NOVI “KRIVCI” Tko raspiruje mržnju i tjera bosanske Hrvate iz Hrvatske?!

113
Autor: Marin Vlahović

Predrasude i stereotipi obično imaju neki stvarni temelj, fragment šire i kompleksnije istine, koji cjelina zapravo poništava. Početkom devedesetih, a i u kasnijim godinama, došlo je do razvoja i bogaćenja nekog novog sloja ljudi, koji su rođeni u susjednoj Bosni i Hercegovini. Te interesne grupe i pojedinci nikada nisu predstavljali prosječnog Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali bili su upadljivi, bahati, pa i bezobzirni, što je ubrzo dovelo do negativnih osjećaja zavisti i mržnje, prema čitavom dijelu hrvatskog naroda.

U posljednje vrijeme ta mržnja i vrijeđanje postali su svakodnevna pojava, a što je najgore, nitko nije reagirao. Na nekim portalima, među komentarima, pojavila se i popularna parola koja glasi otprilike ovako: „Vratite nam naše Srbe, a potjerajte ove Bosance“. U početku, fokus mržnje bio je isključivo na Hercegovcima, no zadnjih godina se sve Hrvate koji su porijeklom iz susjedne BiH, jednostavno zove Bosancima ili „bosančugama“, „bosanđerosima“, i tako dalje.

U javnost se plasira teza kako ne pripadaju Hrvatskoj, a neki im negiraju i samo pravo da budu Hrvati. Stvari idu toliko daleko da se pokušava pronaći i specifične fizičke karakterstike Hrvata iz Bosne i Hercegovine pa se tako govori i piše o obliku glave, niskom čelu i „njuški“. Kulminacija ovih rasističkih i šovinstičkih ispada nastupa kao spontana reakcija na suđenje Davidu Komšiću, monstrumu rođenom u Kiseljaku, odakle mu je otac, ali i cijele obitelji Komšić, uključujući famoznog kuma Vjekoslava Komšića koji se proslavio vrijeđanjem pokojne Kristine Krupljan ispred Županijskog suda. Po dostupnim informacijama, istog Vjekoslava Komšića, traži Bosna i Hercegovina radi ratnog zločina.

U jaknama s krznom ubijenih životinja, pompoznim i bahatim držanjem, Komšići privlače pozornost. Njihove fotografije govore više od svake riječi. Iz svih izjava koje su dali na sudu i pred medijima, legitimno je zaključiti kako imaju, blago rečenu, bizaran vrijednosni sustav, neospojiv s civiliziranom sredinom i zbog toga su postali najnovija personifikacija svih predrasuda o Hrvatima koji su u Hrvatsku došli iz Bosne i Hercegovine. Tu se radi o bahatosti, sklonosti nasilju i kriminalnom ponašanju, teškom primitivizmu i neizlječivim provincijskim kompleksima . Građanima, koji usprkos diplomama i radnom stažu, jedva preživljaju, odbojnost izaziva i bogatstvo Komšića, kao i drugih obitelji koje su došle iz susjedne BiH.

Zbog nedostatka konstruktivnog društvenog dijaloga i podložnosti građana populističkom načinu razmišljanja, zasad, o ovom društvenom fenomenu, prevladavaju dvije kranje radikalne teorije. Prva glasi da su Hrvati iz Bosne i Hercegovine, a pogotovo Hercegovci, najveći domoljubi, kršan, pošten i vrijedan narod koji je uspješan, baš zato što je takav. Po drugoj teoriji, za njihov uspjeh zaslužna je plemenska umreženost, bezobzirnost, uhljebljivanje i kadroviranje po rodbinskim i seoskim linijama te makijavelizam u kojem je glavno sredstvo otimačina, a glavni cilj materijalno bogatstvo, uz potpuno zanemarivanje društvene štete. Radi se ponovno o banaliziranju kompleksnije istine i poticanju mržnje prema svim pripadnicima neke društvene skupine, kako bi se zaštititili pravi krivci.

Na političkoj pozornici veliku pozornost privlače braća Brkić, rodom iz Klobuka. Jozo Brkić, najavio je otvorenje jazz kluba, jer je tu glazbu navodno slušao u mladosti, što je izazvalo sarkastične objave na društvenim mrežama. Negativnih primjera je puno, a o pozitivnima se ni ne piše. Čak i Marin Čilić, naš najbolji sportaš, nema u Hrvatskoj status prave zvijezde, samo zato što je rođen u Međugorju.

I tu dolazimo do suštine problema. Ne možemo osporiti kako u gospodarstvu i politici postoje klanovi čija se pripadnost ostvaruje na temelju rodbinskih i zavičajnih karakteristika, ali to je samo jedan od faktora ulaska u probrano elitno društvo. Kada bsmo imali efikasne institucije, a ne vojsku korumpiranih uhljeba, kukolj bi se s vremenom odvojio od žita. Ovako, vidimo i promatramo samo površinu na koju su isplivali najgori među svima nama pa tako i među Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Socijalna situacija u Hrvatskoj je takva da si ne možemo priuštiti podjele na ovakve i onakve građane Hrvatske. Doveli su nas do toga da je osnovna i najvažnija podjela ona na bogate i siromašne. Lešinare koji grabe, otimaju i piju nam krv i građane koji s nama dijele istu sudbinu. Ako se netko okoristio i pokrao ovu zemlju, onda nije bitno odakle je došao, već činjenica da je lopov, društveni parazit i stanica karcinoma koji nas iznutra izjeda. Slavonci, Dalmatinci, Zagorci, Istrani, Prigorci, Turopoljci, i da, Hercegovci i bosanski Hrvati koji ovdje žive, svi smo mi u istim problemima. Tek kad to shvatimo, biti ćemo na pravom putu da se problema konačno i riješimo.

Izvor: Dnevno.hr

PODIJELI