Razni utjecaji s kojima se susrećemo dio su naših života, a s njima neizostavno dolaze i promjene zbog kojih se stvaraju novi životni putovi. Samim time, promjene možemo svrstati u dvije glavne kategorije: Promjene na loše i na bolje.

Kada doživimo promjenu na loše koja je često izvan dosega naših ruku te nam ne odgovara ni po kojim mjerilima, tada bivamo razočarani i ispunjeni gorkim osjećajima. No kada nam se dogodi promjena na bolje, a koja je možda i potaknuta našim naporima, tada se u nama budi poticajna snaga.

Važne i korisne promjene u životu od ogromnog su značenja te postižu određenu kvalitetu i svrhovitost za nas. Prema njima s pravom naginjemo, jer nitko ne želi biti neugodno zatečen situacijom koja mu ne odgovara te biti zaskočen nečim što nije planirao.

Poslanica Efežanima 4, 17-32 i poslanica Kološanima 3, 1-25 savršene su i jedinstvene po svom sadržaju te nam na jednostavan način predočavaju ono što moramo učiniti kako bi postigli promjenu na bolje.

Prema poslanici Efežanima 4, 24-27 „obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine. Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! Niti dajte mjesta đavlu!“.

Sotona ne ljubi istinu i čini sve protiv nas, kako ne bi svukli sa sebe staroga čovjeka, ali Bog se bori za nas i progovara nam putem svoje riječi.

Kološanima 3, 5 govori nam o mrtvljenju naših udova koji su zemaljski usmjereni: bludnost, nečistoća, požuda, zla želja, lakomost (idopoklonostvo). (Usp. Kol 3, 5) Sve to vodi nas ka grijehu, a grijeh nas ranjava i udaljava od Boga te približava Sotoni. Ali, to nije Božja želja, da budemo bliski s onim koji nas zauvijek želi uništiti.

Bog nam nalaže da se oslobodimo srdžbe, ljutnje, zloće, uvreda i sramotnih riječi, bez da lažemo jedni drugima te nas potiče da svučemo staroga čovjeka s njegovim djelima i obučemo novoga. „Obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici onoga koji ga je stvorio.“ (Kol 3, 8-10)

To novo oblačenje mora biti vidljivo i uočljivo, da smo obučeni „kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost.“ (Usp. Kol 3, 12)

Promjena iz staroga čovjeka u novoga čovjeka donosi iznimne plodove, mijenja nas iz temelja te nas potiče u smjeru dobroga. Srdžba, ljutnja, zloća, uvreda, sramotne riječi… Sve to je tako tamno i loše za nas. Takvo što samo povećava teret na leđima. Taj stari čovjek-odijelo je prepun zarkpanih džepova, potrganih gumba, izlizanih rukava i nogavica. Taj stari čovjek-odijelo ne sjaji, ne ističe se, nego plaši i ranjavanja, jer je on sam prestrašen i ranjen.

Imamo mogućnost da promijenimo ono što možemo promijeniti: Sebe na bolje. To je promjena koja donosi sadržajne plodove u naše živote, a time smo se približili Bogu i ispunili ono što On brižno želi za nas. Zagarantirano nam je: Ako se približimo Bogu, i On će se približiti nama. (Usp. Jak 4, 8)

Želiš li skinuti sa sebe staroga čovjeka? Pogledaj, već sada pokraj sebe imaš novoga čovjeka koji čeka da ga obučeš. Nije potrebno uzimanje mjere, odluke oko materijala, čekanje oko šivanja, te razne probe, da li je sve po mjeri. Taj novi čovjek kompletan je i dostupan u svim veličinama, na svim mjestima i ima ga na zalihi unedogled. Stoga, odluči se za dobro. Zamoli Boga za pomoć. On te ljubi i pomoći će ti skinuti staroga čovjeka s tebe te obući te u novoga.

 

Lana Krištofić

 

 

 

PODIJELI