Susret hrvatske katoličke mladeži

57

 

 

 

Sve je spremno za subotu 05 i 06. svibnja u  Sisku  za Susret hrvatske katoličke mladeži !

„U svjetlosti hodimo“ (1 Iv 1, 7).

1500 volontera spremno za Susret u Sisku.

Susret s obiteljima župe Pohoda BDM u Sisku. Zoran Vakula prognozira vrijeme za SHKM u Sisku.

Mi  koji volimo sve što vole i mladi možemo prijenos događanja pratiti na HTV 2  u subotu 05. Svibnja u 18,00 sati ili na Radio Mariji  za one koji rade.

 

Logo ovog susreta je Kvirinova svjetiljka

 

sisak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svjetiljka je od bronce i u obliku janjeta.  Čuva u sisačkom Gradskom muzeju, i  smatra se jednim od najljepših uporabnih predmeta, koje su koristili kršćani na ovim prostorima u prvim stoljećima kršćanstva.

S jedne strane je otvor za stijenj, a na suprotnoj strani je pognuta glavu janjeta, koja nosi kristogram.

Kristogram je znak sastavljen od latiničnih slova x i p, a prema nekim interpretacijama naziva se još i Hi Ro, jer x i p su početna slova imena Isusa Krista na grčkom jeziku – Hristos.

Naime još u vrijeme ranog kršćanstva, u tim prvim stoljećima, upotrebljavalo se Kristovo ime kao monogram, sastavljen od jednog ili više slova, jednog ili više Kristovih imena.

U početku je to bilo zbog tajnosti ispovijedanja kršćanstva, a kasnije zbog likovnosti Kristovog imena.

Ovaj znak se ponekad susreće i  pod nazivom Konstantinov monogram. Predaja kaže kako je rimski car Konstantin Veliki u noći uoči odlučujuće bitke usnuo san, u kojem mu je rečeno da će pobijediti, ako na svoje stjegove stavi ovaj znak. Car je to i učinio i pobijedio je svog protivnika u Rimu. Nakon toga je 313. godine donio proglas, kojim je priznao kršćane ravnopravnim svim drugim rimskim građanima i omogućio im javno ispovijedanje svoje vjere.

Svjetiljka u obliku janjeta koje nosi kristogram, jedna je od velikog broja predmeta s kršćanskim oznakama koji su pronađeni u Sisku. Svi ti predmeti svjedoče o jakoj i mnogobrojnoj kršćanskoj zajednici u rimskoj Sisciji, u kojoj je bilo i sjedište biskupije. Najpoznatiji biskup je sveti Kvirin, koji je umro mučeničkom smrću početkom 4. stoljeća, prije proglasa iz 313. godine.

Istom tom vremenu pripada i mala brončana svjetiljka s kristogramom, koja se ističe svojom simbolikom i ljepotom.

 

Sanja Mastin

 

{fshare}

PODIJELI