Zvonko Predečan

Ponekad mi se čini da smo u radu s ljudima više opterećeni rezultatima nego samim radom. Smatram to pogrešnim pristupom. Naša je zadaća da ljudima predstavimo Krista i Njegov karakter, a sve ostalo prepustimo Svetom Duhu. Moram priznati da mi je iz početka bilo prilično teško prihvatiti takav pristup. Došao sam prvi puta u Zatvor a na sastanak je došao jedan zatvorenik koji je bio osuđen za ratni zločin. Čim smo mi došli pogledao sam ga i vidio mu na licu teški teret koji nosi u duši. Odmah je postavio pitanje:

„Koje ste vi vjere?“

„Mi ovdje ne predstavljamo nikakvu vjeru, mi smo udruga građana,“ odgovorio sam.

„Ja sam katolik i ne bi želio nikakvu novu vjeru,“ odgovorio je.

„Mi nismo ovdje došli da bilo koga vrbujemo u bilo kakvu drugu vjeru. Želja nam je da svima vama ovdje objavimo i upoznamo vas s Isusom Kristom kojeg smo i mi upoznali. Želimo vam samo reći da bez obzira na sve okolnost u kojima se nalazite, Krist vas sve još uvijek ljubi.“ Odgovorio sam.S druge pak strane cijenim ljude koji imaju svoj čvrsti i jasan stav te ne dozvoljavaju da ih itko prevari. Upravo proučavajući Bibliju s vama, želja nam je da vas na neki način zaštitimo od lažnih učitelja. Isus je reka. Istina će vas izbaviti.

„Ali ja sam veliki grešnik,“ odgovorio je. Počeo je zatim pričati svoju priču o zločinima koja je počinio u ratu. Opravdavao se naredbom pretpostavljenih.

Dok je pričao svoju priču, meni se doslovno želudac okretao. Počeo sam u sebi moliti.“Gospodine Isuse, pa gdje si me ovdje doveo. Pa ovo nije čovjek. On je monstrum.“ Nisam dugo čekao na odgovor. Točno sam čuo Kristov odgovor. „Nisam te ovdje poslao da bilo koga opravdavaš. To je Moj posao. Poslao sam te da im kažeš da ih Ja ljubim. Ako ih Ja ljubim, onda ih moraš i ti ljubiti. Ne trebaš ih voljeti zbog njihovih djela, već zbog toga što sam Ja za njega umro.“

„Bez obzira na takve okolnosti Krist nije zainteresiran za tvoju prošlost. Ako mu predaš tu svoju grešnu prošlost, on ju je spreman baciti u morske dubine. Tako kaže Biblija. Krist je zainteresiran za tvoju budućnost. Ukoliko mu povjeriš svoju budućnost, on će ponovo u tebi obnoviti svoju sliku koju je grijeh izopačio.“ Rekao sam mu.

„Ali ipak ja sam veliki grešnik,“ odgovorio je i nastavio. „Možda Bog mi i može to oprostiti, ali kako ću ja sam sebi oprostiti. To što sam radio prevazilazi svaku granicu ljudskosti.“

„Istina je da je grijeh strašan. On je toliko strašan da je sam Božji sin morao umrijeti kako bi platio otkup za naše grijehe. Međutim, Biblija definira grijeh kao prekršaj Zakona. Ali kada objašnjava što je grijeh, Biblija objašnjava da je to mnogo više. Jedan prorok piše da su nas grijesi naši rastavili od Boga i da su oni napravili jaz između nas i Njega. Slikovito govoreći mi smo kao brodolomci bačeni u ocean grijeha. Obala je daleko a mi plivamo u grijehu. Manji grešnici plivaju na dubini 3m, veći na 30 m, još veći na 300m a najveći na 3000 i više metara. Mi vas ne zovemo da plivate u pliće, jer pliće od 3 m ne postoji. Ukoliko netko iz vana ne dođe sa čamcem za spašavanje, mi smo izgubljeni. Jednog trenutka i onaj na 3 m i onaj na 3000 m utopit će se.  Ono što vam želimo reći je da je Krist taj koji upravlja tim čamcem i on nas želi izvući iz oceana grijeha i odvesti nas u sigurnu luku. Na toj vožnji u Kristovom čamcu može nam se dogoditi da nas valovi oceana grijeha zapljuskuju, može nam se dogoditi da nas čak i izbace van, ali opet je jedino rješenja vratit se Kristu.

Bez obzira što ću nakon ovog sastanka izaći van a vi ćete morati ostati, ne smatram sebe ništa boljim od vas. I mene je Krist morao izvući iz oceana grijeha a manje je važno iz koje je to bilo dubine. To što ste vi ovdje ja vas ne osuđujem. Zlo i grijeh koji ste počinili ja osuđujem zato što ga Sveto pismo osuđuje, ali ne i vas. Vi ste u životu prošli neka iskušenja i pali ste na ispitu. Ja vas zbog toga ne smijem osuditi. To bi bilo kao da bi osudio svog sina što je pao na ispitu na fakultetu, a ja nisam na fakultetu nikada bio upisan.“ Završio bi razgovor s ovim čovjekom i grupom koja je bila s njim.

Nakon toga sam mu pisao pismo. Imao sam problem objasniti čovjeku kako oprostiti samome sebi. To je pojam više psihološki i to novijeg datuma, nego biblijski. Pokušavao sam to na sve načine, ali jednostavno u Bibliji nisam našao za to potporu. Molio sam se Bogu da to nekako riješim. Moje konzultacije s pastorima psiholozima, psihijatrima ništa nisu vrijedile, jer to nisam našao u Bibliji. Tada sam se sjetio. Pa Bog od nas i ne očekuje da mi opraštamo samima sebi. Čak na protiv, mi ćemo sami sebe osuditi. Oprost nikako ne ide bez opravdanja. Mi zlo ne možemo opravdati. Mi zlo možemo samo tolerirati, ali tada je to opraštanje svojom silom. U Bibliji postoji jedan drugi pojam – nanovo rođenje. Kada prihvatimo Kristov oprost, tada doživljavamo nanovo rođenje i mi postajemo novi ljudi. Stari čovjek umire a kroz Krista se rađa novi čovjek. Novi čovjek nema potrebe opraštati zločine koji je učinio stari čovjek. Što više, on ih osuđuje i zgraža se nad njima. Novi život je potpuno novi i u potpunosti se razlikuje od starog. Jedina veza je svjedočanstvo o Božjoj dobroti, svjedočanstvo o Božjoj milosti i o Božjoj svemoći koja je od zločinca stvorila stanovnika za Kraljevstvo nebesko koji svojim karakterom sliči Kristu.

Ovaj zatvorenik je došao još nekoliko puta na naše sastanke, a onda su ga negdje preselili. Više mi se nije javljao i ne znam gdje je završio. Ono što vjerujem je da Bog čini sve za svakog pojedinca i dokle god diše. Duh Sveti će se boriti za njegovo spasenje.

 

 

Izvor:  www.put-istina-zivot.com

PODIJELI