Stižu ‘Suze svetog Lovre’, ali Mjesec će pokvariti spektakl

82

Autor:Ivan Hruškovec

Jaka Mjesečeva svjetlost pokvarit će uživanje u promatranju Perzeida, koji će ove godine imati prosječnu aktivnost. Najbolje vrijeme za promatranje bit će u nedjelju oko 3 sata ujutro

Kiša meteora poznata i kao ‘suze svetog Lovre’ svoj će vrhunac ove godine imati u noći na nedjelju, kada će brojni zaljubljenici u astronomiju tražiti najbolje mjesto za pogled prema nebu koji ne ometa gradska rasvjeta.

Iako se najavljivalo kako će Perzeidi biti iznimno aktivni, iz Hrvatskog astronomskog saveza prenose da bi aktivnost ipak trebala biti prosječna. No, cijeli spektakl dodatno će pokvariti Mjesec. Njegova svjetlost ometat će vidljivost meteora jer je bio pun 7. kolovoza, a u noći na 13. kolovoza bit će vani čitave noći i osvijetljen oko 80 posto. Zbog toga će u vrijeme maksimuma u dobrom mraku biti vidljivo 20 do 30 meteora na sat.

Najbolje vrijeme za uživanje u Perzeidima bit će oko 3 sata ujutro pa do zore. Sve što vam trebati je mjesto što dalje od svjetlosnog onečišćenja te ležaljka ili vreća za spavanje. Za razliku od ovih paklenih dana, za vikend bi temperature trebale niže, a u nekim mjestima i oblaci bi mogli pokvariti spektakl.

Meteorski roj nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca, a ono što možemo vidjeti na nebu su djelići kometa koji presijecaju putanju Zemlje. Dok Zemlja prolazi kroz taj oblak tisuće čestica izgaraju u susretu s atmosferom te taj trag vidimo na noćnom nebu. Vidimo ih u zrakastom uzorku, gdje se radijalno šire od jedne točke. Ta se točka naziva radijantom, a prema njezinom položaju na nebu, meteorski roj je dobio i ime. Radijant Perzeida je u zviježđu Perzeja.

Izvor: https://www.24sata.hr/

PODIJELI