Što mi donosi duboki istinski mir – znak zrelog katolika?

196
“Postoje ljudi koji su na putu u pakao, a cijelo vrijeme upravljaju pogled prema nebu. Uzbuđeni su dok koračaju prema mjestu svoje propasti.”
bl.Henry Newman
Strahovita je opasnost vjeru i duhovnost mjeriti prema izljevima osjećaja i emocija. Svrha življenja katoličke vjere je u tome da uskladimo svoje riječi i djela i tako usklađeni tražimo Božju volju prema zapovijedima koje nam je dao i tako prispijemo u vječnost. Potrebno je sebe suobličiti što više Njemu koji se u potpunosti dao za nas. U dubini duše radosno podnesena i Gospodinu darovana patnja, trpljenje, križ je početak življenja katoličke vjere.

Suze raskajanog srca poput onih koje su bile kod svete Marije Magdalene, Marije Egipatske ili svetog Augustina i drugih raskajanih svetaca ili svetih osoba koji su milošću Božjom kroz molitvu i sakramente osobito svetom ispovijedi te radom na sebi što uključuje odricanje, askezu, trapljenje su jedine milosne. Plod takvih suza kao i suza zahvale radi spoznaje zla i grijeha u sebi je promjena života na slavu Trojedinog Boga!
Takve suze rađaju duboki i istiniti mir i radost u Bogu! To je znak zrele vjere katolika!
 
O, kolika je velika milost spoznati zlo i grijeh u sebi, odreći se toga zla i posvetiti se Gospodinu!
 
Sveti Ivan Vianej, župnik Arški:„Ne pokušavaj udovoljiti svima. Pokušaj udovoljiti Bogu, anđelima, i svecima – oni su Tvoja publika“
PODIJELI