Tito, Kumrovec, vjera

555

Datum: 03.05.2016.

 

Pitanje:

Odlučio sam postaviti ovo pitanje jer me nešto muči. Jedna gospođa, uzorna župljanka, odlazi na hodočašće u Kumrovec pokloniti se liku i djelu Josipa Broza Tita. Smiju li kršćani štovati i klanjati se drugu Titu, komunizmu i drugim bezbožnim ideologijama? Hvala!

 

Odgovor:

Hrvatski narod je poseban po tome što su Hrvati veliki hodočasnici. Bogu i Majci Mariji možemo zahvaliti na mnogim marijanskim svetištima razasutim po cijeloj Lijepoj našoj. Postoje također i svetišta posvećena sv. Antunu Padovanskom, sv. Josipu u Karlovcu. Jednako tako, poznato je i nemarijansko svetište Krvi Kristove u Ludbregu.

Kumrovec je lijepo selo sa statusom općine, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Krapinsko-zagorskoj županiji, a od Zagreba je udaljen samo 48 km, tako da se autom može doći za manje od sat vremena. To selo je poznato kao rodno mjesto komunističkog diktatora Josipa Broza Tita, kontroverzne povijesne ličnosti. U bivšoj komunističkoj Jugoslaviji mnogi komunisti i jugoslaveni smatrali su ga najvećim sinom Jugoslavije. U današnjoj slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj mnogi Hrvati lijeve opcije druga Tita žele svrstati u najveće sinove Hrvatske, žele mu pripisati sve moguće zasluge za stvaranje hrvatske države a pri tome zataškati mnoge zločine za koje je osobno odgovoran. Tito je zločinac i svoje zločine nije krio. Odgovoran je za poslijeratne zločine u kojima je stradalo 200.000 poraženih vojnika NDH i civila. Nalogodavac je mnogih zločina, a to čak nije niti krio, pa je poznat njegov govor u Ljubljani u svibnju 1945. gdje je izjavio:

Likvidirali smo dvjesto tisuća bandita, a još toliko smo ih zarobili. Stigla ih je ruka naše pravde.”

Osim vojnika, Tito je naredio da se izvrše zločini i nad civilima, nije štedio niti žene, djecu, ranjenike (jedan primjer je zagrebačka bolnica iz koje su ranjenike odvozili na stratišta). Zločini su se izvršavali i nad svećenicima, bogoslovima, redovnicima i redovnicama, ubijeno ih je oko 600 samo na području Hrvatske i BiH-e. Tito je kriv i za montirani proces koji se vodio protiv blaženog kardinala Alojzija Stepinca kojeg je nagovarao da odcijepi Katoličku crkvu u Hrvatskoj od Vatikana što je blaženi kardinal Stepinac odbio. Poslije toga su ga Tito i komunisti montiranim procesom htjeli prikazati kao zločinca i krvoloka te su ga lažno optužili za zločine. prisilna pokrštavanja i suradnju sa zločincima. Titov režim je progonio, ubijao, slao u tamnice svoje neistomišljenike i zato je bez sumnje bio zločinački. Iz svega ovoga može se zaključiti da kršćani ne bi smjeli štovati lik i djelo Josipa Broza Tita. Mnogi kršćani nisu niti svjesni da “štovanje lika i djela druga Tita je idolopoklonstvo” i kršenje prve Božje zapovijedi koja glasi “Ja sam Gospodin Bog tvoj” (Izlazak 20,2). Sveto Pismo nas na više mjesta upozorava da se čuvamo idolopoklonstva. Uzeo bi jedan citat iz prve poslanice Korinćanima:

Zato, ljubljeni moji,bježite od idolopoklonstva.”(I Korinćanima 10,14)

Nadam se da će mnogi kršćani koji žive u zabludi i hodočaste u Kumrovec pokloniti se Titu odustati od štovanja njegova lika i djela i da će otvoriti srce Isusu Kristu čiji put trebamo kao kršćani slijediti.

Ujedno se ispričavam zbog uporabe imenice štovanje uz druga Tita, jer dobro znamo da se štuje samo Trojedinog Boga, Svetu obitelj, svece i svetice. Isto tako, uporabio sam imenicu hodočašće, premda se dobro zna da se hodočasti na sveta mjesta, a Kumrovec to zasigurno nije.

Neka vas prati Božji blagoslov! MIR I DOBRO!

 

Josip

PODIJELI