Slabost u snazi

 

Interesantan je izvještaj biblijskog naratora koji opisuje Samsonovo djelovanje i ono što je Bog činio u njegovom životu. On to počinje sa simboličnim opisom.

I siđe Samson u Timnu i ugleda ondje djevojku među filistejskim kćerima. Vrativši se, povjeri to ocu i majci: “Opazio sam u Timni”, reče on, “djevojku među filistejskim kćerima: oženite me njome.  Otac i mati rekoše: “Zar nema djevojaka među kćerima tvoga plemena i u svemu našem narodu da moraš uzeti ženu između neobrezanih Filistejaca?” Ali Samson odgovori ocu: “Oženi me njome jer mi ona omilje. Otac mu i majka nisu znali da je to od Jahve, koji je tražio zadjevicu s Filistejcima jer Filistejci u ono doba vladahu Izraelom.

Izvješće kaže kako je Samson sudio u Izraelu 20 godina. Narator ne govori kada se ovo dogodilo. On samo kaže kako je Samson počeo silaziti.

Istina, Timna je bio gradić koji je bio na nešto nižoj nadmorskoj visini, ali ta razlika je bila toliko mala da se radilo o svega 1-2% pada. Takav teren gotovo da bi smatrali ravnicom. Međutim, ovaj silazak nije bio samo fizički, već je to bio i početak njegovog duhovnog pada. Samson silazi u Timnu i zagleda ženu između kćeri Filistejskih.

Ovdje izvješće je prividno kontradiktorno. S jedne strane narator želi reći da ta odluka koju Samson donosi nije baš ispravna, ali s druge strane da je od Boga. Ukoliko je odluka koju je Samson donio od Boga, tada bi trebala biti ispravna.

Kasnije u izraelskoj povijesti Bog je pozivao određene ljude na neobične stvari koje su se razlikovale od onog što je po Božjoj providnosti ideal. Tako je Bog od Jeremije tražio da se ne ženi, od Hošee je tražio da oženi bludnicu. Nije li to možda nešto što je Bog tražio i od Samsona? Iz cijelog izvješća, vidljivo je da nije. Bog nije u nekoj utvari ili snu tražio od Samsona da oženi Filistejku. Da je to kojim slučajem i bilo, tada bi to zasigurno Samson rekao svojim roditeljima. Pritisak njegovih roditelja koji su se tome protivili je bio velik, i sigurno je Samsonu trebalo dosta argumenata da bi uvjerio svoje roditelje da ga ipak poslušaju. Jedini argument je bio, „Jer mi ona omilje.“

Pitam se ponekad kako mi donosimo odluke. Odluka o stupanju u brak je vrlo važna životna odluka. Što dovodi do donošenja takve presudne životne odluke. Bog je dao i određene upute i po tom pitanju. U Bibliji možemo naći savjet i za takvo nešto. Biblija piše: Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom? Kakav sporazum hram Božji s idolima? Jer mi smo hram Boga živoga, kao što reče Bog: Prebivat ću u njima i hoditi među njima; i bit ću Bog njihov, a oni narod moj. 2. Korinćanima 6,14-16.

Iako je ljubav važna u donošenju takvih odluka, iako su bitne i naše emocije, nikada ne bi smjeli takvu odluku donositi vođeni nekom strašću ili nekim drugim osjećajem. Bog nam je dao razum ili zdravo rasuđivanje, a u Svojoj riječi je ostavio mnogo savjeta za donošenje ispravne odluke.

Nisu uvijek samo u pitanju tako važne životne odluke koje ne bi smjeli donositi tako na prečac. Mogu to biti i odluke koje nisu od toliko velikog značaj za život, ali nam mogu donijeti velikih problema. U mom životu često je bilo takvih odluka. Rezultati su bili poražavajući.

Bog želi da i u ovom životu budemo sretni. On želi da uživamo u životu koji nam je On dao na dar. Međutim, kod mnogih to nije uživanje, već pakao. Razlog tome je što su se odluke donosile na osnovi naših emocija i pretpostavki. Biblija kaže: Neki se put čini čovjeku prav, a na kraju vodi k smrti. Mudre izreke 16,25. Jedino rješenje je predati Bogu da On vodi naš život. Jedina sigurnost u svemu tome je čvrsto se držati Njegove riječi kako bi bili sigurni da radimo ispravno, jer mi budućnost ne poznamo.

Ono što je značajno u ovom kratkom izvješću je: Otac mu i majka nisu znali da je to od Jahve, koji je tražio zadjevicu s Filistejcima jer Filistejci u ono doba vladahu Izraelom. Čini mi se da ovdje narator želi ukazati na nešto važnije. Mi možemo donositi i pogrešne odluke, ali ukoliko se i dalje čvrsto oslanjamo na Boga, Bog će to preokrenuti na dobro. Ovaj, po mom viđenju pogrešan Samsonov izbor, Bog je želio iskoristiti za spašavanje i izbavljenje Izraelaca, a također i Filistejaca. Zahvaljujući Samsonu, Filistejci su mogli shvatiti ništavnost svojih bogova, i okrenuti se Jahvi živome Bogu.

Ipak meni se nameću i druga pitanja. Zašto Samson odlučuje krenuti nekim drugim putem. Kao Sudac u Izraelu, njegov je život trebao biti uzoran. Trebao je biti primjerom one prave vjernosti Bogu. Kao Božji nazirej to je trebao činiti još više i strože. Što se to dogodilo u Samsonovoj glavi da je počeo „silaziti“ s tog Božjeg puta. Čini mi se da je to možda bio i splet okolnosti koji je Samsona doveo do takve odluke.

 

Zvonko Presečan

PODIJELI