako je rekla jedna starica ondašnjem pomoćnom biskupu Buenos Airesa Bergogliu – kazao je kardinal.

Papina poruka, kršćanska poruka milosrđa i praštanja, otvorena brojna sveta vrata, poziv da se prepustimo da nas zagrli Božja ljubav ne odnosi se samo na osobno obraćenje, spas duše i osobe, nego i na nas kao narod, društvo, državu, a može nam pomoći u izgradnji novih bratskijih odnosa; jer tko je u zagrljaju milosrđa iskusio obilje milosti, tko je ‘zamilovan’ i komu je oprošteno, može bar malo ponuditi od toga što je besplatno primio – ustvrdio je kardinal Parolin.

Uznik u Padovi, Kinez Zhang Agosino Jianqing, svojim je svjedočenjem ganuo sve nazočne, a komičar Benigni je pak primijetio kako je jedino papa Franjo na predstavljanju knjige  mogao okupiti mletačkoga kardinala, kineskoga uznika i toskanskoga komičara.

Govoreći pak o knjizi, Benigni je rekao da nas knjiga miluje, grli, i udjeljuje milosrđe. Milosrđe nije statična krjepost, koja sjedi u fotelji… ono je aktivna krjepost, kreće se; vidite da Papa ne miruje nikada. On miče srce, ruke, noge, pete, koljena; miče tijelo i dušu, nikada ne miruje: Ide u susret bijednima, ide u susret siromaštvu, ni jedan trenutak ne miruje – ustvrdio je komičar Benigni dodajući da su milosrđe i opraštanje najsnažnije poruke ovoga pontifikata.

 

Izvor: Portal Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku

Foto: L’Osservatore Romano

PODIJELI